Időkapszula: rasszista feliratok a dél-afrikai apartheid időszakból

apartheid,felirat Forrás: „Vigyázz, őslakosok”, Johannesburg, 1956 / vintage.es
Ez a kor egyáltalán nem volt olyan régen: a 90-es évek elejéig tartott Dél-Afrikában.

Évtizedeken át a Dél-Afrikai Köztársaság fekete többségét a fehér uralkodó osztály rasszista törvényei uralták. 1948-tól az 1990-es évekig egyetlen szó fémjelezte a dél-afrikaiak életét. Apartheid. Afrikaans nyelven elkülönülést jelent. Évtizedek kemény küzdelme vezetett ahhoz, hogy véget vessenek ennek az évszázados szokásjognak, a diszkrimináció beidegződéseinek, amelyek fogságában az egész ország szenvedett.

Az apartheid rendszere az ország gyarmatosításának és rabszolgatörvényeinek időszakában gyökerezik. Már a 17. században megjelentek Dél-Afrikában az első holland telepesek, akik az őslakosokat rabszolgaként használva kezdték felépíteni és iparosítani az országot. Bár 1863-ban a rabszolgaságot eltörölték, ezzel nagyjából egy időben kiterjedt arany- és gyémántlelőhelyekre bukkantak az országban.

Ez a felfedezés óriási perspektívákat vetített a fehér tulajdonú bányavállalatok elé, akik fekete bányászokat alkalmaztak – fizetésért ugyan, de fillérekért. Ezek a vállalatok épp hogy nem rabszolgaként dolgoztatták a bányászokat, míg óriási haszonra tettek szert a kitermelt gyémántokból és aranyból. Mindezt a fekete dolgozók megfélemlítése és diszkriminációja útján érték el. A fehérek a teljes lakosságnak mindössze 10%-át tették ki.

apartheid,1977
Forrás: Getty Images
1977

A bányavállalatok átvették a korábbi rabszolgatartók és a brit telepesek taktikáit, hogy hatalmat gyakoroljanak a fekete alkalmazottak fölött: minden színesbőrűnek egyfajta belföldi útlevelet kellett magával hordania és bizonyos területekre nem léphettek be. A feketék csak a számukra kijelölt területeken lakhattak.

Ezalatt, a 19-20. század fordulóján Dél-Afrika az Egyesült Királyság autonóm területévé vált. A britek és a holland származású afrikánerek háborúztak egymással (ezt hívták búr háborúnak), amiben az utóbbiak maradtak alul. Ez erős britellenességet eredményezett a fehér dél-afrikaiak részéről, és az afrikáner nacionalisták körében egyfajta fehér felsőbbrendűségen alapuló identitás fejlődött ki. Amikor végül 1948-ban átvették a hatalmat, még szigorúbb diszkriminatív törvényeket vezettek be.

Az apartheid elméletben arról szólt, hogy a különböző fajok létrehozzák a maguk egymástól elkülönült társadalmát. De a valóságban a fekete dél-afrikaiak nyomorban éltek, amiből esélyük se volt kitörni. Nem költözhettek máshová és minden mozdulatukat törvény szabályozta.

Az itt látható táblák csak példák azokra az igazságtalanságokra, amelyeket a dél-afrikai állampolgárok nagy többségének el kellett szenvedniük csak azért, mert feketének vagy ázsiainak születtek.