Az öltözködésed is lehet vegán, ha akarod

vegán,divat Forrás: piqsels.com
A veganizmus rohamos terjedésének köszönhetően ma már szinte bárki számára elérhetővé vált a növényi étrend. A boltok polcain rengeteg vegán finomság sorakozik, de akkor sem kell kétségbe esni, ha étteremben ennénk növényi fogást. De vajon mi a helyzet a vegán ruhák terén? Nos, a helyzet valójában ezen a téren is sokkal jobb, mint gondolnád!

A veganizmus nem egy diéta, hanem egy állatjogi mozgalom. Ez pedig azt is jelenti, hogy a vegánok nem csak étrendjükben kerülik az állati eredetű élelmiszereket, hanem arra törekszenek, hogy életszemléletük a tányérjukon kívül is érvényesüljön. Tehát nem használnak állati eredetű, vagy állatokon tesztelt termékeket sem. Magyarán egy vegánnak az öltözködésre is egy picit jobban oda kell figyelnie. Hogy pontosan mire gondolok? Nyilvánvaló, hogy a vegán öltözködésbe a bőr vagy a szőrme viselése nem fér bele, de emellett sok más olyan összetevő is megbújhat a ruhák címkéjén, amelyről nem is gondolnánk, hogy állati eredetű. Ilyen például a selyem, a kasmír, a toll, a gyapjú, de akár az is előfordulhat, hogy valamilyen ruhanemű elkészítéséhez csontokat, esetleg kagylóhéjat használnak.

Vegán divat nem csak vegánoknak

Ezzel a kis felsorolással még véletlenül sem az volt célom, hogy bárkit is elijesszek. Érthető, ha elsőre macerásnak tűnhet, de valójában nem is olyan nehéz vegánul – és egyben divatosan – öltözködni. Ahhoz, hogy ezt bebizonyítsam, első lépésként összegyűjtöttem azokat az anyagokat, amiket egy vegán is probléma nélkül magára húzhat. Ilyen a pamut, a len, a bambusz, a kender, a farmervászon, a parafa. Nem hagyhatjuk ki a szintetikus, leginkább kőolajszármazékokból készült alapanyagokat sem, amilyen a poliészter, a spandrex/lycra, a nejlon, a viszkóz (ami növényi alapú cellulózból készül vegyi eljárással) a műselyem (ami sokszor szintén viszkóz), a PVC, az akril és a modal (eggyel modernebb viszkóz). Ezek közös vonása, hogy nem tartalmaznak állati eredetű anyagot még akkor sem, ha környezeti szempontból aggályosak, például nagy vízigénnyel készültek. Akárhogy is, a vegán divatot egyáltalán nem lehetetlen követni. Biztos vagyok benne, hogy neked is lapul a szekrényedben néhány véletlenül vegán holmi.

Jó-jó, de mi lesz a divatos bőrcipőkkel és táskákkal? A szexi bőrnacikkal? Vagy a pihe-puha szőrmekabátokkal? Nyugi, van megoldás! Szerencsére már idehaza is egyre több tervező gondolkozik kegyetlenségmentes alternatívákban, és persze a legnagyobb márkák kínálatlában is egyre csak szaporodnak a vegánbarát ruhadarabok.

A vegánbarát öltözködés tehát manapság már egyáltalán nem jár együtt lemondással. És ahhoz, hogy a divatban a kegyetlenségmentesség mellé tegyük le a voksunkat, valójában még hithű növényevővé sem kell válnunk. Hiszen, ha elsőre az étrendünkön nem is tudunk drasztikusan változtatni, már azzal is sokat tehetünk, ha az öltözködésünkből száműzzük például az olyan állati összetevőket, mint a szőrme vagy a bőr. Hogy ehhez meghozzam egy kicsit a kedved, összegyűjtöttem néhány könnyen elérhető, és persze divatos vegán alternatívát.

Vegán táskák magyar tervezőtől

A Save by Gerda kínálatában nem csak magadnak, de pasidnak, vagy akár a gyerkőcöknek is találhatsz hátizsákot. Ezek a hátizsákok ráadásul több funkciósak, egy kis átalakítással könnyedén az oldaladra is kaphatod őket.

Az ikonikus dr. Martens bakancs

Bizony, a vegánoknak már a hőn áhított Martens bakancsról sem kell lemondaniuk! A márka néhány éve indította el bőrmentes (PVC-ből készült) kínálatát, és annyira sikeres lett, hogy ma már többféle színben és kialakításban is kaphatók.

Vegán sneakerek

Az Independent Fox márka mögött is egy magyar tervező lány áll, aki szintén a kegyetlenségmentes és fenntartható divat mellett tette le a voksát.

Bőrdzseki bőr nélkül

Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.

Ha a tavaszra készülve éppen egy divatos bőrdzseki vásárlásán gondolkoztál, akkor állj meg egy pillanatra és fusd végig például az Asos online kínálatát. Műbőr dzsekik kánaánja vár majd rád, csak győzz válogatni a különféle fazonok és színek között.

Nézd meg ezt a galériát is: