Csinos visszautasító leveleket írt nőknek a Disney, akik animátori állásra pályáztak

disney, animáció, nők
Forrás: Kevin Burg

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

„Nők nem végeznek kreatív munkát a rajzfilmkészítésben”, olvasható Disney a kategorikusan megfogalmazott visszautasító levelében, amelyet enyhítésképpen cuki hófehérkés levélpapírra gépeltek.

1938-ban a Walt Disney Productions rendkívül akkurátusan megfogalmazott visszautasító levelet küldött egy Mary V. Ford nevű fiatal amerikai, Arkansas állambeli hölgynek arról, hogy nőknek nincs helyük a tusrajzoló vagy festő részlegen, és csak morzsányi esélye van a celulloidra kontúrozó vagy sziluettkitöltő területeken. A levelet érdekes módon egy nő, Mary Cleave írta alá.

A levelet Ms Ford unokája, Kevin Burg találta meg a nagymamája halála után. Burg elmondta a Huffington Post UK-nak, hogy Fordból sosem lett filmkészítő vagy képzőművész, „de élete végig rajongott a művészetért, amit továbbadott nekem is. Nem maradt fent sok alkotása, de gyönyörű skicceket vetett papírra a 40-es, 50-es évek divatillusztrációinak modorában.”

Burg megjegyzi, hogy azidőtájt nem is alkalmaztak volna senkit a Disney-nél, mivel a 30-as években a Kilenc Öregembernek nevezett testület alkotta az animációkat.

Kép

Ez olvasható a levélben:

Kedves Miss Ford,

nők nem végeznek kreatív munkát a rajzfilmkészítéssel összefüggésben. Ezt a tevékenységet kizárólag fiatal férfiak végzik. Ez okból kifolyólag nőket a képzési programba sem szoktak felvenni.

A nők számára csak olyan munkák jöhetnek számításba, mint a karakterek felmásolása tiszta celuloidlapokra tussal, és ezen alakzatoknak a celulloidlapok fonákján történő feltöltése festékkel, a megadott utasítások szerint.

A tusozó és festékező pozícióra jelentkezőknek meg kell jelenniük a filmstúdióban néhány, tollal és tussal és vízfestékkel készített munkájuk bemutatása céljából. Ám nem tanácsos kizárólag ezen ambíciók beteljesítése kedvéért Hollywoodba jönni, mivel igen kevés szabad állás áll rendelkezésre és nagy számú leány jelentkezik rájuk.

Szívélyes üdvözlettel,

Walt Disney Produkciós Kft.

[Mary Cleave]

Más jelentkezők is hasonló visszautasító leveleket kaptak, igaz, nem mindenkit tüntettek ki cuki hófehérkés fejléccel:

Kép
forrás: http://animationguildblog.blogspot.com/

A 30-as években a nőket még az animációs munkálatoknak helyet adó épületekbe is csak kivételes esetekben engedték be. 1941-ben, a háború kitörésekor aztán végül a Disney rákényszerült arra, hogy elkezdjen nőket is képezni ezeken a területeken, különben nem lett volna elég munkaerő.

Ma, a Los Angeles Magazine szerint, a kaliforniai képzőművészeti egyetem, a CalArts animációfilmes képzésében a hallgatók 70%-a nő. Ugyanakkor az animált filmiparban még mindig a férfiak vannak többségben.


Ezt láttad már? Sztárok, akik kiálltak a nemek szerinti megkülönböztetés ellen:

Nézd meg a galériánkat>7 kép
Híres nők a szexizmus ellen
Tovább olvasok
Kép
Hat éve hunyt el Robin Williams – 6 fotó, amivel a nagyszívű színészre emlékezünk

Nem számít, hogy a Jumanjiból ismered, a Jó reggelt, Vietnámmal lopta be magát a szívedbe, vagy a Holt költők társasága szerettette meg veled. Abban megegyezhetünk, hogy Robin Williams az utóbbi évtizedek egyik legmeghatározóbb színésze és komikusa volt. Hat évvel ezelőtt, a depresszióval folytatott hosszú küzdelme után, saját kezével vetett véget életének – ma rá emlékezünk.

Kép
11 pontban összefoglallható a valaha írt összes önsegítő könyv

Ha már több önsegítő könyvbe beleolvastál, feltűnhetett, hogy eléggé hasonlítanak egymáshoz. Ez nem véletlen! Cikkünkben összeszedtük azt a 11 tanácsot, amelyek szabad kombinációjából bármilyen önsegítő könyv előállítható.

Kép
Időszakos böjtölés Keto diétával kombinálva: hogy mi van?

Az utóbbi évek legelterjedtebb fogyókúrás módszerei között az élen jár a keto és az időszakos böjtölés, vagyis az intermittent fasting. Felmerül a kérdés, mi történik, ha a kettőt kombinálom - és egészséges -e egyáltalán ilyesmire vállalkozni?

Kép
Hogyan hullámzik a hangulat gyomorszűkítő műtét után?

Karcsúvá leszek a csőgyomor műtét segítségével, amin túlestem – miért vacak a kedvem mégis? Chips, csoki, sütemény – eddig ezt használtam, ha rossz volt a kedvem. És a dolog működött, hiszen mindegyik emeli a szerotoninszintet. Most viszont nem ehetek süteményt, nápolyit, mert a csőgyomor műtét utáni étkezés első heteiben még csak folyékony/pépes étrenden vagyok. Oké, a csoki beleférne a pépesbe, mert a szájban elolvad… De akkor is kibírom nélküle!

Kép
A legnagyobb felnőttfilm-szolgáltató a nőket is eljuttatná a csúcsra

Feltételezzük, hogy felébredtek reggel a pornóoldal igazgatóságában és rájöttek, hogy szép, szép ez a napi 115 millió oldalletöltés, de valami hiányzik.

Kép
Napi horoszkóp augusztus 10.: az Ikrek különleges sikerekre számíthatnak, a Nyilasok napját váratlan események határozzák meg

A hét első napján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Híres nők, akik olcsó ruhában jelentek meg a kamerák előtt: és mégis túlragyogtak mindenkit

Ők elsősorban azt viselik, amiben jól érzik magukat, és szerintük ez nem jelent egyet a drága darabokkal!

Kép
A barátnőm annak ellenére szereti a férjét, hogy az teljesen lecsúszott

Egy barátnőm történetét írnám meg. Nagyon bizarr irányba indult el az élete: szeretnék rajta segíteni, de mindent elhárít, és én nem tudom, tehetek-e bármit. Lehet, hogy semmit sem lehet már?

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem