Hogyan lehet elkapni egy már lejárt domain nevet?

rackhost,domain,domain név,internet Forrás: rackhost.hu
A domain elkapás bizony nagyon is létező szolgáltatásnak számít, ami ráadásul üzleti megfontolásból kifejezetten hasznos is lehet. A cikkben pontosan körül is fogjuk írni, hogy miként történik a szolgáltatás használata a gyakorlatban.

Emellett pedig arra is rávilágítunk, hogy miért lehet érdemes lejárt domainek megrendelésében gondolkodnunk, illetve miként tehetünk szert olyan elnevezésekre, amelyek üzletileg komoly potenciállal bírnak.

Mi történik a domain nevekkel a lejáratukat követően?

A .hu elnevezéssel bíró domain elnevezések a lejáratukat követő 45 napon át felmondási időszakban állnak, utána pedig átkerülnek törlés előtti parkolási státuszba, pontosan 60 napra. A tulajdonos számára eddig a pontig adott a lehetőség arra, hogy a lejárt domain nevet meghosszabbítsa.

Amikor ez az időszak lejárt, már mások előtt is nyitott lesz a regisztráció lehetősége. Vagyis elindítható egy folyamat, amelynek keretében a már törlésre került domaint újra nyilvántartásba veszik a regisztrációs rendszerben.

Merthogy sok esetben igenis megéri reaktiválni egy ilyen domaint, akár az elnevezése, akár a rá mutató linkek mennyisége és minősége miatt is.

Miként lehet szert tenni ezekre a lejárt domain nevekre?

Kifejezetten ezt a célt szolgálja a domain elkapó, valamint a domain figyelő szolgáltatás is a Rackhostnál. Előbbi esetében mi keresünk aktívan az éppen felszabadulás előtt álló elnevezések között, utóbbinál pedig értesítést kérünk a korábban kinézett domain nevek státuszáról.

Bármelyik szolgáltatást is használjuk, többféle szempontból is hasznosnak bizonyulhat a számunkra. Egy már meglévő, a termékünkre vagy a szolgáltatásunkra jól rímelő domain névvel ugyanis könnyebb lehet ismertséget szerezni, mint egy nulláról felépített elnevezéssel.

Így tudjuk használni a domain elkapó szolgáltatást

Lépjünk be a Rackhost felhasználói fiókunkba, majd válasszuk ki a domain elkapó menüpontot. Amikor erre rákattintottunk, a rendszer listázni fogja nekünk a nemsokára szabad státuszba kerülő domain neveket.

A kiszemelt domainre majd licitálnunk kell. Vagyis az elkapás megrendeléséhez meg kell adnunk egy licitösszeget, aminek egyébként el kell érnie a kétezer forintos minimális értéket. Ha miénk volt a legnagyobb tét, akkor hozzánk kerülhet a domain név.

A domain figyelő szolgáltatás pedig a fentebb már említettek szerint egyfajta kényelmi funkció. Vagyis bizonyos kulcsszavakra keresve értesítést kérhetünk a felszabaduló domainekről. Amint szabaddá válik egy-egy név, lépni tudunk a megrendelés irányába.

Ezáltal nem fogunk lemaradni egy üzletileg igencsak ígéretes elnevezésről sem, amivel akár a márkánk ismertségét tudnánk rövid időn belül növelni, vagy pedig záros határidő alatt jelentős forgalmat terelhetnénk a honlapunkra.