Sajnos sosem létezett olyan, hogy jeti – itt a DNS-bizonyíték, hogy amit magashegyi majomembernek véltek, az valójában...

Borítókép: Sajnos sosem létezett olyan, hogy jeti – itt a DNS-bizonyíték, hogy amit magashegyi majomembernek véltek, az valójában... Forrás: Getty Images
Egy mítosszal kevesebb.

Egy nemzetközi kutatócsoport DNS-minták alapján kimutatta, hogy a híres himalájai jeti valójában a környéken élő medve.

A team feltételezett jetik DNS-mintáit vetette össze a medve DNS-mintájával, és így jutottak a nagy felfedezésre.

Forrás: Getty Images
Állítólagos jetinyom

A jeti, ez a vadon élő, majomszerű emberi lény régóta fontos szereplője volt a himalájai mitológiának. A kutatók korábban is feltételezték, hogy a térségben talált szőrminták egy ismeretlen, akár új medvefajhoz tartoznának, de azt sem zárták ki, hogy a barna medve egy helyi alfajáról vagy rokonáról lenne szó.

A most tett felfedezéseket a napokban publikálták tanulmány formájában a Proceedings of the Royal Society B. nevű folyóiratban.

Forrás: Getty Images
Ázsiai fekete medve

A kutatócsoport 24 különböző medve DNS-ét vizsgálta; a jetinek tulajdonított minták ezek közül a himalájai barna medvééhez passzoltak leginkább.

A kutatócsoport vezetője, Charlotte Lindqvist, a Buffalói Egyetem biológiaprofesszora ugyanakkor azt mondta, hogy a jetikről szóló legendák továbbra is fontos részei maradhatnak a kultúrának akkor is, ha a tudománynak sikerült a mítoszok mögé néznie.

Apropó, nézegesd meg ezt a rendkívül tanulságos galériát is!