Extra luk a fülön – erre születni kell!

Borítókép: Extra luk a fülön – erre születni kell! Forrás: Instagram
Ismersz esetleg olyan embert, akinek van egy aprócska, plusz nyílás a füle „fölött”? Elgondolkodtál már valaha azon, hogy vajon mi lehet ez? Szuperképességre utal, vagy esetleg valami más funkciója van? Cikkünkből kiderül.

Néhányan a többiekhez képest egy kis extrával jönnek a világra: van egy egészen kis lukacska a fülükön, pontosabban a fülkagylójuk felső, porcos tövében – az arc és a fül „találkozásánál”. Ez az aprócska, szabad szemmel alig észrevehető nyílás önmagában nem jelent semmi rosszat; alapvetően teljesen ártalmatlan.

A mindössze a népesség 1 százalékát érintő születési „rendellenességet” egy Van Heusinger nevű tudós fedezte föl, és írta le 1864-ben. Az elváltozás jellemzően örökölhető, abban azonban nincs szabályszerűség, hogy csak az egyik, vagy esetleg mindkét oldalon megjelenik-e.

Pontos magyarázatot a mai napig nem tudtak rá adni a tudósok; egyes elméletek szerint ez nem más, mint a halak kopoltyújának az evolúciós fejlődés során ott „felejtett” maradványa.

A lukacska alapállapotban nem okoz problémát, ha viszont baktérium kerül a bőr alatti vakjáratba, akkor a fülnek az a tájéka begyulladhat. Ez viszont antibiotikummal jól kezelhető. de végső esetben egy műtéti beavatkozással be is zárható a nyílás.

Más színű szemek, összenőtt lábujjak és extra mellbimbók - néhány érdekes "mutáció" a sztárvilágból