Zokniban alszol? Meglepődnél, mit tesz a testeddel

zokni Forrás: Marko Klaric from Pexels
Télen sokaknál előkerül a zokni alvás közben, na de belegondoltál már, vajon ez előnyös-e számodra? A joy.hu cikke.

Téged is az őrületbe kerget, amikor jéghidegek a lábaid? Ilyenkor az történik, hogy az erek összehúzódnak a lábaidban, és kevésbé működik hatékonyan a vérkeringésed, ami az álmatlan éjszakák egyik okozója is lehet. Az NFS szerint ugyanis amikor melegek a lábaid, az agyadnak a tested azt az üzenetet közvetíti, hogy elérkezett a pihenés ideje. Ilyenkor (pláne télen) mindenki úgy van vele, hogy a legjobb módszer a lábak felmelegítésére egy puha zokni, na de egészséges egyáltalán ebben aludni? És mit tesz a testeddel? Utánajártunk!

Javítja a vérkeringést

Azáltal, hogy melegen tartod a lábaidat, az erek kitágulnak, és beindul a vérkeringésed. Ha zokniban alszol, több oxigén jut a végtagjaidba, az izmok könnyebben ellazulnak, és a szíved is jobban tud dolgozni. Ennek egyik következménye, hogy sokkal pihentetőbb lesz az alvásod, hamarabb álomba merülsz, és nem ébredsz fel az éjszaka közepén.

Jobb hőszabályozás

Ne gondold, hogy ha zokniban alszol, és még be is takarózol, túl melege lesz a lábadnak, és izzadni fogsz! Ha a lábaid nem jéghidegek, hanem kellemesen melegek, a tested hőszabályozása sokkal hatékonyabb lesz, és véletlenül sem esik abba a hibába, hogy egyszer azt közvetíti feléd, hogy fázol, aztán meg azt, hogy meleged van.

Menopauza ellen

Azoknak a nőknek is ajánlják a zokniban alvást, akik épp a menopauza időszakában tartanak. A hőhullámokat a tested hormonváltozása okozza, ami akár éjszaka többször is felébreszthet. Amikor zokniban alszol, megkezdődik az értágulás folyamata, ami lehetővé teszi a testednek, hogy gyorsabban lehűljön, így pedig elviselhetőbbé teszi a hőhullámokat.

És hogy milyen hátrányai vannak a zokniban alvásnak? A galériában elolvashatod!