Tudtad? Szakértők elmondták, mi az oka annak, hogy nagyon szeretünk félni a horrorfilmeken

Borítókép: Tudtad? Szakértők elmondták, mi az oka annak, hogy nagyon szeretünk félni a horrorfilmeken Forrás: twitter
Te imádod a horrorfilmeket, míg a barátaidat semmivel sem tudod rávenni, hogy megnézzenek veled egyet? Nem véletlenül!

A félelem egyike a legalapvetőbb érzéseinknek, ami segít, hogy óvatosabbak és éberebbek legyünk, ezáltal megóvva minket a veszélyes helyzetektől. Noha ez egyértelműen nem egy kellemes érzés, mégsem tagadhatjuk, hogy időnként az emberek többsége szeret félni. A bungee jumping és a hullámvasút rémisztő, de mégis szívesen próbáljuk ki őket, szeretünk horrorfilmeket nézni, Halloweenkor pedig ijesztő jelmezbe öltözünk. A kérdés csak az, hogy miért?

Valójában a válasz egy kicsit mindenkinél eltérő, tekintve, hogy az emberek másképp dolgozzák fel a félelmet. Egy amerikai egyetem kutatása viszont közelebbről is megvizsgálta a dolgot, és arra is megpróbálta megtalálni a választ, egyesek miért szeretik jobban az ijesztő dolgokat, mint mások. Az egyik ok, hogy amikor rémisztő helyzetben vagy, az agyad dopamint kezd termelni, ami az öröm érzéséért felel. Ilyenkor az agyadban lévő autoreceptor érzékeli, hogy mikor kell leállni a hormon termelésével egy veszélyes helyzetben. Szakértők szerint azok, akik imádják a horrorfilmeket és az ijesztő hobbikat, kevesebb ilyen receptorral rendelkeznek, ezért több dopamin termelődik, ha félnek.

Gondolj a dopaminra úgy, mint a benzinre. Ha ezt kombinálod egy olyan aggyal, ami nem tud annyira fékezni, mint az átlag, olyan embereket kapsz, akik folyamatosan tágítani akarják a határaikat.
nyilatkozta a kutatás egyik vezetője, David Zald.

A másik hormon, ami ilyenkor jelentkezik, nem más, mint az adrenalin. Ez akkor termelődik, amikor a tested érzékeli a veszélyt, és ezáltal éberré, gyorssá válsz, készen arra, hogy megvédd magad. Amikor horrorfilmet nézel, az adrenalin termelése ugyancsak beindul, miközben te tudod, hogy igazából nem áll egyetlen sorozatgyilkos sem az ajtód előtt. Így nyugodtan élvezheted a pozitív kémiai hatásokat.

Az egésznek az a lényege, hogy az agyadban beindítod a kémiai folyamatokat, ez adrenalint, endorfint, dopamint termel, miközben teljesen biztonságban vagy.

Sőt, ha az is érdekel, hogy milyen hatással van a testedre egy horrorfilm, az alábbi cikkből még több érdekességet megtudhatsz:

És ha most megjött a kedved egy jó horrorhoz, ajánlunk pár klassz filmet!