Beleharapni az illatba

Borítókép: Beleharapni az illatba
A világhírű parfümkritikus, Chandler Burr Magyarországra látogat, hogy egy különleges illatvacsorával kedveskedjen.

A patinás Sofitel Hotelbe vagyok hivatalos egy illatvacsorára. Hű, ez jól hangzik!

Vendéglátónk az a Chandler Burr, aki 2006-tól 2010-ig a New York Times illatkritikusaként dolgozott. A 2007-ben megjelent Tökéletes illat című könyve a mai napig nagy népszerűségnek örvend.
Chandler épp úgy imádja a parfümöket, mint a kulináris élvezeteket, ezért úgy gondolta, a kettőt egybeköti. A világ legjobb séfjeit kéri fel, hogy működjenek közre illatvacsoráinál. Ő megmondja a séfnek, hogy milyen illatokat választott ki, majd megkéri, hogy ezek alapján készítse el az ételeket.
Chandler különböző molekulákat szagoltat velünk. Mindegyik illat emlékeztet valamire. Van, amelyik citrusfélére, van, ami fahéjra, de olyan is akad, ami a bőr illatára emlékeztet. Hiába, nem vagyok illatkritikus…
Egy-egy parfüm összetevőit külön-külön is megszagoltatja velünk, majd magát a parfümöt is. Á, így már összeáll a dolog: most már értem, hogy minden összetevő hozzátesz az egészhez, a kellemes gyümölcsös vagy friss illathoz.
Minden parfüm után egy ételsor következik. A tálcákon felleljük a parfümöt ihlető alapanyagokat. Az első tálcán vajat és kenyereket találunk és valóban ilyen illata volt a parfümnek.



A vacsora hat fogásból áll. A gyümölcsökön keresztül, a vattacukros, vaníliahabos desszertig mindben ráismerünk az előzőleg megszagolt illatokra.
Még Sean John, azaz P. Daddy illatára, a hihetetlen népszerű „I am the king”-et is prezentálja mind illatban, mind ételben.
Aki igazán különleges, minden érzékszervet igénybevevő és elbűvölő élmény részese akar lenni, az mindenképp látogasson el a szeptember 24-én megrendezésre kerülő illatshowra!
Helyszín: Paris Budapest Restaurant, Sofitel Budapest Chain Bridge
Időpont: 2011. szeptember 24. 19 óra

Szöveg és fotó: Nikodém Vanda