Ezt elolvasod és több játékot nem akarsz majd venni a gyerekednek!

gyerek,kyölök,játék Forrás: Getty Images
„Anya, erre a játékra vágytam egész életemben!” – mondja a gyerek a boltban már a huszonharmadik játékra is: egy kék autóra, amiből úgy rémlik, hogy legalább három ilyen már van otthon. Mi pedig, látva a kérlelő bociszemeket, megvesszük. Pedig nem kéne. Mint ahogy valószínűleg már az előző hármat se kellett volna.

Ez a cikk a Gyereklélek magazinban jelent meg először.

Születésnap, névnap, karácsony, gyereknap, húsvét, jól viselkedett, ügyes volt a doktornéninél, először pisilt a bilibe, először kakilt a WC-be, testvére született, szurit kapott, Apa hazaért az 1 hetes külföldi utazásból és még hosszasan sorolhatnánk, hogy hány olyan alkalom, illetve indok lehet egy gyerek életének csupán egyetlen évében, amikor játékot kap(hat). Nem is egyet. Mert hát milyen karácsony az, ahol csak egy csomag van a gyerek számára a fa alatt? Legalább három kell, ugye!? És akkor kap még valamit az egyik Mamától, másik Mamától, Keresztanyuéktól, a Nagynénitől, a barátnőtől, a ki tudja még, kitől… Észre se veszitek és azon kapjátok magatokat, hogy ha csak a játékok mennyiségén múlna, simán nyithatnátok egy óvodát, ugyanis egy szempillantás alatt 2-3 csoportnak elengedő játék gyűlt össze.

A gyerek azonban ennek ellenére állandóan azzal nyaggat, hogy unatkozik. Nem tudja, hogy mivel játsszon. Nincs mivel játszania. A boltban pedig minden alkalommal rá tud(na) bökni egy olyan játékra, amilyen még biztos nincs neki, de minimum belehal, csak hogy legyen neki, és ígéri, hogy fog vele játszani. Sokat. Másnap persze már azt sem tudja, hogy hol van, azt bezzeg igen, hogy 8 hónap múlva milyen játékot is hozzon neki a Mikulás.

Kutatók szerint azonban ez nagyon rossz irány. Szerintük ennél sokkal egyszerűbb és minimalistább kell, hogy legyen a dolog: minél kevesebb játéka van egy gyereknek, az annál boldogabb. Egyrészt. Másrészt pedig annál többet fog azzal a pár játékkal játszani, jobbakat, kreatívabbakat és jóval tovább fogják lekötni őt.

De miért jobb a kevesebb?

Egyszerű. A sok játék összezavarja őket. Már csak látványra is túl sok az inger, gondoljunk csak bele, az a sok szín, méret és forma… Azt se tudja, hogy melyikkel és mit játsszon. A kevesebb játék viszont nagyobb teret enged a kreativitásnak, a képzelőerőnek és a különböző egyéb képességek fejlesztésének.

Minderre a toledói egyetem kutatói egy olyan kutatás során jöttek rá, ahol 3 éves gyerekeket vittek be két különböző játékszobába.

A cikk további részét a famiily.hu oldalon olvashatod.

Kevés a hely a gyerekszobában? Akkor nézd meg milyen szuper tárolókat készíthetsz faládákból!