Mit mondj a gyereknek a testről, a kapcsolatokról és a szexről?

várandósság,család,szülő,terhesség,gyerek Forrás: Getty Images
Amikor a harmadik gyerekemet vártam, folyamatosan kérdeztek a nagyok, hogy miért olyan nagy a pocakom. Volt egy app a telefonomon, amin háromféleképpen (gyümölcs, állat és édesség formájában) tudtam mutatni nekik, hogy épp mekkora bent a baba, de a hogy került oda kérdés is mindennapos volt. Próbáltam ezt úgy elmesélni, hogy meg is értsék, de ne mondjak olyat, amihez még kicsik.

A Gyereklélek magazin cikke.

Nem könnyű egy hatévesnek és egy négyévesnek elmagyarázni, hogy mitől nő az anyukájuk hasa, pláne úgy, hogy a nagyobbik simán bemondott egy olyat, hogy jöttek a kukacok és beköltöztek. Elsőre nagyon bizarrul hangzott, aztán meg azon kezdtem el gondolkozni, hogy vajon honnan hallotta ezt, utána meg azon, hogy akkor most hogyan is folytatódjon a történet. Úgy döntöttem, meglovagolom a helyzetet és elmondtam, hogy végül is igen, kukacok, amik beköltöznek anya hasában egy tojásba, és abból lesz a kisbaba. Van néhány, fiús családból elmaradhatatlan dínós könyvünk, amikben szép rajzok mutatják, hogy kel ki a tojásból a kis dínókölyök. Hát mondjuk nem éppen szép egyedek, úgyhogy elővettem a már említett telefonos appot, hogy viszonylag helyesebb állatokon is megmutassam, éppen mekkora a fejlődő kisbaba.

Bárhogyan is prezentáljuk, szexuálpszichológusok szerint is

fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek a saját testükkel, testrészeikkel, és hogy minél előbb megtanulják, nincs azon semmi szégyellnivaló.

Az a gyerek ugyanis, aki tisztában van a saját testével, magabiztos lesz, megtanulja tisztelni nemcsak a saját testét, de másokét is. Ez nemcsak jó alap ahhoz, hogy felnőttként majd egészséges szexuális életet éljenek, de mivel bíznak a saját testük jelzéseiben, ezért kevésbé valószínű, hogy szexuális zaklatás áldozatai lesznek.

Az egészséges szexuális fejlődés nemcsak magáról a szexről szól, hanem az emberi élet fontos része egészen a születéstől fogva.

Fontos, hogy bármilyen korban is kérdeznek a gyerekek, válaszoljunk nekik, természetesen a koruknak megfelelően.

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod!

Válás után új szerelem: hogyan mutasd be a gyereknek?