Figyelem! Kötelezővé vált a kutyachip!

Borítókép: Figyelem! Kötelezővé vált a kutyachip!
2013 január elsejétől büntethetők a kutyagazdik, ha kedvencükben nincsen microchip.

Az azonosítóchip behelyezését állatorvos végzi, és átlagosan 3500 forintba kerül. Az azonosító nélkül rendelőbe vitt kutyákat az állatorvosok nem láthatják el a chip beültetéséig, illetve az orvosoknak az önkormányzat és az állatgészségügyi hatóság felé is jelenteniük kell a chipezetlen kutyák tulajdonosait.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője arra kéri a hatóságokat, hogy 2013 első hónapjaiban az anyagi okokból be nem chipezett kutyák tartóinál még ne alkalmazzanak komoly pénzbüntetéseket. Sajnos a kisebb településeken vagy a szegényebb területeken a kötelező féregtelenítés, a veszettségi oltás is gyakran elmarad, pedig a védelem nélküli állatokon keresztül az emberek egészsége is veszélybe kerülhet. A chipes azonosítás egy elkeveredett állat esetében pedig egyenesen életmentő, hiszen az azonosítás révén az állat tartója könnyebben vissza tudja kapni kedvencét.

Sok tenyésztőtől, menhelyről vagy egyéb helyről vásárolt kutya esetében nem az örökbefogadó, hanem a származási hely van a kutyachip kódszámához társítva az adatbázisban, így az adatok pontatlanok lehetnek. A bechipezett állatokhoz kapcsolódó adatokat a www.petvetdata.hu rendszer tartja nyilván. Fontos, hogy mindig aktuális adatok szerepeljenek az állat chip-azonosító számához társítva, hiszen így lehet a rendszer jól használható.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szerint sokkal több kutyát tartanak az országban, mint amennyire a felelősen gondolkodó állattartók igényt tarthatnának. Egyes becslések szerint kétmilliónál több kutya jut az ország tízmillió emberére. Az állatokat adják – veszik, utcára dobják. Az állatok felelőtlen szaporításának megfékezésével és a házi kedvencek nyilvántartásával csökkenthető a kóborrá váló állatok jelenlegi hatalmas aránya.
További fontos információk a mikrochipezéssel kapcsolatban elérhetőek itt: www.facebook.com/AnimalPolice