Borítókép: A háziállatokat be kell oltani a COVID-19 ellen – figyelmeztet a kutatás Forrás: Canva (sadeugra)

A háziállatokat be kell oltani a COVID-19 ellen – figyelmeztet a kutatás

Az új kutatások szerint a háziállatokat be kell oltani a COVID-19 ellen – különben a vírus „hordozójává” válhatnak.

Bár a COVID-19 pontos eredete nem ismert, az uralkodó elmélet szerint a pangolin denevérektől jutott az emberig. Egy új ausztrál és nemzetközi tanulmány szerint – amelyet a PLOS ONE folyóiratban tettek közzé – a vírus „visszaterjedhet” az emberekről a macskákra, kutyákra és oroszlánokra.

A kutatók genetikai elemzést végeztek az állatokban világszerte megtalálható COVID-19 törzseken, és megállapították, hogy ezek a törzsek szoros rokonságban állnak az azonos földrajzi régiókban található emberekben előforduló törzsekkel."A házi- és vadon élő állatfajok széles köre fertőződött meg természetes úton az emberből származó SARS-CoV2-vel" - írják a szerzők.

Ezért azt javasoljuk, hogy a fertőzött vagy feltételezett emberi esetek ne érintkezzenek háziállatokkal és vadon élő állatokkal, hogy elkerüljük a tovább terjedést.

A háziállatokban előforduló vírus potenciálisan mutálódhat, és visszaugorhat az emberhez –ismeretlen változatokat hozva létre. A tanulmány szerzői a háziállatok széles körű vakcinázását szorgalmazzák.

„Javaslom a kedvtelésből tartott állatok, az állatkert és a haszonállatok beoltását” – írják. A különböző állatok különösen érzékenyek lehetnek a vírus különböző törzseire. A cikk megállapította, hogy a SARS-CoV-2 Alpha variáns – amelyet korábban brit variánsként ismertek – a macska- és a kutyaminták 4,8 százaléka, de a gorillaminták 66,7 százaléka és az oroszlánminták 77,3 százaléka volt.

A kutatók egy „következő világjárványról” is beszélnek, arra figyelmeztetve, hogy a természetes élőhelyek elpusztítása egyre valószínűbbé teszi egy újabb vírus „átterjedését” az állatokról az emberekre. Az állatok hajlamossá válnak a fertőző betegségekre, ha élőhelyüket elpusztítják. A kockázatot tetézi az illegális vadon élő állatok kereskedelme, amely szoros kapcsolatba hozza őket az emberekkel.

„A mi felelősségünk, hogy ne pusztítsuk el a vadon élő állatok természetes élőhelyeit” – írják a tanulmány szerzői. „Mivel a denevérek fontos szerepet játszanak az egészséges ökoszisztéma fenntartásában, azon kell dolgoznunk, hogyan éljünk biztonságosan denevérekkel. Nem szabad megvárnunk a következő járványt."

A galériánkban 3 faktorról írunk, ami növeli a COVID-fertőzés esélyeit - az oltás ellenére is.