Egy találkozás, ami megváltoztatta a magyar irodalmat

Egy találkozás, ami megváltoztatta a magyar irodalmat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

K

Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső nemcsak kortársak voltak, nemcsak munkatársak a Nyugat szerkesztőségében, hanem barátok is. A legendás kapcsolat az 1900-as évek elején, Budapest egyik legikonikusabb helyén vette kezdetét.

Karinthy a Színházi élet lapjain a következőképpen gondolt vissza az első találkozásra: „a Newyork előtt egy ismerősöm magas, bohémesen hanyag, de dzsentrisen büszketartásu urral beszélgetett — odamentem, ismerősöm bemutatta: »Kosztolányi Dezső«.” Karinthy azonban nem tudott bemutatkozni, mert a szél leemelte szalmakalapját fejéről, ő pedig utánarohant. Délben a két író ismét összefutott egymással a korzón, ahol már beszélgettek, és elmentek együtt ebédelni. Ennek végén heves vita kerekedett köztük, ugyanis mindketten meg akarták hívni a másikat. (Forrás: Színházi élet - 1925. május 24-30.)

„Jaj de furcsa! […] Jaj de fiatal!” – így emlékezett vissza barátjára Kosztolányi. A költő szintén a Színházi élet hasábjain írta meg történetüket. Utóbbi észrevétele azért is fontos, mert akkor már olvasta Karinthy szatíriáit, melyek alapján sokkal idősebbnek vélte: „Nem tudom, miért támadt ez a gondolatom, talán azért, mert Frigyesnek hivták és több Frigyesen szakált láttam. Ő azonban gyülölte a szakált és minden nagyképűséget és épp ezen az alapon barátkoztunk.” Kosztolányi visszaemlékezéséből megtudjuk azt is, hogy a korábban említett vitát fényes dialektikájával és ragyogó okfejtésének hála ő nyerte. (Forrás: Színházi élet - 1925. május 31-június 6.)

A szerzőpáros ehhez hasonló történetei a mai napig az érdeklődés tárgyát képezik. Karinthy és Kosztolányi számtalanszor viccelték meg egymást: telefonbetyárkodtak, lefizetett autogramkérő gyerekek tucatjait szabadították egymásra, és publikált műveikben sem átallottak gúnyt űzni a másikból. Elég csak összeolvasni Kosztolányi Nyár, nyár, nyár (1926) című versének sorkezdő betűit. Ám a csínytevések között helyt kaptak sötétebb hangulatú tréfák is: a halállal való viccelődés.

Karinthy Frigyes
Karinthy Frigyes

Kosztolányi 1936. november 3-án vesztette életét. A Nyugat decemberi számában emlékezett meg munkatársáról. Ebben írta meg Karinthy A zöld tinta kiapadt című tizenegy részes megemlékezését barátjáról, a címet egy sötétebb hangulatú viccelődésük során találta ki. Így örökítette meg barátja egyik legismertebb szokását, miszerint Kosztolányi előszeretettel írt zöld tintával.

A sors különös fintora, hogy Kosztolányi két évvel volt idősebb Karinthynál, aki 1938. augusztus 29-én, két évvel Kosztolányi után halt meg. Ugyanannyi időt töltöttek el ezen a bolygón, és ezalatt az idő alatt nemcsak magukat, hanem barátságukat is sikerült beleírniuk az irodalomkönyvekbe.

https://www.libri.hu/karacsony?utm_source=evamagazin&utm_medium=PR&utm_campaign=KARKOSZT
Kosztolányi Dezső

A Libri idén karácsonykor ennek a nem mindennapi kapcsolatnak állít emléket a két szerző ünnepi témájú írásainak gyűjteményeivel. A két kötetből jelzőfényként világlanak elő azok az örök értékek, amelyeket mindketten magukénak vallottak, miközben soraik szinte észrevétlenül csempésznek karácsonyi hangulatot az olvasó köré.

További információk a Libri oldalán.

Tovább olvasok
Kép
"Nem születtem egykönnyen anyának..."

Öt évvel ezelőtt egy keddi hajnalon csupán két perces különbséggel két, fejenként két kilós kislány sírt fel egy fővárosi kórházában hajnal fél egykor. Az ő születésükről illene írnom az ötödik születésnapjuk alkalmából, de rendhagyó módon másról mesélnék most....

Kép
A legegészségesebb karácsonyi fűszerek

Jellegzetes illatuk az igazi, békebeli ünnepet; a forralt bort és a mézeskalácsot idézi; ezek a fűszerek azonban nem csak a lelkedre, a testedre is rendkívül jó hatással vannak. Gyógyító erejük miatt nem csak az őszi-téli időszakban kellene fogyasztanod belőlük.

Kép
Utasított a szomszéd, hogy ne merjek hangos lenni

Zoltánnak komoly fejtörést okozott egy társasházi minikonfliktus. A probléma egyszerű: ne folytasson bizonyos tevékenységeket a saját lakásában, mert az mindenkit zavar. A szószóló hölgy 65 év fölötti. A vádlott pedig Zoltán – és hiába volt az elmúlt 50 évben számos idős szomszédja, most, a Covid-kiszolgáltatottságban más a helyzet.

Kép
5 karácsonyi ajándék, aminek garantáltan minden nő örül

Ha tanácstalan vagy, mivel lepd meg családod hölgytagjait, íme 5 ajándék tipp, aminek egyetlen nő sem tud ellenállni, a JOY NAPOK Xmas Special alkalmából pedig kedvezményesen beszerezheted!

Kép
2020 karácsonya is lehet szuper - 3 férfias ajándék, amiket a neten is simán beszerezhetsz!

Ha nem akarod a legutolsó pillanatra hagyni a vásárlást, itt az ideje összeírni, kit mivel lepnél meg idén karácsonykor. A férfiaknak nem mindig könnyű ötletes és hasznos ajándékot tenni a fa alá - ebben segítünk most!

Kép
Második babáját és 2020 történéseit gyászolja Meghan Markle

A New York Times-ban jelent meg Meghan őszinte vallomása a vetélésről és fontos dolgot üzent minden nőnek!

Kép
Napi horoszkóp november 30.: a Bakoknak érdemes nyitottabbnak lenniük, a Halak diplomáciát gyakorolnak

A hónap utolsó napjára is üzentek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Kép
"Miután kigyógyultam a koronavírusból, az alábbi különös dolgot vettem észre"

Még szakértők sem tudják, pontosan milyen hatással van a szervezetre hosszabb távon a koronavírus.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem