5 mondat, amit minél többször mondj el a gyerekednek: így lesz belőle stabil, mentálisan egészséges felnőtt

Borítókép: 5 mondat, amit minél többször mondj el a gyerekednek: így lesz belőle stabil, mentálisan egészséges felnőtt Forrás: Gustavo Fring/pexels
Anyaként annál fontosabb, mint hogy boldog felnőtt legyen a gyermekedből, úgy hiszem, nem létezik. Az, hogy egészséges, önbizalommal teli, helyes önértékeléssel rendelkező, mentálisan egészséges gyermeked legyen, annál nincsen fontosabb. A szülők szerepe elképesztően fontos ebben a tekintetben. A tetteik, a mondataik mind építik a kicsik személyiségét, és hozzájárulnak a fejlődésükhöz.

Egy szülő számára a legfontosabb szempont, hogy gyermeke egy egészséges, kiegyensúlyozott, mentálisan stabil felnőtt legyen. Azonban ebben elképesztő munka, felelősség, és tudatosság kell, hogy legyen szülői részről. Fontos, hogy ne csupán arra figyeljünk oda, ahogyan viselkedünk, hanem arra is, ahogyan kommunikálunk, ahogyan egyáltalán magunkról beszélünk, hiszen ez is meghatározhatja azt, hogy majd felnőttként gyermeked hogyan fog gondolni önmagára. Ehhez természetesen rengeteg fegyelem szükséges a magunk részéről is.

Forrás: Andrea Piacquadio/Pexels

Rengeteget számít az, amit mondasz neki

Természetesen nagyon fontosak a tetteid, nagyon fontos az, hogy miként éled meg a gyermekeddel való kapcsolatot. Ám legalább olyan fontos az is, hogy mit mondasz a gyerekednek. Hiszen lehet, hogy látszólag nem figyel oda egy-egy mondatra, ám hidd el, meghallja, és beleivódik a személyiségébe. Éppen ezért semmi esetre sem szabad olyan mondatokat mondanod, melyek mérgezik, esetleg rombolják a gyermek személyiségét. Hidd el, hogy a gyermek pontosan emlékezni fog arra, hogy ha egyszer leszóltad, vagy megjegyezted, hogy nem elég jó, szép, vagy éppen okos, az egy életen át elfogja kísérni, és rengeteg problémája, akár önértékelési zavara is adódhat belőle. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy olyan mondatokat mondj a gyermekednek, amelyek építik, fejlesztik a személyiségét.

Kerekes Anna pszichológussal éppen erről beszélgettünk Testkép podcastünkben!

Az alábbiakban összegyűjtöttünk olyan mondatokat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy gyermeked egészséges, önbizalommal teli, mentálisan kiegyensúlyozott felnőtt legyen.

Íme 10 mondat, amit minél gyakrabban mondj a gyermekednek!

Mesélj, Anyukám podcastünkben a szülői nevelési stílusokról beszélgettünk, hallgass bele!