JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Soha nem találnád ki! ENNEK az ételnek van a legnagyobb gyulladáscsökkentő hatása a világon

Borítókép: Soha nem találnád ki! ENNEK az ételnek van a legnagyobb gyulladáscsökkentő hatása a világon Forrás: Unsplash/Becca Tapert
A bélrendszernek jót tesz a benne található aminosav.

Az étel nemcsak arra van hatással, hogy ne érezzük magunkat éhesnek, de bizony azt is befolyásolja, milyen állapotba kerül az emésztőrendszerünk, ezáltal az egészségünk. Ha gyomorproblémákkal küzdesz, valószínűleg a megoldást is megtalálod a kamrában, egyes ételek ugyanis szuper gyulladáscsökkentő hatással bírnak és képesek helyreállítani a felborult egyensúlyt odabent. Persze ennek az ellentétje is igaz: léteznek olyan kaják, amik csak olajként működnek a tűzön, vagyis még nagyobb gyulladást okozhatnak.

A gyomorban fellépő gyulladást sosem szabad félvállról venni, mert nemcsak a fájdalom és a kellemetlenség miatt fontos vele foglalkozni, hiszen akár autoimmun betegség is állhat a háttérben. A benne található hasznos baktériumok azért dolgoznak, hogy egészséges maradj, de amikor az egyensúly felborul, akkor gyulladás keletkezik, a toxinok pedig a véráramba is bekerülnek, amivel az immunrendszerednek is meg kell küzdenie.

Forrás: Pexels/Pixabay
A marhahús kiváló gyulladáscsökkentő.

Valószínűleg te is hallottál már róla, hogy az alkohol, a glutén, a cukor mind felboríthatják a természetes működést, de létezik egy étel, amiről kevesebb szó esik, pedig nagyon erőteljes gyulladáscsökkentő hatással bír, ez pedig nem más, mint a marhahús. Ennek oka pedig, hogy ez a fajta hús tele van glutaminnal, amely elképesztően jó hatással van a bélmikrobióma egészségének megtartásában, megakadályozza ugyanis a kórokozók túlszaporodását. Ez az aminosav döntő szerepet játszik a bélgyulladás csökkentésében, ráadásul még a hangulatot, a memóriát és a koncentrációt is javítja. A marhahús magas fehérjetartalma, gazdag vitamin- és ásványi anyag készlete miatt fontos a bélrendszer támogatása szempontjából.

Persze nemcsak a marha, számos más étel is tartalmaz glutamint, mint például a kecskesajt, a vörös káposzta és a különféle hüvelyesek, valamint a kefir, a tojás, a hal és a csontleves.

Ezeket a fűszereket is érdemes beiktatni az étrendbe: