Hova menjünk hétvégén a gyerekekkel?

Borítókép: Hova menjünk hétvégén a gyerekekkel? Forrás: pexels
A nyári vakáció idején több időnk van nem csak a hétvégeken, de a hétköznapokon is családi programokat szervezni, illetve egy-egy távolabbi úti célt is be tudunk tervezni.

Heti ajánlónkban ezért úgy válogattuk a programokat, hogy legyen köztük hétköznapi, hétvégi budapesti vagy környékbeli és egy távolabbi helyszín is. Reméljük, így mindenki megtalálja magának a tökéletes elfoglaltságot az elkövetkező napokra.

Nyári hétköznapok a városban

Bár szünidő van, de ez nem mindenkinek jelenti azt, hogy hétfőtől vasárnapig, június közepétől augusztus végéig a Balatonon vagy a vidéki nagyinál lebzsel. Állítólag jót tesz a gyerekeknek, ha unatkoznak egy kicsit, de ugye unatkozni sem lehet állandóan, így most néhány olyan hét közbeni programot ajánlunk, ami ilyenkor jól jöhet. A nyár folyamán keddenként a VII. kerületi Szászház utcai parkban és játszótéren várnak mindenkit családi programokkal. Július folyamán többek között megnézhetitek Majoros Ági bábjátékát százszorszép Bóbiskáról vagy meghallgathatjátok az Eszter-lánc zenekar koncertjét. Július 4-én, 11-én, és 18-án közösségi minifesztre várnak benneteket a Haller parkba. Július 5-től pedig indulnak a Játszó-szerdák a József Attila-lakótelep Nagyjátszóterén is. Mindhárom programsorozat ingyenes.

Víz Zene Virág Fesztivál – Tata

A tatai Víz Zene Virág Fesztivál számos ingyenes gyerekprogrammal örvendezteti meg a családokat az előttünk álló hétvégén. A tatai várudvarban napközben történelmi játszóház működik a Kuny Domokos Múzeum szervezésében. A Kecskebástyára a gyermekek, családok szórakoztatására a korábbi években megszokott SZIPI-pódiumon zajlanak az események, ahol a Portéka színpad előadása, a Kalap Jakab koncert és különböző tánciskolai bemutatók is lesznek. A bástyán ezen kívül Szipi-sziget programjai zajlanak, lesz állatsimogató, régi idők mesterségeinek bemutatója és kézműves szöszmötölő is. Szintén a várudvarban vagy annak közelében kapnak helyet a fesztivál legismertebb látványelemei - amelyek kiváló alkalmat nyújtanak majd egy-egy nagyszerű szelfi elkészítéséhez - a feldíszített hattyúk, az „óriás betűs” zongorák, a fény- és vízfestés, sok-sok élővirággal, díszkivilágítással.

Győrkőc – A gyerekfesztivál

10 helyszínen 1000 program, zsebpénz nem kell, mert ingyen van. Meseváros, Fess liget, Vers-Játszó-Tér, Győrkőcfalu, Tudóskikötő – csak néhány ínycsiklandozó helyszín a 10 közül, mely a győri összművészeti gyerekfesztiválon várja a családokat 2023. június 30-tól július 2-áig a négy folyó városának szívében. A Rábán ringó szigeten, a rakpartokon, sétányokon, a győri vár tövében, utcákon, tereken immár 16. alkalommal mintegy varázsütésre az ország legnagyobb játszótere épül fel. Költők, írók, bábosok, mímesek, táncosok, zenészek, képzőművészek, kézművesek lepik el a belvárost, hogy együtt szárnyaljanak a győrkőcökkel a fantázia és a kreativitás szárnyán egészen az égig.

Nyári hétvége a városban

Bár a szokásos hétvégi budapesti programdömping hiányzik, így is találunk egy-egy csemegét a fővárosi hétvégi gyerekprogram-kínálatban. Szombaton érdemes ellátogatni a soroksári Tündérkert Szabadidőparkba, ahol nem csak szuper vizes játszót próbálhatjátok ki, de a Tündérkerti Családi szombatok rendezvénysorozat utolsó előtti alkalmát is elcsíphetitek. A Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán ugyancsak szombat délelőtt rendeznek ingyenes családi koncertet: itt a Manó Swing szórakoztatja a közönséget magyar költők megzenésített verseivel. Vasárnap délelőtt a Margitszigetre érdemes kinézni, ahol a kolostorromoknál az Illaberek Bábszínház Robin Hood előadását nézhetitek meg. Mindhárom program ingyenes.

Extra programtippek

A hét végégig még pár helyszínen elcsíphetitek a szentjánosbogár-sétákat. Ajánlónkban budapesti és főváros környéki helyszíneket is a figyelmetekbe ajánlunk. 2022 májusában nyitott meg a Balaton-felvidéken, Mencshelyen a Talpkaland egy hatalmas kertben, amely a szabadidőparkot megálmodó helyi család tulajdonában van generációk óta. A több mint 100 éves fák árnyékában nemcsak a mezítlábas parkot próbálhatjátok ki, de pihenhettek, olvashattok és részt vehettek a havonta meghirdetett családi programokon is.