Ahány ház, annyi szokás, avagy a házimunka kinek a feladata?

Borítókép: Ahány ház, annyi szokás, avagy a házimunka kinek a feladata? Forrás: Getty images
Amikor még egy pici babám volt, nem hittem el senkinek a mondást, hogy “ kis gyerek kis gond, nagy gyerek, nagy gond”. És ha a “gond” szó nem is igaz, de a tennivaló biztosan. Jó hír viszont, hogy a gyerekek szeretnek utánozni, és bizony segíteni is, szóval ahogy nőnek a kicsikéink, úgy tudjuk őket bevonni egy-egy ház körüli tevékenységbe, ami bizony nagy segítség tud lenni.

Nyilván az eleje olyan ennek a folyamatnak, mint amikor egy gyakornokot tanít be az ember. Több energiabefektetéssel jár, akár több takarítással is, de csupán pár alkalomnyi gyakorlás után már egy 2 éves gyerek is segítségünkre lehet. Nem kell megvárni a tinédzserkort, hogy igazán részt vegyenek az otthon tisztán- és rendben tartásában. Sőt abban a korban talán már nehezebb is elkezdeni.

Emlékszem, hogy a kisfiam éppen, hogy fel tudott állni bútorok mentén, amikor már bőszen ki- és bepakolta a mosógépet, vagy odatolta a vizes ruhákkal teli kosarat a teregetőhöz. Apróság, de már ekkor beszállt, hagytam is neki és meg is dicsértem, hogy segített nekem, és elmagyaráztam, hogy így több időm marad vele játszani, mesét olvasni neki vagy akár lemenni a parkba.

De nézzünk néhány konkrétabb példát, amit már óvodáskorú gyerekek játszi könnyedséggel meg tudnak csinálni otthon, idővel maguktól, automatikusan is, amennyiben ezek a kellékek olyan helyen vannak, hogy könnyedén elérik és tudnak velük bánni. Nyilván a mérgezést okozó vegyszerek nem ez a kategória, azokat a gyerekeink elől elzárva, magasan tartsuk vagy használjunk otthon elkészített öko verziót belőlük.

Forrás: Zewa
Kattints a képre az egyszerű, otthoni higéniai tippekért!

Persze a folyamat, hogy a gyerekek is megtanulják a takarítás, rendrakás fortélyait igényel némi türelmet és plusz odafigyelést, de mindenképpen megéri. És van egy nagyon fontos szabály: leszidni a kicsiket azért, mert valami nem úgy sikerült, ahogy azt szerettük volna, tilos!

De meg lehet őket tanítani arra, hogyan hozzák helyre. Minden egyes alkalommal, amikor kiöntenek a gyerekek valamit, maguknak kell feltörölni. Nincs szidás, vagy zsörtölődés, bárkivel előfordulhat, hogy véletlenül lever, kiönt valamit. Ezért a a papírtörlő olyan helyen van, ahonnan ők is elő tudják venni. Ugyanez igaz arra is, ha valamit összefirkálnak. Mindenkinek magának kell letakarítania a megfelelő eszközzel.

Tipp: Nekünk van egy bevált eszközünk otthonunk tisztán tartására, amire mindig, minden körülmények között, bármilyen tócsa vagy folt esetén számíthatunk. Ez pedig nem más, mint a jó minőségű háztartási papírtörlő, ami rendkívül nedvszívó, erős és strapabíró. A gyerekeink pedig már szinte bravúrosan használják.

Az a tapasztalatom, hogy a kisgyerekek még szeretnek takarítani, mert az olyan komoly, felnőttes dolog (állítólag ezt sajnos kinövik kamaszkorba érve). A porszívózás különösen az, ezért erre a feladatra nálunk mindig akad önkéntes jelentkező.

Nyugodtan a gyerekekre lehet bízni az ételmaradékok eltakarítását is, pláne egy-egy étkezés után az ebédlőasztal alatt. Sokszor ezt ők játékként fogják fel, hiszen lemehetnek az asztal alá bújócskázni. És akár versenyt is rendezhetünk, kinek sikerül több morzsát begyűjteni. Akinek a legtöbb morzsa van a papírtörlőjén, az lesz a győztes.

A kicsik a tálalást, asztaldíszítést, a szalvéták behajtogatását is örömmel végzik. Mivel a szalvéták felhelyezése, félbehajtása vagy akár a teljes terítés - korosztálynak megfelelően- számukra könnyedén elvégezhető feladatot jelent és nagyon büszkék tudnak lenni a végeredményre.

Tipp: Tartsunk a gyerekeinknek szalvétahajtogató versenyt! Az interneten számtalan olyan diy hajtogatós videó létezik, amelyekből számtalan ötletet meríthetünk.

Nálunk nagyon nagy segítség volt, amikor már önállóan tudták a gyerekek a wc-t használni és minden olyan dolgot csinálni, ami ezzel jár pl.: wcpapír guriga cseréje, ha elfogyott vagy feltölteni a mosdókban a tolaettpapír tárolókat. Ezeket a feladatokat is nyugodtan bízzuk rájuk!

Mindenkit bíztatok arra, hogy szánjon egy kicsit több időt a gyerekek házimunkába való bevonásába, mert azon kívül, hogy a saját dolgukat könnyítik meg, ők is jobban fogják értékelni a rendet, amit ők alkottak és jobban fogják tisztelni a mi munkánkat, amit abba fektettünk, hogy mindent megtegyünk a rendezett és tiszta otthonunkért.

Ha a gyerekeink már szuperül besegítenek és a férjedet szeretnéd rávenni, hogy kicsit segítsen többet, akkor nézd meg a galériánkat, miért akadozhat az ő részéről a segítség!

Forrás: Zewa
Kattints a képre és tudj meg többet!