Ezzel a három szakácskönyvvel a legizgalmasabb konyhát viheted

zöldségek,avokádó,saláta,paprika,csili Forrás: Pexels
Mindig ugyanazt az öt zöldséget variálod háromféle elkészítési móddal? Van ez így, időnként mi is beleragadunk a rutinba. Azért vannak az ilyen szuper zöldségalapú szakácskönyvek, hogy mindig legyen hová fordulni, ha kifogytál az ötletekből.

Igen, szakácskönyvekhez, mert azért a nagyok még mindig ebben a formában adják át tudásuk legjavát – hiába a gyönyörű Insta-oldal vagy a századszor ismételt tévés sorozat, azért az az igazi, ha pontosan tudod, hová kell nyúlni a polcon, amikor csak Ottolenghi segíthet, hogy másnap ne kelljen már megint az unalmas zöldséges rizst enned.

Yotam Ottolenghi,könyv,Újabb csodás zöldségételek

Yotam Ottolenghi: Újabb csodás zöldségételek

Az izraeli-brit séf igazán előzékeny volt, új könyvében eleve elkészítési mód alapján pakolta be kategóriákba a receptjeit, így már a tartalomjegyzéknél a fejedhez kaphatsz, hogy hoppá, tulajdonképpen csinálhatnék egy jó kis pürét is, nem kell mindig grillezni. Ha továbblapozol, láthatod, hogy az Angliában élő étteremtulajdonos hozza a klasszikus formáját. Már néhány hétköznapi hozzávalóból is simán kihoz valami újat: például nyersen hagyja (vagy legfeljebb blansírozza) azokat a zöldségeket (például a karfiolt), amiket mi általában megfőzünk, és komponál belőlük egy ropogós friss salátát, mert a szüleitől így látja Izraelben. Vagy egy három összetevős salátát (szárzeller-feta sajt-lágy tojás) kilenc hozzávalós öntettel tesz ízélménnyé. A vegetáriánusok és a zöldségrajongók még 150 ilyen szokatlan kombinációt találnak a könyvben, amelyek közül Ottolenghi jó sokat megspékel az olajos magvakkal, amikért úgy odavan, és amiket általában pirítva ajánl – nagyobb adagban elkészítve, hogy az ital mellé is jusson ropogtatnivaló.

Gabo

Mina Marek,India varázslatos ízei,könyv

Mira Manek: India varázslatos ízei – Hagyomány és egészség egy tányéron

Könnyű, egészséges ételek és az indiai konyha – korábban az indiai származású Mira Manek is úgy gondolta, hogy a kettő kizárja egymást. De amikor fiatal felnőttként jobban beleásta magát családja történetébe, rájött, hogy a nagymamája gudzsaráti ételei sokkal egészségesebbek, mint azok, amiket az európai indiai éttermekből ismerünk. Persze azokon is lehet javítani: egy kis köles vagy chia mag a hagyományos gabonák helyett, kevesebb zsír és olaj, és a régi indiai kedvenceket is be lehet sorolni az egészséges ételek közé. Persze a könyv nem csak ettől lesz különleges, hanem attól is, ahogy a workshopokban és vacsoraklubokban is utazó Mira családi sztorikkal fűszerezi a gyönyörű fotókon bemutatott vegetáriánus ételeket, amelyek között csatnik, curry-k, thálík és dalok, egytálételek versengenek a figyelmedért.

Bioenergetic Kiadó

River Cottage,könyv,Könnyű és egyszerű

River Cottage – Könnyű és egyszerű – Egészséges receptek a mindennapokra

Aki szereti a tévében futó sorozatot, az jól sejti, hogy ebben a könyvben bizony lesz hús is. Ami viszont nem lesz, az búzaliszt és tejtermék. Hugh Fearnley-Whittingstall, a River Cottage megálmodója maga is egészségügyi okokból mondott le róluk fél évre, bár saját bevallása szerint örökre azért nem száműzné őket az életéből, hiszen a felesége által sütött kenyérről és a hozzá dukáló vajról nem tudna lemondani. Mint mondja, időnként és mértékkel belefér az is, a többi napra ajánlja viszont ezeket az egészséges ételeket – nemcsak magának, hanem mindenkinek másnak is. Szerinte ha elhagyunk bizonyos hozzávalókat, azzal nem korlátozzuk magunkat, hanem éppen hogy a lehetőségek végtelen sorát nyitjuk meg. Érdekes, pont így gondoltuk mi is, amikor összeállítottuk Éva mentes konyhája különszámunkat.

Alexandra

Az Éva mentes konyhája különszám március 29-től már az újságárusoknál!