Divattervezők új nemzedéke: SAROLT

Borítókép: Divattervezők új nemzedéke: SAROLT
Villáminterjú Végh Saroltával, a SAROLT ékszermárka tervezőjével.

Sorozatunkban a hazai divatvilág legifjabb titánjait faggatjuk ki munkájukról, inspirációs forrásaikról és arról, melyik az a trend, ami még náluk is kicsapja a biztosítékot.

Végh Sarolta – SAROLT


Fotó: facebook.com/saroltjewelry


Mikor és minek a hatására döntöttél úgy, hogy a divattal szeretnél foglalkozni?
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végeztem fémműves szakon, így az már biztos volt, hogy ékszereket fogok tervezni és készíteni. Az, hogy az ékszertervezésen belül milyen „műfajt” választok, tudatos döntés volt. Néhány éve itthon még senki sem foglalkozott ezzel a területtel, (fashion jewellery) így izgalmasabb volt, mint az, amit mindenki más csinál.


Fotó: facebook.com/saroltjewelry

Honnan merítesz inspirációt a munkád során?
Tulajdonképpen egész nap ez tölti ki a gondolataim legnagyobb részét. Még akkor is, ha egy nagy munka végére értem, kezdem elölről. Képeket, hangulatokat látok, majd ehhez keresek kapaszkodót, mert szeretem, ha minden kollekcióm mögött van valami, ami valamennyi tárgyon megjelenik, összefogja azokat. Lehet az egy épületrészlet, egy szép tárgy, valami a természetből, esetleg egy technikai probléma, amelyre választ keresek a saját ízlésem szerint.

Van-e kedvenc külföldi vagy hazai terveződ, akinek a munkája hatással van rád? Van-e példaképed?
Arra törekszem, hogy az ékszereim senki hatását ne tükrözzék, így megpróbálom magam távol tartani más tervezők munkáitól. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem tudom, mi vesz körül, fontos, hogy naprakész legyek a szakmában.


Fotó: facebook.com/saroltjewelry

A jelenlegi trendek közül melyek a kedvenceid? És melyek azok, amik előtt értetlenkedve állsz?
Örülök annak, hogy az ékszerek egyre nagyobbak, egyre látványosabbak, változatosak és annak, hogy ma egy ékszer már túlmutat egy vékony láncra akasztott medálon.

Jellemezd pár szóban a stílusodat - mik azok a stílusjegyek, amelyek leginkább jellemzőek a munkádra?
Az ékszereim ezüst részei letisztult, egyszerű, geometrikus formák, amelyeket a bőr puhasága, textúrája, plasztikája hoz egyensúlyba. Szeretem az aprólékosan kidolgozott részleteket vagy újragondolni régi technikákat. Így egészíti ki a rideg fém a gazdagon kidolgozott, nemes bőrt.

Keressétek az új magyar divattervező-nemzedék ruháit felvonultató divatanyagunkat az Éva magazin februári számában!