Szúnyogok, rettegjetek!

Borítókép: Szúnyogok, rettegjetek! Forrás: szúnyogirtás
Génmanipulált szúnyogokkal harcolnak a fertőzések ellen Brazíliában.

A trópusi, szubtrópusi övezetekben egyre gyakrabban előforduló betegség a dengue-láz vagy más néven csonttöréses láz, amelyet sok más átkos kórhoz hasonlóan a szúnyogok terjesztenek. A súlyos influenzás tüneteket produkáló, olykor halálos kimenetelű vírus ellen még nincs védőoltás, és a WHO szerint a betegség ma már annyira elterjedt, hogy a föld lakosságának felét veszélyezteti.


A lázat terjesztő Aedes aegypti szúnyog


A brazil egészségügyi hatóságok most egészen újszerű szúnyogirtó módszertől várják a csodát: laboratóriumi körülmények között kitenyésztett, genetikailag módosított hím szúnyogokat engedtek szabadon, hogy párosodjanak a vérszívó nőstényekkel. Az elképzelések szerint a génmanipulált hím és a fertőzést terjesztő lányszúnyog utódai nem lesznek életképesek és már lárva korukban elpusztulnak.
Bár az ötlet jópofának tűnik, sokan nem lelkesednek érte, mivel aggódnak a hosszú távú káros következmények miatt. Floridában, ahol szintén gondot okoz a dengue-láz, és ahol évente tonnaszám szórják a szúnyogirtó vegyszereket, akár sűrün lakott területekre is, a lakosság és a környezetvédők tiltakozása miatt lefújták a génmanipulált szúnyoghad szabadon eresztését. Úgy tűnik ott kevésbé félnek a vegyszertől, mint a módosított génektől. Bár a mi szúnyogjaink nem annyira veszélyesek, valószínűleg ugyanannyira kellemetlenek, mint brazil társaik. Bizony a Balaton partján is jól jönne már egy áttörést hozó megoldás. Ti melyik verziót választanátok?

Szöveg: R. Á.,

Fotó: ganeshkamath89.blogspot.com, bluesci.org