10 dolog, amit biztosan nem tudtál a 120 éve született Erich Kästnerről

Erich Kastner,A két Lotti,író,évforduló,könyv,regény,irodalom,gyerekkönyv
Forrás: wikipedia

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

K

Ki ne olvasta volna A két Lottit vagy az Emil és a detektíveket? Február 23-án lesz 120 éve, hogy megszületett a német író, költő, újságíró, akit leginkább az ifjúsági regényeiről ismer a világ. Azt kevesen tudják róla, hogy a náci hatalomátvétel után a Gestapo üldözte, és azért maradt Németországban, mert nem akarta egyedül hagyni az édesanyját…

  • Édesanyja Ida Kästner, apja Emil Kästner nyergesmester, az igazi édesapa állítólag doktor Zimmermann, a család háziorvosa volt. A szülők kapcsolata boldogtalan volt, s így Kästner édesanyja minden szeretetét és törődését a fiára zúdította.
  • Jó tanuló, remek eszű fú volt, akit 14 évesen felvettek a drezdai tanítóképzőbe, de ott gyorsan kiderült számára, hogy nem neki való a tanári pálya.
  • A katonaság után a lipcsei egyetemen német és színháztudomány szakra járt, és egyre inkább érdekelni kezdte az írás. Olyannyira, hogy újságírónak állt, 1925-ben pedig Berlinbe költözött, ott jelent meg az első verseskötete.
  • 1929 októberében szerződtették egy gyerekkönyvre, és ez fordulópont volt Erich életében. Így készült el a talán máig legnépszerűbb regénye, az Emil és a detektívek, amelyet hamarosan filmfeldolgozás is követett, és azóta is folyamatosan készülnek újabb és újabb feldolgozásai. Az Emil és a detektivek hozta meg számára az anyagi jólétet és az ismertséget.
könyv,gyerekkönyv,irodalom,író,erich kastner,olvasás
forrás: rukkola.hu
A legtöbb gyerek elolvassa ezt a könyvet, még a fiúk is.
  • A harmincas években írta meg a Május 35., illetve A repülő osztály című regényeit, amelyek a mai napig hallatlan népszerűségnek örvendenek.
  • 1931-ben írt regényét a náci párt pornográfnak minősítette, többször zaklatta a Gestapo, az 1933-as berlini könyvégetés során Mann és Heine mellett az ő könyveit is elégették. Bár nem akart elmenekülni az országból, főként édesanyja miatt, de az egyre veszélyesebbé váló Berlinből Münchenbe kötözött.
  • A háború után gyereklapot indított és ekkor írta meg A két Lotti című regényét is, ami szintén zajos sikert hozott.
  • 1956-ban színdarabot is írt, és a köztudattal ellenben Erich Kästner közel sem volt „pusztán” gyerekkönyv író, hiszen számos forgatókönyv, felnőtt regény, esszé, színházi és filmkritikát jegyez.
  • Két meghatározó nő volt az életében, az egyikük Luiselotte Enderle, ő 1935-től halálig az íróval maradt, a másik egy titkos szerelem, Friedl Siebert volt, akitől 1957-ben megszületett az egyetlen gyermeke, Thomas.
  • Bár rengeteget dolgozott, a háború borzalmait mégsem tudta elfelejteni, az alkoholhoz menekült, és nagyon sokat dohányzott. Amikor megtudta, hogy nyelőcsőrákja van, elutasította a kezelést. 1974. július 29-én halt meg.
Tovább olvasok
A 8 legrégebbi videó a YouTube-on

Emlékeztek még azokra az időkre, amikor az IWIW-en és a MySpace-en lógott mindenki Facebook és Insta helyett? Amikor nem Messengert, hanem Msn-t használtunk és olyasmi, mint a Snapchat még nem is létezett? A YouTube-ot alig használta valaki, a pixeles home videók gyűjtőhelye volt. Összegyűjtöttük a 8 legrégebbi YouTube videót, hogy mindenki nosztalgiázhasson egy kicsit…

Divatbemutató díszletek, amikre aztán nem sajnálták a pénzt

A múltkori divatbemutatós gyűjtésem az extrém helyszínválasztásokról szólt. Ez a mostani a pedig a set design-ra fokuszál, a felépített díszletekre, amik túlzás nélkül mestermunkák. Lássuk a legizgalmasabakat!

Benéztünk a ruhaturkáló biznisz kulisszái mögé

– Szia, bocsi. – Hosszú hajú lány cikázik el mellettem nagy adag ruhát cipelve. Egy több száz négyzetméteres, kanyargós pincelabirintusban állok, körülöttem polcok, fogasok, zsákok. „Mintás pamutruha”, „csíkos ingek”, olvasom a feliratokat, alattuk vállfára aggatva sorakoznak a ruhák. Megakad a szemem egyik-másik darabon. De jól néz ki az a málnaszínű, szívesen lecsapnék rá!

Napi horoszkóp szeptember 22.: a Rákok a saját boldogságukért küzdenek, az Oroszlánoknak kockáztatniuk kell a siker érdekében

A hét utolsó napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz fontos üzeneteket rejtenek az egyes csillagjegyek!

A társadalmunk őrült játszmákra épül – állítja grafikáiban egy képzőművész

Ha megkérdeznénk a körülöttünk ülő három embert, mire gondolnak éppen, könnyen kiderülhetne, hogy ugyanarra, csak nem mondják ki. Ilyen és ehhez hasonló jelenségekről készített illusztrációkat egy német képzőművész.

Posztonként akár egymilliót kapnak a legmenőbb influenszerek

Van mit a tejbe aprítaniuk, és nem csak az „arról híres, hogy híres” Kardashian család nőtagjairól van szó.

Egy csípős tojásos falatka most a legmenőbb street food sláger

Az esték lassan legalább olyan csípősek, mint ezek a tojásos lepénykék, így nem árthat egy kis extra forróság. Ha szereted a Jalapeño Popperst, de túl nagy macerának tartod elkészíteni, mutatunk egy egyszerűbb, de legalább olyan ütős harapnivalót.

Elkészült az első ovi, amit egy magyar lakberendező egy pszichológus tanácsai alapján tervezett

Két lakberendező olyan ovikat tervez, melyek a világon bárhol megállnák a helyüket. Interjú.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem