Benéztünk a ruhaturkáló biznisz kulisszái mögé

használtruha,zsák
Forrás: Bolega Niki

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

– Szia, bocsi. – Hosszú hajú lány cikázik el mellettem nagy adag ruhát cipelve. Egy több száz négyzetméteres, kanyargós pincelabirintusban állok, körülöttem polcok, fogasok, zsákok. „Mintás pamutruha”, „csíkos ingek”, olvasom a feliratokat, alattuk vállfára aggatva sorakoznak a ruhák. Megakad a szemem egyik-másik darabon. De jól néz ki az a málnaszínű, szívesen lecsapnék rá!

klíma,clmiate
Ez a cikk a Covering Climate Now nemzetközi klímavédelmi kampányt támogatja, amely kampány több mint 250 hírportál globális együttműködése az éghajlat helyzet tudatosításának érdekében. #CoveringClimateNow

Egy hazai használtruha-üzlet raktárában nézelődöm az utca szintje alatt jó pár méterrel. A felszínen sétálgató járókelők nem sejtik, hogy itt lent, ebben a tarka barlangban zajlik a kiselejtezett ruhák átlényegülésének utolsó fázisa. Megunt, felesleges holmiból újra vonzó termék. Sőt, kincs – alig egy hónap alatt. A póló, amely az előbb megtetszett, pár napon belül gazdára lel. De milyen utat jár be, míg egy budapesti lány táskájába kerül?

Bye-bye, stigma!

A turkálás néhány éve talán még ciki volt. Ma már népszerű városi kincsvadászat környezettudatos, bohém lelkeknek. Egy 2017-es magyar kutatás eredménye szerint azoknak, akik turkálóba járnak, a ruhadarabok egyedisége éppolyan fontos, mint az olcsóság. Harmaduknak a környezet megóvása is kulcsszempont. A használtruha-láncok is sokat tettek azért, hogy átpozicionálják a „turizást”. A kilósboltokat felváltották a divatos, butikszerű, vállfás üzletek.

Konténer a parkolóban

Képzeljük el, hogy a málnaszínű pólót egy nyugat-angliai fiatal nő vette magának tavaly egy felkapott üzletben. Csak egyszer volt rajta, aztán meggondolta magát, mégsem tetszett neki a fazon. Így hát egyik szombaton – néhány további ruhadarab kíséretében – zacskóba rakta a pólót és elvitte a közeli szupermarket parkolójában álló, „clothing bank” feliratú konténerhez. Bezuttyintott mindent a tárolóba. Nagy-Britanniában 15 ezer ilyen textilkonténer van, s olyan segélyszervezetek gyűjtenek így, mint az Üdvhadsereg, az Oxfam vagy a British Heart Foundation.

Egy átlag brit évente 27 kg új ruhát vesz magának kb. 1000 font értékben (370 ezer Ft), és ruhatára 30%-át soha nem hordja.

Adományboltok

A nő vihette volna a pólót egy adományboltba is. A „charity shop” igazi angolszász intézmény, a második világháború után terjedt el. Olyan, mint egy pici bolhapiac, használt könyvekkel, játékokkal és sok ruhával. Rengeteg van belőlük, több mint 11 ezer egész Nagy-Britanniában, és némelyik igazi kincsesbánya. A Cancer Research UK egyik londoni adományboltjáról például az a hír járja, hogy Kate Moss és Sienna Miller adja be ide a megunt ruháit. Az ingyen kapott holmikat önkéntesek árulják, a bevételt a bolt a jótékonysági partnerszervezetnek adja. Nem minden ruhát tud azonban a bolt a helyieknek eladni.

Brit textilgyűjtő cégek

Pólónk ott pihen valamelyik karitatív szervezet adományboltjában vagy konténerében, sokmázsányi társával együtt. Hogy segíti a rákkutatást vagy az árva gyerekeket a több bála holmi? Úgy, hogy a segélyszervezet pénzre váltja – eladja egy textilgyűjtő cégnek.
Izmos iparág épült az adományruhák köré: kb. 50 magáncég gyűjt textilt a szigetországban. Legtöbbjük más módszereket is bevet a segélyszervezetektől való vásárlás mellett, pl. házhoz mennek a megunt ruhákért (door2door); iskolákban gyűjtenek; vagy olyan gyűjtőpontokat tartanak fenn, ahol pénzt adnak a használt holmikért, kb. 40–60 pennyt egy kilóért (cash4clothes).
A cégek nagy része „nyersáruként” passzolja tovább a ruhákat, hatalmas bálákba tömöríti, és eladja kelet-európai, ázsiai, afrikai kereskedőknek. Van jó néhány brit gyűjtőcég, amely válogatóüzemet is fenntart, de Magyarországra jellemzően nyersáru érkezik. A málnaszínű póló kb. 4 napig zötyög az autópályán egy kamionban, míg megérkezik Budapest egyik külső kerületébe.

Ruha: a jótékonyság valutája


A textilgyűjtő cégek postaládába dobott cetliken is kérnek adományokat az emberektől. Sokaknak kapóra jön a lehetőség: nemcsak megszabadítják őket gyorsan cserélődő ruhatáruk megunt felétől, a tetejébe jó célt támogathatnak ezzel, pl. orvosi fejlesztéseket, szegény afrikaiakat. Érthető, hogy Angliában, ahol nagyon felpörgött a divatcikkek fogyasztása, a ruha vált a jótékonykodás fő valutájává. A cégek és segélyszervezetek nem sietnek felvilágosítani az adományozókat a szisztéma pontos működéséről. Tényleg pénzhez jutnak jótékony célú projektek, és a ruhák nagy része (kb. 80%-a) is tényleg szegény afrikai országokba jut – ám kerülővel, és úgy, hogy közben profitot termel magáncégeknek.

válogatás,használtruha
forrás: Bolega Niki
Olvasd el ezt is!

Magyar textilnagyker, válogatóüzem

A brit lánynál méltatlanul rövid karriert befutott felső számára a következő állomás egy hatalmas csarnok. Elszórva fiatal nők állnak egy-egy asztalnál, körülvéve görgős faládákkal, mellettük magas textilhalom. Kivesznek egy darabot, nyugodt, tempós mozdulatokkal forgatják oda-vissza, mintha hajtogatnák. Ez a négyes fordítás, tudom meg Krisztitől, az Easyget textil-nagykereskedés minőségellenőrétől. Így vizsgálják át a ruhákat. Ott vagyunk ugyanis, ahol a nyersárut szétválogatják állapot, márka, stílus és piaci igények szerint. Itt dől el, mi hova kerül, egy budapesti üzletbe vagy a nigériai piacra. A cég válogatóüzemébe hetente 60 tonna textil érkezik.

Akik az emelvényen állnak, előválogatják a holmikat: lakástextil, alsó, felső stb. Utána kerül a különböző munkaállomásokra a ruha, itt a válogatók már minőség szerint szortíroznak, akár 20–30 felé is. Nehéz elérni a távolabbi kocsikat, ezért néha szép nagy ívet rajzolva elrepül az orrom előtt egy ruhadarab. Morajlanak az emelőgépek.

Az Angliából az Easyget raktárába érkező textil 15%-a marad Magyarországon. Durván a fele Nyugat-Afrikába utazik tovább, újabb 15% Pakisztánba. Minden piacnak megvannak a speciális igényei, Pakisztánban szeretik az ingeket, az afrikai országokban a pólók, rövidnadrágok népszerűek. Ipari célra kb. 10% megy (pl. géprongy, szigetelőanyag), s 1% lesz csak szemét, tudom meg Kovács Zoltántól, az Easyget vezetőjétől. A globális használtruha-bizniszből Kelet-Európa szép szeletet hasít ki magának. Az itteni kereskedőcégek az Angliából kiáramló ruha krémjét „lefölözik” – vagyis a legszebb, legjobb minőségű, legdivatosabb darabokat kiemelik, és a maradékot küldik tovább a fejlődő országokba.

A magyarországi turis üzletekbe a brit áruból általában a legnívósabb kategóriába sorolt holmik érkeznek. Egyébként más úton is juthat Magyarországra angol holmi. Vannak olyan használtruha-üzemek Nagy-Britanniában, ahol a megrendelő cégek kiküldött alkalmazottai maguk válogathatják össze a saját árujukat.

Így szerzi be portékájának egy részét a legnagyobb hazai használtruha-kiskereskedő cég, a Háda is: 30 fős csapata válogat Skóciában.

Használtruha-üzlet, raktár

A nagykertől előbb a kiskereskedés raktárába érkezik a ruha, itt árazzák fel és riasztózzák be a ruhadarabokat. A kollégáknak nagyon kell ismerniük a márkákat, mert időnként csillagászatian drága darabokra is bukkanhatnak a kupacban, mondjuk egy Karen Millen felsőre vagy Burberry kabátra. Sokak számára épp ez a használtruha-vásárlás legfőbb vonzereje: a kiszámíthatatlan kincskeresés öröme.

Használtruha-üzlet, előkészítő

Híres „málnaszínű” pólónk ezután érkezik meg abba a hatalmas labirintusba, ahonnan elindultunk. Csak a vállfák annyi helyet foglalnak el, mint egy átlagos lakásban a gyerekszoba. A ruhás zsákok gondosan egymásra fektetve várakoznak, a halom a vállamig ér. Itt válogatják szét a ruhákat szín és típus szerint: az egyik sarokba akasztják a piros felsőket, a másikba a farmerszoknyákat satöbbi, ahogy fent, a boltban is. Két hétig folyamatosan töltik a sztendereket. Gyűlnek a vállfákon a ruhák, míg végül egy megadott napon, amikor már majd szétdurran a pince a sok ruhától, fogják, és amit árnyalatok, ruhafajta szerint sorba raktak, azt átszállítják az üzletekbe. Amikor friss áru érkezik, a népszerű turik előtt nyitáskor kígyózik a sor.

használtruha
forrás: Bolega Niki

Mi az a fast fashion?


A legfrissebb divatot gyorsan, olcsón, nagy tételben az üzletekbe tolni – az utóbbi évtizedben a legnagyobb nyugati gyártók (Zara, H&M) erre a modellre álltak át. A fast fashion térnyerése óta megduplázódott a ruhaipari termelés a világon, az árak beesése pedig azt eredményezi, hogy kevésbé becsüljük a megvett darabokat. Ha valami csak 3000-be került, könnyű szívvel dobjuk félre pár hét után… A ruhagyártás azonban elképesztő mennyiségű vizet és energiát igényel, így a környezetvédők az etikus vásárlás mellett kampányolnak (amikor TÉNYLEG csak azt veszed meg, amire szükséged van) és a turizást éltetik.

ruhaválogatás
forrás: Bolega Niki

Háború a használt ruhák földjén

A 80-as évek végén az afrikai országok a nyugati kölcsönökért cserébe mérsékelték importvámjaikat. Ekkor kezdődött az afrikai országokban a használt ruhák virágkora. Most a világ használtruha-importjának több mint harmada Afrikába érkezik, a legnagyobb importőr Kenya. A ruhaáradat azonban elsorvasztotta a helyi textilipart. A kelet-afrikai országok ezt megelégelve néhány éve úgy döntöttek, megemelik az import használt ruhák vámját, sőt, 2019-től betiltják a behozatalt. Az Egyesült Államok – a világ legnagyobb exportőre – erre válaszul felfüggesztette az afrikai országoknak garantált vámmentességet. Ruanda kivételével ez egyelőre minden országot eltántorított a vámemeléstől.

A háttérben persze többről van szó, érvelnek a közgazdászok. Kelet-Afrika csupán egyik színtere a kibontakozó amerikai–kínai kereskedelmi hidegháborúnak. Ugyanis ha a tízszeresére emelt vámok miatt megdrágul a használt ruha, hiánycikk lesz az olcsó ruházat. És jöhetnek a kínai kereskedők…

Afrikába nemcsak kelet-európai használtruha-kereskedők, de rengeteg brit, amerikai textilgyűjtő cég exportál közvetlenül. A használt ruhák globális vándorútjának ez a kontinens a végállomása. A senkinek sem kellő felesleg itt változik vissza végleg szemétté. A műszálas vagy kevert textilek száz évig heverhetnek a szeméttelepen, míg elkezdenek lebomlani. Azonban a helyi textilipar kiépítése is környezeti terhekkel jár, ez teszi komplexszé a ruhák globális vándorlásának problémáját.


Tovább olvasok
Kép
"Nem születtem egykönnyen anyának..."

Öt évvel ezelőtt egy keddi hajnalon csupán két perces különbséggel két, fejenként két kilós kislány sírt fel egy fővárosi kórházában hajnal fél egykor. Az ő születésükről illene írnom az ötödik születésnapjuk alkalmából, de rendhagyó módon másról mesélnék most....

Kép
A legegészségesebb karácsonyi fűszerek

Jellegzetes illatuk az igazi, békebeli ünnepet; a forralt bort és a mézeskalácsot idézi; ezek a fűszerek azonban nem csak a lelkedre, a testedre is rendkívül jó hatással vannak. Gyógyító erejük miatt nem csak az őszi-téli időszakban kellene fogyasztanod belőlük.

Kép
Utasított a szomszéd, hogy ne merjek hangos lenni

Zoltánnak komoly fejtörést okozott egy társasházi minikonfliktus. A probléma egyszerű: ne folytasson bizonyos tevékenységeket a saját lakásában, mert az mindenkit zavar. A szószóló hölgy 65 év fölötti. A vádlott pedig Zoltán – és hiába volt az elmúlt 50 évben számos idős szomszédja, most, a Covid-kiszolgáltatottságban más a helyzet.

Kép
5 karácsonyi ajándék, aminek garantáltan minden nő örül

Ha tanácstalan vagy, mivel lepd meg családod hölgytagjait, íme 5 ajándék tipp, aminek egyetlen nő sem tud ellenállni, a JOY NAPOK Xmas Special alkalmából pedig kedvezményesen beszerezheted!

Kép
2020 karácsonya is lehet szuper - 3 férfias ajándék, amiket a neten is simán beszerezhetsz!

Ha nem akarod a legutolsó pillanatra hagyni a vásárlást, itt az ideje összeírni, kit mivel lepnél meg idén karácsonykor. A férfiaknak nem mindig könnyű ötletes és hasznos ajándékot tenni a fa alá - ebben segítünk most!

Kép
Második babáját és 2020 történéseit gyászolja Meghan Markle

A New York Times-ban jelent meg Meghan őszinte vallomása a vetélésről és fontos dolgot üzent minden nőnek!

Kép
Napi horoszkóp november 30.: a Bakoknak érdemes nyitottabbnak lenniük, a Halak diplomáciát gyakorolnak

A hónap utolsó napjára is üzentek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Kép
"Miután kigyógyultam a koronavírusból, az alábbi különös dolgot vettem észre"

Még szakértők sem tudják, pontosan milyen hatással van a szervezetre hosszabb távon a koronavírus.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem