Így rabolták ki a 80 éves nagymamámat otthon - fényes nappal

Így rabolták ki a 80 éves nagymamámat otthon - fényes nappal
Forrás: Unsplash/Cristian Newman

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

K

Kábé heti szinten lát a Híradóban hasonló átveréses eseteket, és ezért minden alkalommal meg is beszéljük, hogy nem enged be senkit a lakásba. Soha, senkit. Mégis át tudták verni a Mamámat és sikerült is meglopniuk. És örülünk neki, hogy ennyivel megúszta.

Háromszor hívott egymás után. Nem tudtam felvenni, így mindig kinyomtam. De csak hívott.
„Kiraboltak, kislányom, itt van a rendőrség, majd visszahívlak!” – és rám tette a telefont. Kábé életében először. Na, mondom, itt nagy a baj. Hívtam a férjemet, hogy ő mit tud, vele beszélt-e a Mama. Nem, ő se tud többet. Jó, mondom, de ez így nem jó, valamit tudjunk már meg. Bántották? Hányan voltak? Mit vittek el? Jól van? Mire mondta a férjem, hogy nyugodjak meg, majd ő felhívja, kikérdezi és visszahív.

Mint kiderült, két 40-45 év körüli, kék pólót viselő férfi csengetett be a Mamámhoz.

Azt állították, hogy a Vízművektől vannak.
„Én nem tudok róla, hogy jönnek!” – kezdte rögtön a nagymamám.
„Dehogynem, kint is van a faliújságon. Nem vette észre?” – ez a két mondat elég is volt ahhoz, hogy elbizonytalanítsák.

Idős már, a szeme sem olyan, egy másodperc alatt elhitte, hogy ő tényleg nem vette észre a kiírást. Ami persze nem volt.

"De hát olyan kék póló volt rajta, mint a vízműveseken.” – mondta később a Mamám, amikor már nekem mesélte a történetet. Persze, profi csalók, egy 80 éves számára elég, ha a valaki kékben jön a vízművektől, és máris lehet nekik hinni. De sajnos nem szabadott volna.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! A nagyszülők igazi kincsek

Úgyhogy a Mama beengedte őket.
„Pakoljon ki a mosogató alól, mert le kell fotóznunk a vízórát!” – mondta az egyik férfi. A Mama meg nekiállt. Közben a másik gyakorlatilag hangtalanul be-beszaladt a lakás két kis szobájába, és észrevétlenül, amit lehet, amilyen gyorsan csak lehet, és amilyen halkan csak lehet, átkutatott, felforgatott. Szegény Mama meg, akinek a füle se az igazi, közben mit sem sejtve pakolta ki a mosogató alját.

Aztán egyszer feltűnt neki valami.

„Maga meg mit csinál odabent?” kérdezte a másik férfit, akit egyszer csak bent látott a nagyszobában.
„Csak a radiátort nézem.”
„Minek nézi maga a radiátort? Nem azért jöttek.”

A férfi kijött, a másik ezután arra kérte a Mamát, hogy mutassa meg neki a fürdőszobában is a csapokat, hogy leellenőrizhesse a nyomást. Az alatt a fél perc alatt a férfi megint beslisszant, és sikerült is megtalálnia a Mamám pénzártcáját és kivenni belőle azt a pár tízezer forintot, ami benne volt. Az összes pénzét a nyugdíjáig.

A lopást nem, de azt észrevette a Mama, hogy a férfi megint bent van.
„Maga megint bent van? Mit keres ott maga? Jöjjön ki azonnal!”
Mire a férfi látszólag felhúzta magát és elment. Ki a lakásból. A másik meg, mintha nem is értené az egészet, csak nézett, nem mozdult. A Mama persze gyanakodni kezdett, bement a szobájába és azonnal észrevette a kisebb felfordulást. És miután megtalálta a pénztárcáját, azt is, hogy kirabolták. A pénztárca ugyanis teljesen üres volt.

„Elvitte a pénzem, fogják meg!” – jött ki a Mamám ordítva a szobából, a másik férfi meg, még akkor is úgy csinált, mintha nem tudná, miről van szó.

Kiszaladt a lakásból és szaladt a kamu kollégája után, és közben azt mondta: „Állj meg azonnal, hozd vissza, ha elvitted a néni pénzét!” – de közben ez a fickó is csak szaladt le a lépcsőn, a másik után. Mire leértek, már csak a Mama ordibált, amire kijött egy szomszéd, és vele együtt rohantak ki a ház elé - már amennyire az én 80 éves Mamám rohanása rohanásnak mondható -, hátha meglátják, merre mentek a tolvajok. De természetesen addigra bottal üthették a nyomukat. Vélhetően egy autó várta már kint őket és gyorsan el is hajtottak, és senki nem látta mivel és merre menekültek.

Nem arról a pár tízezer forintról van szó. Bár, tulajdonképpen arról is. Lehet, hogy valakinek nem sok pénz, de a Mamámnak a következő nyugdíjigáig pár tízezer forint is sok. Nagyon sok. Az elvről van szó. Nem tudom felfogni, hogy van embereknek gyomra ahhoz, hogy olyanokat raboljanak ki, akik egy életet dolgoztak végig, akik ott maradtak egyedül, védtelenül, a kevés kis összekuporgatott pénzükkel és veszik el tőlük minden lelkiismeretfurdalás nélkül.

És a Mamám még a szerencsések közé tartozik, mert ő egy karcolás nélkül, és tényleg csak kisebb anyagi kárral megúszta az egészet. Bele se merek, de nem is akarok gondolni abba, mi történhetett volna, ha agresszívebb tolvajok csengetnek be hozzá...

Hová tart a világ? Hová?

Úgyhogy ezúton is üzenem minden Nagymamának (és Nagypapának is természetesen), hogy tényleg ne engedjetek be senkit. A Vízműveket se. Mindenki előre, hivatalos levében fog titeket tájékoztatni arról, ha bárkit kiküldenek lakásra.

Vigyázzon mindenki nagyon magára és a szeretteire!

Nézd meg a galériánkat>14 kép
Brutálisan őszinte beszólások nagymamáktól, akik láthatóan nem tudják hol a határ
Tovább olvasok
Kép
Öt dolog, amit megtanulhatsz a macskádtól

Minden érintett tudja, hogy a Macskával szemben lehetetlen a falkavezért alakítani, vagy abban bízni, hogy egyszer majd demokratikus csapatot alkottok.

Kép
9 dolog, ami számomra természetes, de a férjemnek égnek áll tőle a haja

Díszpárnák, csinos bögrék, burjánzó növények a lakásban. Minden női szívet megdobogtatja legalább az egyik, ám életünk párjai szívük szerint eltüntetnék mindet, amint kitesszük a lábunkat a lakásból.

Kép
Milyen borokat válasszunk előételekhez?

Akárcsak az italok sorában az aperitifnek, úgy az étkezések során az előételeknek is megvan a fontos szerepük. Érdemes a menüsort is ugyanúgy felépíteni, mint ahogy a borok kóstolási sorrendjét felállítani, vagyis a könnyű ételekkel és italokkal kezdeni, majd fokozatosan haladni a tartalmasabb fogások és a testesebb, érettebb borok felé. Mivel az előétel amolyan első fogás előtti étvágygerjesztő, leginkább könnyedebb, lendületesebb, frissebb borok kerülnek mellé pohárba. „Kóstoljunk bele” néhány hideg és meleg előételbe, és a hozzájuk párosítható borokba!

Kép
Megnéztem Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán önálló estjét

A „Többet magunkról” című darabbal a Grecsó név végérvényesen összművészeti branddé vált. Jobb nem is történhetett volna vele.

Kép
A tehénpuki és -böfögés életveszélyes!

A szarvasmarhák tejet és húst adnak nekünk. És jó sok metánt. A metán meg az egyik legveszélyesebb üvegházgáz: a klímakatsztrófához nagyban hozzájárul. De most úgy tűnik, a metánnak annyi.

Kép
Dubajban az anyák szülés után mell- és hasplasztikát is kérhetnek - ez ott természetes

Anyukák mesélnek, milyen a terhesség és a szülés Dubajban, Svédországban, Hollandiában, Franciaországban és Angliában.

Kép
Másfél évtized után elengedtem az örökbefogadást, és most boldog vagyok

Nem esett teherbe, de kétségbe sem. Járta az egészségügy rondabugyrait, a kórházakat, a borsos árú magánrendeléseket, a meddőségi klinikákat. Végül az örökbefogadás mellett döntött. Üdvtörténet nincs, mégsem vág eret magán emiatt. Ági kálváriája és felszabadulása.

Kép
Vérnyomáscsökkentő ételek

A szívbetegségek elkerüléséhez a magas vérnyomás az a kockázati tényező, amit az összes közül a legkönnyebb orvosolni. A megfelelő étkezéssel sokat segíthetsz!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem