A jó edző ismérvei 1.

Borítókép: A jó edző ismérvei 1.
Nem minden szakember jó szakember. A következő ismérvek alapján eldöntheted kinek fizetsz.

A jó személyi edző tulajdnoságai, a legjobb személyi edzők


Előrejelzések szerint a személyi edzők száma 2020ra negyedéve nő majd. Nem mindegy azonban, hogy ezek a számok szaktekintélyeket jellemeznek-e? Ha a te kiválasztottadra a következők egyike másika – ne adj Isten mindegyike – jellemző rá, rosszul döntöttél!
1. Nem jegyzetel!
Az edző feladata egy olyan edzésprogram kidolgozása, amivel eléreheted a célodat. Ha nem számol – nem az ismétléseket – akkor honnan tudná, hogy fejlődtél-e? Írnia kéne a gyakorlatokat, a súlyokat, a sorozat- és ismétlésszámokat, a tempót, és hogy mit mennyire bírtál. Sok embernél eredményes a nehéz, közepes és könnyű súlyok kombinálása a kevés, közepes és sokismétlésű sorozatokkal. De számtalan variáció lehetséges, amire emlékezni képtelenség papír nélkül.
2. Nem néz ki ’jól’!
A fitnesziparban a kinézet igenis számít. Nem a kockás has, és a bicepsz nagysága az, ami a professzionalistás fokmérője, mégis az edző fizikuma azonnal és logikus módon előlegezi meg a „szakemberi” bizalmat. Legyen egészségesen sportos/izmos kinézetű, jó mozgású, aki odafigyel nem csak a ruhájának tisztaságára, de a terem körülményeire. Edzés közben nem csak a gyakorlatokat mondja, de megtanít edzeni – ugyanis ez az ő hivatása.
3. Beszél. Sokat!
Barátságos edzőt szeretnél, akivel kellemes együtt dolgozni? Rendben, de tudd: őt azért fizeted, hogy a tréning biztonságos és hatékony legyen, nem azért, hogy csevegni lehessen valakivel. Sőt a sok beszéd hátráltatja a fejlődést! Kutatások szerint, amikor a feladat végrehajtása közben másra gondolunk, kevesebb ’üzenet’ jut el az izmokhoz. Így a pénzedet és az idődet is kidobod az ablakon…