Így lehet fenntartható az őszi ruhatárad

Borítókép: Így lehet fenntartható az őszi ruhatárad Forrás: The Shortlist Studio
Ezekre figyelj ha fenntartható darabokkal szeretnéd megtölteni a gardróbodat!

A fenntartható ruhatár fogalma igencsak összetett. Hiszen sok féle szemponttól függhet mikor is beszélhetünk fenntarthatóságról.

Természetesen a legfenntarthatóbb választás, ha nem új darabokkal „gazdagítjuk” a ruhatárunkat, hanem a meglévőket használjuk. A második legjobb megoldás ha a szükséges darabokat másodkézből szerezzük be.

Természetesen a legfenntarthatóbb választás, ha nem új darabokkal „gazdagítjuk” a ruhatárunkat, hanem a meglévőket használjuk. A második legjobb megoldás, ha a szükséges darabokat másodkézből szerezzük be.

Én most olyan ruhákról, cipőkről fogok írni, amik ugyan újak, de a készítés, anyaghasználat során etikus szempontokat is figyelembe vesznek. Ez azért fontos, mert a divatipar rendkívül szennyező mind a környezetre, mind az emberi egészségre gyakorolt hatása káros.

Összeírtam mikre érdemes figyelni, ha valaki szeretne olyan ruhadarabokba fektetni, amik időtállók, etikusak. Ezek megvásárlásával nemcsak a forgalmazót támogatod, hanem biztos lehetsz benne, hogy a ruhád készítőid is emberséges körülmények között dolgoztak és megfelelő bért is kaptak érte, valamint a környezet se lett kihasználva a készítés során.

Anyag

Az alapanyag az egyik legfontosabb alkotóeleme a ruhának, elsősorban azért mert közvetlen a bőrünkkel érintkezik. Keresd a természetes anyagokat, mint pl. pamut, len, kender. Ezek már nagyon régóta a ruhák alapját képezik. Az organikus (GOTS – Global Organic Textile Standards) minősítés arra utal, hogy a termesztés során nem használtak kemikáliákat, permetet. A készítés során min. 70% természetes gyapotot használtak. A GOTS minősítést akkor kaphatja meg egy márka, ha figyel a következőkre is:

  • környezeti hatások kezelése, szennyvíztisztításra kötelezettek,
  • rákkeltő hatásuk miatt a nehézfémek használata tiltott, nem csak az ólom és a kadmium, hanem az összes toxikus nehézfém
  • nincs klóros fehérítés
  • környezetbarát csomagolási követelmények
  • magas szintű szociális normák
  • az energiacsökkentés és a vízhasználat rendszeres felülvizsgálata
  • A biopamut azért nagyon jó, mert légáteresztő ezért nem irritálja a bőrt. Különösen alkalmas érzékenybőrűeknek, kisbabáknak.

Kerüljük az állatieredetű alapanyagokat, állatvédelmi szempontból nem etikusak. Ma már a bőrnek is nagyon sokféle alternatívája létezik. Az egyik legújabb és legfenntarthatóbb megoldás a kukorica hulladékból készített vegán „bőr”, ami ugyanolyan tulajdonságokkal bír, mint az állati eredetű társa. Valamint nagyon sok cipő, táska készül újrahasznosított PET palackból is. Az egyik legszebb darab a Spanyolországban készített Flamingo’s Life cipő, amit itthon a The Shortlist Studio forgalmaz.

Készítés

A második pont amire figyelni tudsz, ha tudatosan szeretnéd kialakítani a ruhatárad, hogy megnézd mennyire átlátható a készítés folyamata. Itt olyanra kell gondolni, hogy a ruhák amiket viselsz úgy készüljenek, hogy emberséges körülmények legyenek megadva a munkavállalónak. Megfelelő bérezés, munkaidő hossza, ne legyen gyerekmunka. Ugyan itt Európában ezek furcsán hangozhatnak, de sajnos ki kell emelni, mert most is akadnak olyan nagy vállaltok akik embertelen módon használják ki a munkavállalóikat.

A termék útja

Az utolsó pont, ami árulkodhat arról mennyire fenntartható a márka, hogy visszakövethető-e a gyártás útja. Minél inkább helyben, lokálisan készül annál valószínűbb, hogy valóban figyel a környezetre a cég vezetése. Hiszen európai a cég, ha Kínában gyártat. Minél kisebb az ökolábnyoma egy terméknek (minél közelebb készül hozzád), annál fenntarthatóbb.

Ezeknek a termékeknek az ára azért magasabb, mert a helyi gyártás mindig drágább, és a megfelelő munkabér és munkakörülmény megteremtése is költséges. Ám ezek a darabok hosszabb időre szólnak és fontos, hogy Te is olyat válassz ami örök darab lehet a ruhatáradban. Itthon is egyre többféle kisebb cég mutat be olyan ruhamárkákat, amik alternatív alapanyagokból készítenek termékeket és EU-n belül elérhetőek.

Nézd meg a galériánkat a kedvenc alapdarabjainkkal!