Hasznos tippek kezdő fotósoknak – 2. rész

Borítókép: Hasznos tippek kezdő fotósoknak – 2. rész
Gyorstalpaló fotóstanfolyamunk folytatódik!

Kicsit jobban belemerülve a fotózás világába, próbáltam olyan tanácsokat összeszedni, amelyeket egy kezdő fotográfus is könnyen tud alkalmazni. Ezek a beállítások és komponálási alapelvek azok számára is követhetőek, akik csak amatőr fényképezőgéppel vagy egy ügyesebb okostelefonnal rendelkeznek.


Fotó: Romek Samolot/500px.com

Tudj meg még többet a fotózás titkairól! Kattints ››ide!


Komponálás, még mindig…
Az aranymetszésről már biztosan sokan hallottak, de lehet, hogy nem tudják pontosan, mit is takar. Ha beírjuk a gugliba, számsorokat és kacifántos magyarázatokat találunk, valamint megtudjuk azt, hogy minden az aranymetszés harmóniájára törekszik. Egyszerűsítek: a lényeg, hogy harmadolni kell a képet és körülbelül a kétharmadánál elhelyezni a kép leghangsúlyosabb elemét, magát a témát. Hogy a témát jobb oldalra, felülre, alulra, vagy balra helyezzük, ezt már ember és ízlésvilága válogatja.


A „helyes” aranymetszés a célkeresztben – ettől függetlenül jó a kompozíció.


Érzékenység

Nem, itt nem a modell és fotósa közötti intim hangulat megteremtésére godolok, hanem a fényviszonyok javítására szolgáló érzékenység (ISO) beállításáról.
Ez rendkívül egyszerű: minél alacsonyabb az ISO szám (pl. 100, 200), annál jobb minőségű a képünk. Sajnos azonban előfordulhat, hogy sötét szobában kell fotóznunk, nincs külső vakunk, de szeretnénk megörökíteni kedves kuckónk hangulatát. Itt az alacsony érték nem lesz elég, emelnünk kell az ISO számon. Akár 3200-ig is elmehetünk, arra azonban számítanunk kell, hogy a fotó minősége egyenes arányban romlik az ISO nagyságával; a kép „zajos” lesz, azaz erősen szemcsés, és a színek is eltolódhatnak. Világosabb lesz a képünk, de ha nem profi vagy filmes géppel fotózunk, nem igazán fogunk nyomtatásra használható fotográfiát kapni.


Érzékenység 100 ISO-ra állítva


Érzékenység 640 ISO-ra állítva


PS...
...vagyis a Photoshop, amit ma már boldog-boldogtalan használ, olykor esztelenül. Jó próbákozni, játszani vele, de komolyabb munkákhoz vagy akár pályázatra való jelentkezéshez képünk retusálását bízzuk profikra. Az egyszerű kontrasztbeállításokat, a fotó átkonvertálását fekete-fehérbe, vagy a méretezést viszont mindenki könnyen elsajátíthatja. Vigyázni kell azonban amikor a (brightness/contrast) opciót használjuk: soha ne húzzuk túl az értékeket, mert nem lesz szép a végeredmény. Mint az élet annyi minden más területén, itt is igaz: a mértéktartás mindennél fontosabb!

Fotók: Kosina Anett