Szuper gyerek- és családi programok hétvégére: a gladiátoroktól a piknikig

Borítókép: Szuper gyerek- és családi programok hétvégére: a gladiátoroktól a piknikig Forrás: pexels/Olia Danilevich
Reméljük egy hét elég volt, hogy belerázódjatok az iskolakezdésbe, a dugókba és a korán kelésbe. De egyet se búsuljatok, mert itt van mindjárt a hétvége, amikor kiszellőztethetitek a fejeteket, kiélvezhetitek az indián nyár utolsó napsugarait, hiszen erre a hétre is szuper családi programokat találtunk nektek.

AmfiFeszt

A tavalyi hatalmas sikert követően, 2023-ban újra megelevenedik az aquincumi katonavárosi amfiteátrum Óbudán, a Pacsirtamező utcában, és a körszínházat ismét gladiátorok, római katonák és barbár harcosok népesítik be! A szeptember második hétvégéjén megrendezésre kerülő AmfiFeszt a Fő térről induló időutazó, történelmi felvonulással veszi kezdetét szeptember 8-án, péntek este, és az egykor az ókori Aquincumban élőket szórakoztató amfiteátrum felébred álmából, hogy immár a modern város lakosainak és az ide látogatóknak nyújtson felejthetetlen élményt. A Fő térről pénteken fél hétkor induló történelmi felvonulás során az amfiteátrumba vezető úton együtt menetelnek majd Óbuda történeti korszakait megidéző csapatok a római gladiátoroktól.

Családi nap a laktanyában

2024 szeptemberében ismét megrendezésre kerül a Budaörsi úti Petőfi laktanya nyílt napja, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. Az esemény 10-től 15 óráig zajlik, a laktanyába helyszíni regisztráció után mehettek be, így a személyi okmányaitokat mindenképpen vigyétek magatokkal! A katonazenekari bemutató mellett tűzoltósági, haditechnikai, küzdősport és társastánc bemutató is szerepel a programban. Természetesen bejárhatjátok majd a laktanyát is, de lehetőség nyílik airsoft lövészetre is, a kisebbeket ugrálóvár, állatsimogató és kézműves foglalkozások is várják. A színpadon fellép Halász Judit és Mogács Dániel.

Judafest

Nagyobb, szebb és zöldebb – 2023-ban megújul a Judafest! Piknikezzetek a város közepén, a zsidó közösség legnagyobb ünnepén! Egy napra átváltozik a Madách tér: a szürke betont fű, a parkoló autókat padok és babzsákok váltják fel, a teret pedig kisebb és nagyobb színpadok szegélyezik. Ezeken pedig olyan neves művészek és közéleti személyek lépnek fel, mint Dés László, Dés András, Parti Nagy Lajos, Závada Péter, a Parno Graszt zenekar és Moser Ádám, az Itt és Most Társulat Mérő Lászlóval, és a Kaláka Együttes! De nemcsak a tér kel új életre, a Rumbach Zsinagógában is lesznek kihelyezett programok, workshopok, beszélgetések, illetve a VII. kerületi zsidó tematikájú séták sem maradnak ki.

Meseforgó a Bálint Ágnes Emlékházban

A szervezők néhány évvel ezelőtt azzal a szándékkal hívták életre a Meseforgót, hogy az írónő kerek évfordulós meséit fókuszba állítsák, közelebb hozzák azokat a gyerekekhez. Idén szintén három mesére esett a választásuk: Mazsola, Brúnó kapitány és a Szeleburdi család. Mesés előadással, illetve felolvasással, ügyességet, figyelmet és leleményességet igénylő játékokkal, kérdésekkel készülnek a vasárnapi programra. És ha ez még nem lenne elég, egy kicsiket és nagyokat is megmozgató „Szeleburdi" családi pingpong bajnoksággal! A részvételhez nem kell más, csak a saját „szeleburdi” családod, és egy emailes előregisztráció vagy helyszíni jelentkezés. Ha saját ütőtök is van, azt is elhozhatjátok magatokkal.

Belvárosi Odaadó-Ringató Nap

Belvárosi Odaadó-Ringató Napra hívják a kisgyermekes családokat és a nagyszülőket is az Olimpia parkba!
Miért Odaadó-Ringató? Mert a Belvárosi Önkormányzat elindította a Civilút Alapítvánnyal karöltve az idősotthonokban tartott Ringató foglalkozásokat országszerte, a Civilút idősügyi programja pedig az Odaadó nevet viseli. A Ringató gyerekkoncert egészen különleges lesz, ahogy minden más program is ezen a családi napon. A szervezők azt szeretnék megmutatni ezzel a rendezvénnyel, hogy milyen sok értéket jelent, ha kapcsolódhatunk az időseinkhez.

Ne feledjétek kitölteni a Szélforgó Nagy Gyerekprogram-felmérését, ahol családi pihenést nyerhettek a csodás Kolping Hotelbe.