Ültess egy fát! Faültetési mozgalmak a Föld körül

faültetés,mozgalom,öko
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A falültetés az egyik legősibb, legismertebb, legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a környezetvédelemnek. Most összefoglaljuk, miért olyan fontos, hogy minél több fa legyen a Földön, és még mit érdemes tudnod, ha faültetésre adnád a fejed.

Etiópia a napokban jelentette be, hogy 350 millió fát ültettek egyetlen nap alatt az országban. Az észak-kelet-afrikai országban száz év alatt 35-ről 4%-ra csökkent az erdős terület aránya. Közben az ország lakossága ötszörösére nőtt 1960 óta, és termőföld híján élelmiszerválság és állandó munkanélküliség sújtja. A faültetésben az etióp kormány tagjai is részt vettek. A 350 millió világrekord, igaz, más híradások szerint csak 200 millió fáról van szó.

A faültetés egy nemrégi tanulmány szerint is a legjobb módja a klímaváltozás elleni harcnak. A fák ugyanis elnyelik a széndioxidot, amely a Föld hőháztartásának emelkedéséért felelős. (Illetve nem maga a széndioxid felelős, hanem az emberek, akik ezt az iparosodással ezt ilyen óriási mértékben lehetővé tették.) A fák továbbá nedvesen tartják a talajt, csökkentik az árvizek valószínűségét is.

További tanulmányok szólnak arról, hogy kábé egy USA-méretű területet, 900 millió hektárt lehetne újraerdősíteni bolygószerte. Ha ez megtörténne, akkor a fák, miután megnőnek, akár kétharmadát fel tudnák dolgozni a világ mai széndioxid-előállításának. Ugyanakkor a kutatók hangsúlyozzák, hogy ez önmagában nem elég a klímakatasztrófa elkerüléséhez: a fosszilis energiahordozók használatát is mihamarabb be kellene szüntetni.

Ha fák vannak, minden van

2019 márciusában az ENSZ bejelentette az Ökoszisztéma-helyreállítás Évtizede nevű programot, amelynek során 350 millió hektárt terveznek visszaerdősíteni 2030-ig világszerte. India 13 millió, Amerika 20 millió hektárnyi esőerdő helyreállítását vállalta be, míg az afrikai országok vállalása 100 milliárd hektár.

nagy zöld fal,great green wall

A Nagy Zöld Fal

Afrikában eddig is komoly lépések történtek az újraerdősítésért. A Nagy Zöld Fal kezdeményezés célja, hogy 8000 kilométer hosszú erdőséggel vegyék fel a harcot az elsivatagosodás ellen. A 2007-ben indult programban 20-nál több afrikai ország vesz részt. A faültetéssel egyébként nem csak a környezet jár jól, hanem az ott élők is: termőföldet, nagyobb élelmiszerbiztonságot, zöld munkahelyeket biztosítanak a fiataloknak.

Faültetés Napja

Számos országban minden évben külön napot szenteltek a faültetésnek. A Fülöp-szigeten törvény rendelkezik arról, hogy minden diáknak tíz fát kell elültetnie, mielőtt elvégzi az éppen aktuális iskoláját. Van ahol az Arbor Day munkaszüneti nap, vagy legalábbis ezt tervezik, például Törökországban, ahol néhány hete egy tweet hatására jelentette be az elnök, hogy minden évben lesz ilyen nap. Még egy diktátor is hozhat néha jó döntéseket!

Fát ültetnél? Erre figyelj:


  • Ősszel vagy tavasszal keríts rá sort.
  • Csak a környezetedben honos fafajtát válassz.
  • Ha nem a kertedben, hanem közterületen tervezel fát ültetni, kérj engedélyt a helyi önkormányzattól.
  • Vedd figyelembe, hogy a fa mekkorára fog nőni és milyen termése van.
  • Ne válassz olyan fajtát, ami allergén (pl. nyírfa).
  • Győződj meg róla, hogy a fád kap majd fényt és a gyökerek vagy az ágak nem rongálják meg a környékbeli épületeket, vezetékeket akkor sem, ha megnő a fa.
  • Ne feledkezz meg az öntözéséről sem, főleg amíg még csemetekorban van.

10 millió fa

Magyarországon újra és újra felröppennek hírek arról, hogy hány fát vágnak ki egy-egy parkrendezéskor és milyen sokat ültetnek a nemzeti parkokban. A minap Bojár Iván András művészettörténész-építészkritikus indított 10 millió fa címmel mozgalmat, amelynek már rengeteg támogatója van. A terveik szerint november 9-én kerül sor az akcióra, amelynek során minden magyar (átlagosan) egy-egy fát ültet.


Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat>9 kép
Környezettudatos hírességek, akik megmenthetik a Földet
Tovább olvasok
Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kép
Pozitív lett a koronavírus-tesztem: elmesélem, miért örültem neki

Nem őrültem meg, természetesen nem voltam boldog, hogy elkaptam a fertőzést. Elmondom, hogy volt.

Kép
Öt szuper kirándulóhely (nem csak) az őszi szünetre

Nincs jobb program az őszi szünetben, mint az újabb és újabb természeti csodák felfedezése, ami minden korosztály számára óriási élmény lehet.

Kép
Integrált kirekesztés – avagy mire nevel az oktatás?

Zoltán annak idején egy kertvárosi iskolában dolgozott, ahonnan néhány év után eljött. Megkérdeztük, miért, és talán túlságosan is részletes választ kaptunk tőle.

Kép
Az Aloe vera 5 fantasztikus hatása, amik különösen hasznosak a hideg idő beálltával

Nyáron sebgyógyításra, napégésre fantasztikus az Aloe vera, de az igazság azt, hogy ezt a csodanövényt az év 365 napján érdemes lenne használni - mondjuk is, hogy miért!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem