Lépést tartok a kamasz gyerekemmel: ki most a legmenőbb rapper?

drake,rap,rapper,zene,zenész Forrás: Twitter
Ismered az érzést, amikor a gyerek feldob egy kifejezést, aztán lesajnálóan néz, amiért lövésed sincs, az mit jelent? Hát én mostantól utánajárok ezeknek, és neked is elmondom, hogy képben legyél!

Most például kinyomoztam, ki az a Drake.

Zárójelben

Nem, nem az, aki nekem elsőre eszembe jut erről a névről. Vagyis nem Sir Francis Drake 16. századi angol hajóskapitány, I. Erzsébet kalóza. Mindegy, hagyjuk, múlt századi műveltség.

Miért pont ő?

Mert arra kértem családom raprajongó tagját, hogy mondjon egy olyan rappert, akit sokan szeretnek. Kézenfekvő volt a válasz. 2018-ban Drake tarolt a Spotify-on: ő volt a leghallgatottabb zenész, az övé volt a legtöbbször sztrímelt album és a legtöbbször sztrímelt zeneszám is. Az Instagramon több mint 55 millió, a Twitteren több mint 38 millió követője van a 32 éves kanadai rappernek.

Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.

És miért szeretik/ismerik őt ennyien?

Például mert dallamos a zenéje. Belehallgattam azoknak a rappereknek a műveibe, akiket a fiam követ Instagramon, és megállapítottam: piszok mázli, hogy a gyerekeim legtöbbször fejhallgatóval hallgatnak zenét. Aztán elindítottam Drake számait a Spotify-on, és úgy maradt, most is őt hallgatom, miközben írok. Magyarázat népszerűségére az is, hogy sok mindent megtestesít: afro-amerikai és zsidó származású, a középosztályból indult és szupersztár lett. Olyan témákkal foglalkozik, amik sok embert megérintenek. Legutóbbi nagy sikere, a God's Plan például arról szól, hogyan öregbítette szülővárosa, Torontó hírnevét, hogy folyton a fenébe kívánják őt a gyűlölködők és hogy képtelen érzelmileg is kötődni ahhoz a nőhöz, akivel szexel.

Miért nagy dobás ez?

Mert a rap számok általában a pénzről szólnak, meg a káromkodásról. Meg tele vannak ad-libekkel, azaz rögtönzött szavakkal, sorokkal: Yeah! Okay! Daaayum! Ayyy! Whaat? Meg ilyesmik. Ezzel szemben ő jobbára összefüggő sorokat énekel.

De hát ebben is van pénz!

Méghozzá nem is kevés. Drake 996 631,90 dollárt oszt szét a klipben. Ezzel persze nagy vihart kavart: vannak, akik fanyalognak, hogy ez csak egy PR-fogás és négypercnyi tömény önfényezés, mások odavannak érte, hogy mennyivel jobb ez, mint egy olyan rap videó, amiben alulöltözött lányok és menő autók játszák a főszerepet. Mondjuk az biztos, hogy Drake ért a PR-hoz: ismertségének másik magyarázata, hogy gyakran szerepel együtt a pletykalapok oldalain olyan nevekkel, mint Rihanna, Serena Williams és Jennifer Lopez – akár van köztük valójában valami, akár csak találgatni lehet feltételezett afférjukról. És az is jól jön, hogy a passzív-agresszív kapcsolatokkal foglalkozó dalszövegei bejönnek a Tinder-generációnak meg a mémgyárosoknak, akiknek szintén nagy kedvence.

És ki az, akinek nem jön be?

Annak, aki nem szereti a “tömeget”, mondja önérzetesen házi szakértőm, aki ebbe a kategóriába sorolja magát. Hogy akkor miért beszélünk mégis Drake-ről? Hát mert referenciaszemély. És mert a te gyereked lehet, hogy nem YvngSwaget, I Love Makonnent, Trinidad Jamest, Papoose-t vagy Kap G-t hallgat, mint az enyém, hanem egészen másokat. Merthogy így megy ez: feldob valakit a Spotify vagy a Youtube, ha megtetszik neki, a kamasz követni kezdi és onnantól kezdve hallgatja, meg figyeli az illető Instagramját, ahonnan első kézből kapja az információkat albummegjelenésekről vagy az előző napi lazáskodásokról az utcán/stúdióban/autóban/autó motorháztetőjén. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy az online zenei oldalak elvesztették a Z-generációt.

Mit tanultam még a rapről, miközben Drake karrierjéről olvasgattam?

Például azt: a mai rappereknél fontos, hogy legyen egy város, amihez szorosan kötődnek, jól jön ez a dalokban, hogy a bajtársiasság érzését erősítse. Drake-nek például mázlija volt, hogy rajta kívül Toronto nem adott az elmúlt években jelentős rappert a világnak, így kisajáthatta magának a várost. Aztán megismerkedtem a diss track fogalmával is: ezek azok a számok, amikben a zenészek egymást cikizik, ha beszólt valamelyikük a másiknak. Drake-et például azzal vádolta meg Meek Mill rapper 2015-ben, hogy nem maga írja a dalait, hanem szellemírót alkalmaz erre a feladatra. Meg is kapta a magáét a Back to Back című számban.

Ennyi elég is volt a rapből? Akkor levezetésképpen sétáljunk egyet hangszerek belsejében!