Mennyi most a kutyád életkora emberi években?

kutya,életkor,születésnap,ünneplés Forrás: Instagram/@life.of.nalle
Az biztos, hogy egy kutyaév nem egyenlő hét emberi évvel.

A legújabb kutatások legalábbis úgy vélik: városi legenda az, hogy egy kutyaév hét emberi évvel ér fel. Úgy tűnik, ennél sokkal bonyolultabb kiszámolni egy kutya életkorát. A Kaliforniai Egyetem által végzett tanulmány új képletet dolgozott ki, amelynek segítségével az ebek életkorát az emberéhez hasonlíthatjuk – és a képlet egyáltalán nem egyszerű.

A kutatás epigenetikai órával (ez egy biokémiai teszt, amit az életkor megállapítására használnak) vizsgálta a kutyák DNS-ét hosszabb időszakon át, és az úgynevezett metilcsoportokat is figyelemmel követte (ezek az élő szervezetben keringenek, az a feladatuk, hogy gondoskodjanak róla: a biológiai folyamatok megfelelően működnek).

Ezt állapították meg a tudósok

• Van némi hasonlóság a fontosabb mérföldkövek időbeli alakulásában a kutyák és az emberek életében.

• A kutatók azonban azt is megfigyelték, hogy vannak szakaszok a kutyák életében, amikor a biológiai órájuk nem úgy működik, mint az embereké. Ilyen például a pubertás: a kutyák sokkal korábban érnek meg a saját élettartamukhoz képest, mint az emberek.

• Ennek ellenére a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az új képlet sokkal pontosabb, mint a korábbi “egy kutyaév hét emberévvel ér fel” számítás.

Mi az új képlet?

A tudósok azt mondják, hogy egy kutya emberi életkorának kiszámításához a kutya korának természetes logaritmusát meg kell szorozni 16-tal, majd hozzáadni 31-et. A képletet alkalmazva egy 18 éves kutya emberi években mérve 77 éves lenne, egy kétéves kölyök pedig 42.

Ha hirtelen bajban lennél azzal, mi is az a természetes logaritmus, segítünk: itt találsz egy kalkulátort, amelynek segítségével ki tudod számolni: az x-hez írd be a kutyád valós korát és nyomj rá a számold ki gombra. A természetes logaritmus egyébként az e alapú logaritmus, ahol e egy irracionális szám, melynek értéke tíz tizedesre: 2,7182818284… De ezt mi is úgy puskáztuk innen.

Tina Wang genetikus, a kutatás vezetője azonban hozzátette: nem egyszerű az összehasonlítás alapját megtalálni, mivel a különféle kutyafajtáknak nagyon különböző lehet az élettartamuk. “Az átlagos élettartamban fajták között is drámai különbségek lehetnek, de bizonyos fajtáknál, például a labrador retrievernél fajtán belül is hatalmas különbségek fordulhatnak elő” – magyarázta.

Egy biztos: ezek a kutyafajták kölyökkorukban világbajnokok cukiságban: