Mesélj, Apukám! Hogyan nevelhetünk pénzügyileg tudatos gyereket?

Borítókép: Mesélj, Apukám! Hogyan nevelhetünk pénzügyileg tudatos gyereket?
A felelős pénzügyi kultúra kialakítását már érdemes korán elkezdeni, hiszen a gyerekek véleménye a pénzről változhat a koruktól, a családjuktól és a környezetüktől függően. Ebben a szülők mellett az oktatásnak is fontos szerepe van, de megfelelő termékekkel, információ biztosításával, a banki ügyintézők szakmai támogatásával és edukációs törekvéseikkel a pénzintézetek is fontos részt vállalnak. De hogyan? Erről szól a legújabb Mesélj, Anyukám! podcast epizód!

Általában három különböző szakaszban alakulnak ki a gondolataik a pénzről a gyerekeknek:

Kisgyerekkor (3-6 éves): Ebben az időszakban a gyerekek jellemzően még nem rendelkeznek mélyebb megértéssel a pénzről. Gyakran azt látják, hogy a pénz segítségével dolgokat lehet megvásárolni, például játékokat vagy édességeket. A pénzt általában fizikai objektumként látják, mint a papírpénzt vagy érméket.

Iskolás kor (7-12 éves): Ebben az időszakban a gyerekek általában már kezdik megérteni, hogy a pénznek értéke van, és találkozhatnak olyan egyszerűbb pénzügyi fogalmakkal, mint például a megtakarítás és a költekezés vagy a bankkártya. Ők is kezdik felismerni, hogy a pénz szükséges a mindennapi élethez.

Tinédzserkor (13-18 éves): Ebben az időszakban a fiatalok már sokkal tudatosabban bánnak a pénzzel. Kezdik megérteni a költségvetés fontosságát, és talán már dolgoznak is vagy rendelkeznek zsebpénzzel. A pénz kapcsolódhat önállósághoz, függetlenséghez és az egyéni vágyak megvalósításához.

Hogyan fejleszthető a gyerekek felelős pénzkezelési készsége?

Fontos megjegyezni, hogy a pénzhez való viszony a gyerekek és tinédzserek körében nagymértékben befolyásolható a szülői példákkal, a családi háttérrel és a kulturális tényezőkkel. Erről beszélgettünk a Mesélj, Anyukám! podcast legújabb epizódjában, melyben Takács Domokos, három kislány édesapja, az OTP Bank bankkapcsolati területének vezetője volt segítségünkre.

Az OTP Bank immáron közel három évtizede támogatja a fiatalokat és szüleiket a pénzügyi felelősség felé vezető első lépések megteremtésében, a kifejezetten az ő igényeik szerint alakított OTP Junior számlacsomag és hozzá kapcsolódó termékek és szolgáltatások segítségével. Ilyen például a mobilbankban található Kiadásfigyelő funkció, amivel egyszerűen nyomon követőek havi szinten a bevételek és kiadások, a Számlabontó, amivel könnyen szétdobható egy társaság számlája, ha a fiatalok egyben fizettek vagy épp a Persely funkció, ami a célirányos megtakarításban segít. Az OTP Junior Next app – amit minden 16 év feletti letölthet függetlenül attól, hol bankol – pedig pályaorientációs és edukációs tartalmakkal segít a fiataloknak a jövőtervezésben és eligazodni a pénzügyi kérdések sűrűjében.

Vajon mennyire befolyásolja a pénzhez való viszonyunkat az, amit gyerekként láttunk? Milyen és mekkora felelősség van szülőként a kezünkben? Mit és hogyan taníthatunk meg a gyerekeinknek a pénzről? Mit gondolunk a zsebpénzről? Mikortól adjunk pénzt a gyerek kezébe?

Az új részt akár már most rögtön itt (alább) vagy Google Podcasts-on, Apple Podcast-on esetleg a Spotify-on keresztül is meg tudjátok hallgatni!

Ha szeretnéd, ezt a részt nemcsak meghallgathatod, hanem most meg is nézheted:

Ha még nem elég belőlünk, kövessetek minket TikTokon vagy az Instagramon, de Facebookon szintén Mesélj, Anyukám! néven megtalálható zárt csoportunkhoz is csatlakozhattok!

Vagy ha szeretnétek, e-mailt is írhattok nekünk az info@evamagazin.hu e-mail címre.

Ha pedig tetszik, amit csinálunk, értékeljétek, likeoljátok és osszátok meg tartalmainkat és

mindenképp szóljatok másoknak is, hogy minden hétfőn új adással folytatódik a Mesélj, Anyukám!

A tájékoztatás nem teljes körű, ezért – amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet – további részletekről kérjük, tájékozódj az OTP Bank bankfiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.