10 dolog, amit biztosan nem tudtál a 120 éve született Erich Kästnerről

Erich Kastner,A két Lotti,író,évforduló,könyv,regény,irodalom,gyerekkönyv
Forrás: wikipedia

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

K

Ki ne olvasta volna A két Lottit vagy az Emil és a detektíveket? Február 23-án lesz 120 éve, hogy megszületett a német író, költő, újságíró, akit leginkább az ifjúsági regényeiről ismer a világ. Azt kevesen tudják róla, hogy a náci hatalomátvétel után a Gestapo üldözte, és azért maradt Németországban, mert nem akarta egyedül hagyni az édesanyját…

  • Édesanyja Ida Kästner, apja Emil Kästner nyergesmester, az igazi édesapa állítólag doktor Zimmermann, a család háziorvosa volt. A szülők kapcsolata boldogtalan volt, s így Kästner édesanyja minden szeretetét és törődését a fiára zúdította.
  • Jó tanuló, remek eszű fú volt, akit 14 évesen felvettek a drezdai tanítóképzőbe, de ott gyorsan kiderült számára, hogy nem neki való a tanári pálya.
  • A katonaság után a lipcsei egyetemen német és színháztudomány szakra járt, és egyre inkább érdekelni kezdte az írás. Olyannyira, hogy újságírónak állt, 1925-ben pedig Berlinbe költözött, ott jelent meg az első verseskötete.
  • 1929 októberében szerződtették egy gyerekkönyvre, és ez fordulópont volt Erich életében. Így készült el a talán máig legnépszerűbb regénye, az Emil és a detektívek, amelyet hamarosan filmfeldolgozás is követett, és azóta is folyamatosan készülnek újabb és újabb feldolgozásai. Az Emil és a detektivek hozta meg számára az anyagi jólétet és az ismertséget.
könyv,gyerekkönyv,irodalom,író,erich kastner,olvasás
forrás: rukkola.hu
A legtöbb gyerek elolvassa ezt a könyvet, még a fiúk is.
  • A harmincas években írta meg a Május 35., illetve A repülő osztály című regényeit, amelyek a mai napig hallatlan népszerűségnek örvendenek.
  • 1931-ben írt regényét a náci párt pornográfnak minősítette, többször zaklatta a Gestapo, az 1933-as berlini könyvégetés során Mann és Heine mellett az ő könyveit is elégették. Bár nem akart elmenekülni az országból, főként édesanyja miatt, de az egyre veszélyesebbé váló Berlinből Münchenbe kötözött.
  • A háború után gyereklapot indított és ekkor írta meg A két Lotti című regényét is, ami szintén zajos sikert hozott.
  • 1956-ban színdarabot is írt, és a köztudattal ellenben Erich Kästner közel sem volt „pusztán” gyerekkönyv író, hiszen számos forgatókönyv, felnőtt regény, esszé, színházi és filmkritikát jegyez.
  • Két meghatározó nő volt az életében, az egyikük Luiselotte Enderle, ő 1935-től halálig az íróval maradt, a másik egy titkos szerelem, Friedl Siebert volt, akitől 1957-ben megszületett az egyetlen gyermeke, Thomas.
  • Bár rengeteget dolgozott, a háború borzalmait mégsem tudta elfelejteni, az alkoholhoz menekült, és nagyon sokat dohányzott. Amikor megtudta, hogy nyelőcsőrákja van, elutasította a kezelést. 1974. július 29-én halt meg.
Tovább olvasok
Híres emberek egészen ritka testi hibákkal

A hírességekről hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy tökéletesek, boldogok és mindenük megvan. Ez majdnem igaz is, hiszen van, amiből több van egyesek sztároknak, például lábujjból vagy mellbimbóból.

Híres emberek, akik eltitkolták rákos diagnózisukat

Senki sem szereti mások orrára kötni, hogyha valamilyen problémája adódik az életben, főként, ha az ember egészségéről van szó. Ezért nem lepődünk meg, amikor egy-egy hírességről kiderül: eltitkolták, hogy rákkal diagnosztizálták őket.

Hogyan nyaraltak régen az emberek?

A nyaralás a 20. század elején még egész nyáron át tartott. Hogy csinálták?!

Kávés-csokicsipszes keksz, amitől rendesen felébredsz

Csokoládé és kávé porhanyós kekszbe zárva, de úgy is mondhatnánk cukor és koffein, ami ad egy kis lendületet kora reggel vagy akár ebéd után.

Napi horoszkóp július 20.: a Szüzek nem bíznak semmit a véletlenre, a Vízöntőknél az őszinteség alapfeltétel

Hétvégén is érdemes elolvasnod a csillagok üzeneteit, mert izgalmas részleteket rejtenek az egyes csillagjegyek!

Csókmágnes nyári rúzsok

Nyári hőségben és strandolás közben sem szeretnél lemondani a csábító szájfényekről, rúzsokról? Megmutatjuk a legjobb fényvédős termékeket!

12 híres ember, aki divatmárkájával is kaszál

A hírességek számára mindig is különösen fontos volt a divat. A különböző fellépések, a sok fotózás, a mindig makulátlan megjelenés számukra elengedhetetlen. Így hát nem csoda, hogy sokan döntenek úgy: saját márkát alapítanak.

A szemétcsökkentés új fegyvere a mosható papírtörlő

Ha kiömlik az üdítő, lecsöppen a mustár, kifröccsen a paradicsomszósz te is automatikusan a papírtörlőért nyúlsz? Mutatunk helyette egy költséghatékonyabb és környezetkímélőbb megoldást.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem