Borítókép: Párnával, vagy nélküle aludjunk? Forrás: Unsplash.com/Kelly Sikkema

Párnával, vagy nélküle aludjunk?

Ébredtél már „gyűrött” arccal? Könnyen lehet, hogy a párnád volt az oka. A nem megfelelő huzat, vagy a párna állaga nem csak a bőrödet öregítheti, egyéb kellemetlenségeket is okozhat. Elmondjuk, miért jársz sokkal jobban, ha nem teszel semmit a fejed alá.

Arról, hogy mit árulhatnak el rólad a párnáid; pontosabban azok elrendezése; korábban már részletesen foglalkoztunk. Ahogyan azzal is, mire enged következtetni az, hogy az ágynak melyik oldalán térsz rendszeresen nyugovóra.

És azt tudtad, hogyha párna nélkül alszol, annak számtalan egészségügyi előnye lehet? A nem megfelelő párnán történő pihenés ugyanis az arcbőrödet is képes öregíteni. Hogyan? Éjszaka, alvás közben a pamut párnahuzatok meggyűrik a bőrt és kiszívják belőle a nedvességet. Ennek hatására a bőr veszít rugalmasságából és a ráncok is mélyebbek és látványosabbak lehetnek.

Bár eleinte lehet, hogy megküzdesz a párna-nélküliséggel, megéri; a mellőzése az érzékeny, illetve irritációra, pattanásosodásra hajlamos bőr számára is megnyugvást jelenthet. A ritkábban tisztított párnahuzatok a rájuk tapadó verejték, bőrről származó olaj illetve elhalt hámsejtek miatt remek táptalajt biztosítanak a káros baktériumok szaporodásához. Ezek a bőrre kerülve pedig irritációt, pattanásokat és mitesszereket okozhatnak.

Ha pedig túl puha párnánk van, az ronthatja a fej vérkeringését. Ennek következtében pedig megfájdulhat a fejed, a nyakad; és a bőröd is szárazabbá és fakóbbá válhat tőle, mivel a kevesebb vér kevesebb oxigént is jelent.

Galériánkból megtudhatod, mire utal, hogy az arcodon hol vannak a legmélyebb ráncok!