Legyen háziállata a gyereknek, de milyen? Válassz a személyiségéhez megfelelőt!

Borítókép: Legyen háziállata a gyereknek, de milyen? Válassz a személyiségéhez megfelelőt! Forrás: unsplash.com/Mohamad/Lingchor/Brooke
Meghozni a döntést, hogy a család egy háziállattal bővül, komoly feladat. Egy élőlényt vesztek magatokhoz, így hasznos olyan állatot választani, ami a gyermeketek személyiségéhez és a ti családotok életritmusához is passzol.

Szerintem kevés az a család, ahol ne hangozna el, legalább egyszer az a kérlelés, melynek fókuszában egy háziállat áll. Ahány szülőt ismerek, annyi arcon láttam már azt a kínt, amit ezt a témakör hordoz. Persze, hogy mérlegelnek a döntés meghozatala előtt a szülők, hisz tudják mivel jár egy háziállat. És nagyon is jól teszik, hogy többször is meggondolják milyen háziállatot vegyenek magukhoz.

A háziállat gondoskodásra, felelősségre, türelemre tanít. Remek lehetőséget ad ez a gyermeknek arra, hogy mindezt a saját bőrén megtapasztalja. Nem kell viszont egyből csak a kutyára, macskára gondolni, ha háziállatól van szó. Számos más megoldás is képbe jöhet, mint gyermeketek első kisállata. Viszont a kiválasztásánál, fontos, hogy néhány dolgot szem előtt tarts.

Hogyan dönts okosan, a háziállattal kapcsolatban?

Elsőnként gondold át, milyen életritmusotok van, van egy az otthonotokban lehetőség arra, hogy befogadjatok egy állatot. Gondolj arra is, hogy költséggel jár egy háziállat tartása. Míg egy kutyánál a költségek jelentősebbek és több energiát is igényel tartásuk, addig egy hörcsög kevésbé költséges és feladatigényes állatka. Ne felejtsd el azt se, hogy mi az átlag életkora a kiszemelt kisállatnak, van-e elég időtök foglalkozni vele és talán a legfontosabb: passzolna-e gyermeked temperamentuma az állat életritmusához, ergó összeillenének-e?

Nyugodtabb, szemlélődőbb vagy épp mozgékonyabb, tiszta energiabomba a gyermeked? Galériánkban több állatot is mutatunk, amik között lehet ráleltek arra az egyre, mely passzolna leendő kisgazdájának természetéhez.