3 dolog, amit soha ne tegyél, ha hisztizik a gyerek

3 dolog, amit soha ne tegyél, ha hisztizik a gyerek
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A hisztivel kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban, ami inkább árt, mint használ, ha gyermekedet elkapja az „ötperc”. Ilyen például az is, hogy nézd levegőnek. A reakciódból ugyanis azt tanulja meg, hogy problémahelyzetben ez a helyes viselkedés-minta. Mit ne tegyél hát hiszti közben? A következő három dolgot semmiképp sem!

A hiszti tulajdonképpen nem más, mint egy játszma-helyzet. Ha gyermeked azt tanulja meg a hisztire adott válasz-reakciódból, hogy ezzel mindig sikeresen manipulálhat, akkor az számára egy jól bevált eszköz lesz. Holott a cél az lenne, hogy a dackorszak végére megismerje azokat a módszereket is, melyekkel sikeresen le tudja vezetni az indulatait és kezelni tudja a nehezebb szituációkat.

Ha azt tapasztalja, hogy a hiszti mindig beválik, akkor a jövőben számíts arra, hogy ezt minden olyan esetben be is fogja vetni, amikor vita- vagy játszma helyzetbe kerül. Megmutatjuk, mit kerülj, ha kitör a hiszti!

Észérvekkel győzködni a hisztiző gyereket

Amikor gyermeked hisztizik, az érvelés azért teljesen hasztalan, mert ilyenkor az „érzelmi agya” irányít, a racionális agyterületek – amikkel megért információkat, összefüggéseket- használaton kívül vannak.

Gondolj arra, veled, felnőttként mi történik, amikor veszekedsz a pároddal! A vitában elérkezhet egy olyan pont, amikor elborul az agyad és már nem tudsz a racionális gondolkodásodra hagyatkozni. Ha olyankor a párod megpróbál észérvekkel meggyőzni téged, nagy valószínűség szerint süket fülekre talál. Az érvek ilyenkor hasztalanok. Sokkal inkább segít, ha megölel és megvigasztal vagy valamivel kizökkent téged.

Egy kisgyereknél ez hatványozottan érvényes: a hiszti kellős közepén az érvek és a magyarázat teljesen hatástalanok.

„A 2 éves kor előtti hisztik többsége ún. distressz hiszti, azaz a gyermek ilyenkor a nagy érzelmek hatására visszakerül egy ún. regresszív állapotba: csecsemőként viselkedik, sír, nem tudja kontrollálni a mozgását, csapkod, ütemes mozgásokat végez (kezével, fejével csapkod, ami annak a jele, hogy nem tudatosan irányítja a mozgását, nem tudja kontrollálni).”- írja tanácsadó blogján Vida Ágnes, pszichológus.

Míg egy felnőtt már képes összefüggést látni az egyes részletek között – valamit nem engedtünk meg, ezért gyermekünk elkezdett hisztizni- és következtetéseket levonni, a kétévesnél fiatalabb gyermek csak belső feszültséget, csalódottságot érez, amiért nem tudta érvényesíteni az akaratát és nem kapta meg, amit szeretett volna, de pontosan nem tudná megfogalmazni, mi, miért történt. És mivel nincs olyan kifinomult és fejlett eszközrendszere, mint egy felnőttnek, ezért a jól ismert és már bevált módszerhez, a hisztihez tér vissza.

Ezt is olvasd el:

Amikor azt látod, hogy pici gyermeked nem képes megnyugodni - hiába beszélsz hozzá, mondasz neki megnyugtató dolgokat- és egyre inkább kivetkőzik önmagából, akkor bizony nem észérvekre és magyarázatra van szüksége, hanem arra, hogy megnyugtasd.

Egy ölelés és kis ringatás ilyenkor csodákra képes és egyben mintát is nyújt arra, hogyan kezelje az érzelmeit, hogyan nyugtassa meg magát legközelebb hasonló helyzetekben.

Más a helyzet, ha gyermeked már elmúlt 2 éves. Ő ugyanis már képes- ha akar- uralkodni az indulatain és a hisztit egyértelműen eszközként használja.

„Éppen ezért náluk szintén nem jó módszer a meggyőzés, hiszen ez arra ösztönzi a gyereket, hogy érdemes hisztizni, mert erre odafigyelnek a szülők, tehát újra meg újra elő fogja venni a hiszti módszerét, ha akar valamit.”- magyarázza a szakember.

Ezt a fajta hisztit azzal lehet a legjobban kezelni, ha egyértelmű nemet mondasz és megvárod, amíg megnyugszik. Mindkét esetben érdemes később – amikor már mindenki kellőképpen lenyugodott- megbeszélni a történteket.

Olvasd el ezt is!

Következetlennek lenni

Te is biztosan voltál már úgy, hogy untad a hisztit és inkább engedtél a gyereknek, csak végre csend legyen. Olyan is előfordulhat, hogy a szülő megrémül gyermeke heves érzelmei, keserves zokogása láttán, ezért mindent elkövet, hogy mielőbb vége legyen.

Ilyenkor az a helyes, ha ott maradsz mellette, megöleled, de nem mész bele a játszmába.

Mert ha gyermeked azt látja, hogy hangos hisztivel végül mindig elérheti, amit akar – még akkor is, ha arra a dologra előtte nemet mondtál -, akkor újra és újra használni fogja ezt a hatékony meggyőzési eszközt.

Hisztire hisztivel válaszolni

Az a szülő, aki gyermeke hisztijeire kiabálással, kiborulással reagál, az pontosan ezt a mintát adja tovább gyermekének. A mi érzelmi mintáink, viselkedésünk lesz ugyanis az ő viselkedésének alapja is.

Ha a szülő belemegy a játszmába, elkezd érzelmi ping-pongot játszani a gyerekkel – jön a kiabálás, a büntetés, a vízzel lelocsolás-, a gyerek is egyre gyakrabban veszti majd el a fejét.

A szülő kiborulásával, fölénye éreztetésével ráadásul az is a gond, hogy lehet, hogy a gyerek ennek hatására abbahagyja ugyan a hisztit, de belül nem nyugszik meg.

„A stresszhelyzet hatására a kortizol hormon szintje megemelkedik, és ha a gyermek nem leli meg azt a belső biztonságot, amelyben fokozatosan csökken a kortizolszint és megemelkedik a boldogságot adó oxitocin szintje, a stresszhormon szintje tartósan magas marad. Ilyenkor a gyermek bár látszólag jól van, valójában még mindig feszült, könnyebben kerül újra a hiszti állapotába vagy sírja el magát, kisebb attrocitásokra is agresszívabban reagálhat.”- magyarázza a pszichológus.

Feszült helyzetben ugyan nekünk, szülőknek is iszonyú nehéz megőrizni a higgadtságunkat – és nem is kell, hogy mi legyünk Buddha földi megtestesítői-, de érdemes megkeresni azokat a módszereket, amelyek segítenek csökkenteni a stressz-szintünket a rázós szituációkban. Mindenkinek más válik be: van, aki mozgással, van, aki jógával vagy zenehallgatással képes újra megteremteni a belső nyugalmát, de az is lehet, hogy neked arra van szükséged, hogy kiállj a teraszra és egy hatalmasat kiálts.

Na és ezeket se tedd:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Ezt az 5 dolgot nem teszik meg a magas érzelmi intelligenciájú szülők, ha hisztizik a gyerekük
Tovább olvasok
Kép
Top 7 étterem, ahonnan megéri rendelni, ha nincs időd főzni

Ha te is unod már az egyforma napokat, a megszokott illatokat és ízeket, ráadásul se időd, se türelmed a kovászoláshoz és kenyérsütéshez, akkor a következő válogatásunk neked szól.

Kép
Tedd izgalmassá a várakozást! – 5 DIY bors adventi naptár ötlet

Újra itt az év legszebb időszaka, amivel egyszerűen nem lehet betelni. Készülődünk, tervezgetünk és töretlen lelkesedéssel díszítjük otthonunkat, közben pedig nem győzzük számolni a hátralévő napokat karácsonyig. Ezt a várakozást tehetjük még szebbé egy izgalmakat rejtő adventi kalendáriummal.

Kép
"Itt még nem hallottam, hogy nincs elég tej!" - Cipőtlen babák, no cumi, császármetszés esetén is apás szülés - Ilyen Angliában anyának lenni!

Magyar anyák külföldön #6 - Menczel Enikő az egyetemi évei utolsó pár hónapját töltötte Angliában. Diplomáját Magyarországon szerezte, majd úgy döntött, inkább visszatér a ködös Albionba. Cambridge-ben él, hat éve egy biotechnológiai cégnél dolgozik, rákkutatással foglalkozik és nem mellesleg anyuka is, a másfél éves Nora mamája. A magyar anyák külföldön sorozat e havi interjújában Enikő mesél arról, hogy milyen is Angliában anyukának lenni. Válaszaiból kiderül, hogy Angliában a természetes szülés, a szoptatás, a cumi és a cipő nélküliség prioritás, valamint, hogy a szülésznők sasszemmel figyelik az anyák állapotát és azonnal ki is szűrik, ha valakinek lelki segítség kell.

Kép
Tényleg annyira jók a finn iskolák? Megkérdeztünk egy kint élő magyar anyukát!

Annyira, de tényleg annyira sokan olvastátok a finn iskolákról, a finn oktatási rendszerről szóló cikkünket, hogy arra gondoltunk, megkérünk egy kint élő édesanyát, borzolja tovább a kedélyeket és mesélje el ő maga, hogy tényleg olyan jó-e az ottani rendszer, az iskolák, a tanárok, a módszer és minden, mint amilyen jó a híre.

Kép
Ezért nem sírnak a koreai babák – Avagy mi áll a babasírás hátterében

Minden egészséges baba sír. Ne gondold, hogy azért, mert téged bosszantani szeretne vagy éppen megmutatni, hogy ő a főnök. Sírásának evolúciós okai vannak.

Kép
Harap a gyerek? 10 tipp, hogyan szoktasd le róla!

Sok kicsi a fogait használja a nyelve helyett: ha máshogyan még nem tudja kifejezni magát, harapással is „közölheti”, mit érez. Szakértők szerint egyéves kor körül ebben még semmi rossz szándék nincsen, és ha következetesen reagálsz erre a viselkedésére, az apró fogakat egy idő után csak evéskor és mosolygáskor fogja rád és másokra villantani.

Kép
Pattintsd ki a hasizmaidat a következő hetekben, méghozzá Debreczeni Dóri kedvenc gyakorlataival!

Debreczeni Dóri a futás mellett saját testsúlyos edzéseket is tart, a koronavírus miatti korlátozások azonban a csoportos órák felfüggesztését eredményezték. Dóri azonban arra ösztönöz mindenkit, hogy otthon is mozogjon - mutatjuk is kedvenc hasizom gyakorlatait!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem