Csinos visszautasító leveleket írt nőknek a Disney, akik animátori állásra pályáztak

disney, animáció, nők
Forrás: Kevin Burg

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

„Nők nem végeznek kreatív munkát a rajzfilmkészítésben”, olvasható Disney a kategorikusan megfogalmazott visszautasító levelében, amelyet enyhítésképpen cuki hófehérkés levélpapírra gépeltek.

1938-ban a Walt Disney Productions rendkívül akkurátusan megfogalmazott visszautasító levelet küldött egy Mary V. Ford nevű fiatal amerikai, Arkansas állambeli hölgynek arról, hogy nőknek nincs helyük a tusrajzoló vagy festő részlegen, és csak morzsányi esélye van a celulloidra kontúrozó vagy sziluettkitöltő területeken. A levelet érdekes módon egy nő, Mary Cleave írta alá.

A levelet Ms Ford unokája, Kevin Burg találta meg a nagymamája halála után. Burg elmondta a Huffington Post UK-nak, hogy Fordból sosem lett filmkészítő vagy képzőművész, „de élete végig rajongott a művészetért, amit továbbadott nekem is. Nem maradt fent sok alkotása, de gyönyörű skicceket vetett papírra a 40-es, 50-es évek divatillusztrációinak modorában.”

Burg megjegyzi, hogy azidőtájt nem is alkalmaztak volna senkit a Disney-nél, mivel a 30-as években a Kilenc Öregembernek nevezett testület alkotta az animációkat.

Kép

Ez olvasható a levélben:

Kedves Miss Ford,

nők nem végeznek kreatív munkát a rajzfilmkészítéssel összefüggésben. Ezt a tevékenységet kizárólag fiatal férfiak végzik. Ez okból kifolyólag nőket a képzési programba sem szoktak felvenni.

A nők számára csak olyan munkák jöhetnek számításba, mint a karakterek felmásolása tiszta celuloidlapokra tussal, és ezen alakzatoknak a celulloidlapok fonákján történő feltöltése festékkel, a megadott utasítások szerint.

A tusozó és festékező pozícióra jelentkezőknek meg kell jelenniük a filmstúdióban néhány, tollal és tussal és vízfestékkel készített munkájuk bemutatása céljából. Ám nem tanácsos kizárólag ezen ambíciók beteljesítése kedvéért Hollywoodba jönni, mivel igen kevés szabad állás áll rendelkezésre és nagy számú leány jelentkezik rájuk.

Szívélyes üdvözlettel,

Walt Disney Produkciós Kft.

[Mary Cleave]

Más jelentkezők is hasonló visszautasító leveleket kaptak, igaz, nem mindenkit tüntettek ki cuki hófehérkés fejléccel:

Kép
forrás: http://animationguildblog.blogspot.com/

A 30-as években a nőket még az animációs munkálatoknak helyet adó épületekbe is csak kivételes esetekben engedték be. 1941-ben, a háború kitörésekor aztán végül a Disney rákényszerült arra, hogy elkezdjen nőket is képezni ezeken a területeken, különben nem lett volna elég munkaerő.

Ma, a Los Angeles Magazine szerint, a kaliforniai képzőművészeti egyetem, a CalArts animációfilmes képzésében a hallgatók 70%-a nő. Ugyanakkor az animált filmiparban még mindig a férfiak vannak többségben.


Ezt láttad már? Sztárok, akik kiálltak a nemek szerinti megkülönböztetés ellen:

Nézd meg a galériánkat>7 kép
Híres nők a szexizmus ellen
Tovább olvasok
Kép
A 10 legfeleslegesebb konyhai eszköz, ami mégis sok háztartásban megtalálható

Na, neked megvan valamelyik ezek közül? Esetleg több is... A joy.hu összeállítása.

Kép
Napi horoszkóp október 24.: a Bikák versenyhelyzetben bizonyíthatnak, a Szüzek átadhatják magukat a pihenésnek

Ma sem érdemes kihagynod a horoszkópod, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kép
Pozitív lett a koronavírus-tesztem: elmesélem, miért örültem neki

Nem őrültem meg, természetesen nem voltam boldog, hogy elkaptam a fertőzést. Elmondom, hogy volt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem