Tanítsd meg a gyereked, hogyan nyugtathatja meg magát – 5 tipp

gyerekjóga
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A gyerekeket ma rengeteg külső inger éri, sok irányban kell megfelelniük, ebbe pedig gyorsan belefáradnak. A relaxáció hatására képesek lesznek megnyugodni, energiával töltődnek fel, egészségesek maradnak, bónuszként pedig felnőttkori stresszhelyzetekben is előkaphatják majd ezt a megoldókulcsot. Íme, néhány egymásra épülő lépés a relaxáció felé:

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg.

Biztos sokszor hallottad már az „elme” kifejezést, de hogy pontosan mit jelent, az ritkábban hangzik el. Valójában az agy tevékenységéhez kapcsolódó kommunikációs és kontrollrendszer összefoglaló neve, amely a személy és a környezete közötti hatásokat értékeli. Az elme folyton pörög, elemez, osztályoz, viszonyít, és gyakran nyugtalanságot gerjeszt. A relaxáció ezért az elme lecsendesítését célozza. A figyelem a külső dolgokról a belső világ felé fordul, a test és a lélek ellazul.

Kép
forrás: Photo by Form on Unsplash
  1. Figyeld meg: milyen a gyerek természetes érzelmi állapota? Ha haragszik, fél vagy tehetetlennek érzi magát, nem tud ellazulni. Segíts neki megnyugodni, és ehhez a te érzelmi állapotod lesz a kulcs: ha te ideges vagy, nem fog sikerülni. Oldódjatok játékkal, zenével, beszélgetéssel, és ami a legfontosabb: szeretetben.
  2. Ha nyugodt az elme, összpontosíthatunk a testre. Kiválóak a gyerekjóga gyakorlatai, a játékos utánzó mozdulatok, a tánc. Kérd meg a gyereket, hogy figyelje meg, milyen helyzetben van a keze, a lába. Játssza el, hogy kertben nyújtózkodó macska, réten lapuló nyuszi. Végezzetek páros gyakorlatot: formázzatok háztetőt, legyél te az anyaállat, simuljon hozzád ő mint a kicsinyed.
  3. A megfelelő légzés elsajátítása nélkül nem jöhet létre a relaxáció. Segítsd játékosan, hogy megtanuljon odafigyelni a légzésre: fújja a szél a tollpihét, és nem szabad leesnie; lepkéket röptetünk selyempapírból. Ez már a koncentráció magas foka. Feküdjön a hátára, és tegyél egy könnyű párnát a mellkasára vagy a hasára: „Emeld fel, engedd le!” Csináljatok „méhecskelégzést” a hangutánzó légzések birodalmában.
  4. Amit úgy hívunk, hogy az érzékek visszavonása, azt a gyerekeknél játékosan így valósíthatod meg (legjobb a természetben): most csak a hangokra figyelünk pár másodpercig, aztán elengedjük őket. Most csak a színekre, a fényekre, a hőmérsékletre és így tovább. Így irányítjuk kívülről befelé a figyelmet.
  5. Amikor úgy ítéled meg, hogy a kicsi már kellően nyitott és felkészült, válassz egy relaxációs technikát. Például a reflexmozgatáson alapuló technika révén te segítheted az ellazulását. A gyerek feküdjön a hátán, passzívan, lélegezzen egyenletesen. Alsó fogással húzd fel a lábait térdben behajlítva a has irányába 3-szor, majd a karokat könyökben behajlítva a mellkashoz, szintén 3-szor. A feje mögé ülve finoman simítsd el a homlokot, az arcot, a fejbőrt és a szem körüli területet. A testrészek ellazításához „segítségül hívhatsz” egy pillangót vagy egy tündért, aki rárepül a testrészekre és könnyűvé varázsolja a testet fejtől lábig. Eljutottatok a relaxációig. Legyél végig a gyerek mellett és gondoskodj arról, hogy senki és semmi ne zavarjon meg benneteket. Fontos, hogy szabadon és biztonságban érezze magát. A relaxációs állapotban képzeletben utazhattok mesebeli tájakra, elmerülhettek a tengerben stb. A végén a gyermek fokozatosan térjen vissza, a testrészek egymás utáni átmozgatásával.

Cikkünk szerzője Szegedy Tünde gyermekjóga-oktató, óvónő www.jogaesalkototabor.com

Tovább olvasok
Kép
Eszel te eleget? Íme 5 jel, hogy több kalóriára van szükséged

Már pedig borzasztóan fontos, hogy figyelj erre, máskülönben számíthatsz rá, hogy idővel hanyatlani fog az erőnléted futóként (is). A runnersworld.hu cikke.

Kép
Ha én lépek ki egy kapcsolatból, nehezebben viselem, mint amikor engem hagynak el

Apológia az Elhagyóért, akit közmegvetés sújt, pedig neki is van szíve. Adrienn története.

Kép
Immunrendszer erősítése? 3 mítosz, amit nem szabad elhinned ezzel kapcsolatban

Hogyan lehet az immunrendszert megerősíteni? Mindenekelőtt tudnod kell, mi az, amit nem szabad többé elhinned ezzel kapcsolatban!

Kép
11 dolog, amit anyák csinálnak, amikor senki nem látja őket

A WC-ben sírunk, dugicsokit eszünk és alvás helyett a gyerekeink fotóit nézegetjük. De ezzel még nincs vége a listának...

Kép
Most akkor tényleg fel akart szedni a 70 éves tanárom?

Felnőtt fejjel ültem be ismét az iskolapadba, coachingot tanulni. Imádtam minden percét. Imádtuk Frigyes tanár urat is, mert szellemes volt és elbűvölő. Később egy cukrászdában is megpróbált elbűvölni. Franci története

Kép
Így borozik Molnár Andi

Szeretjük, tiszteljük, használjuk és élvezzük. A bor mindennapjaink része. Ezerarcú nedű, melyben mindenki megtalálja a maga ízlésének leginkább tetszőt. De kinek mit is jelent igazán? Sorozatunkban ismert emberek mesélnek erről. Ezúttal Molnár Andrea táncost kérdeztük.

Kép
A férjem kedvéért sterilizáltattam magam, majd épp ezért hagyott el

Három lányunk született. Szerettünk volna fiút, persze, de azt mondtuk, hogy 3 gyerek azért elég. A férjem mondta ki a végszót: ne próbálkozzunk tovább. A harmadik császármetszés alkalmával éltem is a sterilizálás lehetőségével. Aztán két év múlva közölte: mégis szeretne egy fiút. „És ki fogja tovább vinni a családnevet?” – kérdezte. Majd bejelentette, hogy mivel nekem már nem lehet gyerekem, így elhagy.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem