Segítség! Szerelmes a gyerekem!

Borítókép: Segítség! Szerelmes a gyerekem! Forrás: Getty Images (Tom Wilde)
Szerelmes, együtt jár, szakít, újrakezd. Tetszik, nem tetszik, tiltod, megengeded. Jaj, hogy lehet ezt elviselni? Herczegh Tímea gyermekpszichológust és gyakorló anyát kérdeztük.

A cikk az ÉVA magazin egy korábbi számában jelent meg először.

Tudtad, hogy a korábbi kiadványainkat meg tudod vásárolni? Kattints ide!

Hogyan viszonyuljunk ahhoz, ha a gyerekünk szerelmes?

A szerelem ugyanolyan valódi tud lenni négyévesen, mint nyolcvanévesen. Mindenekelőtt tehát vegyük komolyan a gyerekünk érzéseit, akárhány éves legyen is. Ne pletykáljunk róla fennhangon, amikor ő is hallja (és akkor sem, amikor nem), ne árusítsuk ki az érzelmeit.

Mennyire kell „rajta lennem” az ügyön?

Szokatlan helyzet, hogy nem a család a legfontosabb, s erre a szülők különbözőképpen reagálnak. Úgy látom, a birtokló típusú szülők nehezen fogadják el, ha a gyerekük szerelmes lesz. Feltételeket szabnak („majd ha leérettségiztél!”), korlátokat állítanak fel („nem járhatsz ezzel a fúval!”), mindenről tudni akarnak, benyomulnak a gyerek intim szférájába. Pedig itt hátra kell lépned: ez nem a te történeted.

Mi van, ha nem tetszik a gyerekem választottja?

Fogd vissza magad. Ha kifejezed az ellenérzéseidet, netán tiltasz, azzal két tipikus reakciót válthatsz ki: a gyereked vagy elhagyja a szerelmét, de közben meghasonul önmagával, vagy csak azért is fejjel megy a falnak. És ha tényleg úgy érzem, a vesztébe rohan? Hagyd. Tudom, ez pokoli nehéz. De akkor neki valamiért ilyen tapasztalásra van szüksége a személyiségfejlődéshez.

Egy amerikai felmérés 18–92 éves résztvevőinek 56 százaléka nem szeretne újra összejönni élete első szerelmével.

De ha összetörik a szívét?

Ez valószínűleg mindenkivel megtörténik élete során. Nem óvhatod meg tőle a gyermekedet. Igen, nagyon nehéz elviselni, neked is. Olyan, mint amikor beadod a gyereket az óvodába, és ő bent sír, te pedig kint. Egy együttérző ölelés talán jóleshet nekik, de ez sem biztos. Ezzel nekik kell megküzdeniük, de arra bátoríthatod őket, hogy sírják ki magukból a bánatukat. Amikor a gyereked komolyan együtt jár valakivel, hirtelen kibővül a család. Szó szerint. Ha látod, hogy szeretnek állandóan együtt lógni, akkor főzz a gyermeked szerelmének is, vidd el őt is nyaralni, vegyél eggyel több színházjegyet. Ez legyen természetes. Nagyon felemelő érzés látni, hogy a gyerekemet szeretik.

Mi a helyzet az ott alvással?

A környezetemben alapvetően két szélsőséges hozzáállást látok a szülők részéről. Vagy a lovak közé dobják a gyeplőt, és mindent megengednek, vagy bigott elvekhez tartják magukat és szemellenzős módon korlátozzák a gyereküket. Van szülő, aki kiköti, hogy a lánya nem veszítheti el a szüzességét tizennyolc éves koráig. Na már most ilyen korlátozások hatására az szokott történni, hogy az ifú lány úgyis kipróbálja a szexet, csak éppen más módon. Rendben, a szűzhártyája érintetlen marad – de más nem. Hát nem sokkal jobb, ha megbízol a gyerekedben és rábízod azt a döntést, hogy mikor szeretné átélni az első szexuális élményt? Az a legfontosabb, hogy az valódi szerelmeskedés legyen, és biztonságos körülmények között történjen meg. Azt mondjuk jó ötletnek tartom, ha megkéred a tini gyerekedet arra, hogy lehetőleg várjon egy fél évet a kapcsolatban, mert azalatt a párjával lesz idejük igazán megismerni egymást. Beszélgess vele a fogamzásgátlásról, kísérd el a nőgyógyászhoz, ha szükséges. Nincs más dolgod, csak biztosítani őt arról, hogy ott vagy, ha kellesz.

MI AZ A 10 MONDAT, AMIT BIZTOSAN NE MONDJ A GYEREKNEK? GALÉRIÁNKBÓL KIDERÜL!