Miért fizess a felnőttfilmekért? (Már ha etikus vásárlónak tartod magad)

szex,pornó,pornófilm, Forrás: Photo by Dainis Graveris on SexualAlpha
Persze az internet korában, amikor csak tavaly 38 és fél milliárdan néztek PornHub videót – idén a koronavírus karantén miatt ez legalább 30 százalékkal több – lúzernek tűnhet az, aki fizet az ilyen tartalomért.

A szexsuli.hu cikke.

Épp tombol a műanyagmentes július, tényleg érdemes elgondolkodni, hogy a fenntartható és/vagy etikus vásárlás határait meddig toljuk ki. Itt arra gondolok, hogy a klímaváltozás sürgető problémájának kellős közepén egyre többen próbálnak meg szelektíven szemetet gyűjteni, átállni a fenntartható ruhavásárlásra, kipróbálni a zero waste életet, vagy legalábbis törekedni rá. Persze rengeteg szempont van, amit ha mind-mind figyelembe vennénk, képtelenség lenne megfelelni mindnek.

Mi a fontosabb, hogy a ruhám legyen természetbarát anyagból, vagy hogy az, aki készítette korrekt fizetést kapjon és munkakörülményei is rendben legyenek?

Tudjátok, amikor online olvassátok az ingyen tartalmat, az sincs ingyen, csak épp a reklámozó fizeti a tartalom előállítását. Tehát, ha panaszkodsz a reklámra, akkor fizess a tartalomért közvetlenül, és nem kell bannereket meg 5 másodperces vagy hosszabb – mondjuk – YouTube reklámokat nézned. De visszakanyarodva a pornóhoz, ami nekem az etikus vagy feminista verziót jelenti, ahol a nő nem egy húsdarab, hanem vágyai vannak, meg érzései, amit látunk is a filmben, fogyasztóként ott is épp úgy mérlegelhetsz. Persze azt csak te tudod eldönteni, hogy az áron kívül érdekel-e bármi más, ha megveszel egy terméket. (Fontos része ennek az, hogy tud-e érdekelni bármi más, vagy-e olyan helyzetben, hogy a termék árán kívül más szempontot is figyelembe vehess…)

Szóval, ha fontos neked, hogy etikusan vásárolj, hogy olyan állatot egyél, vagy olyan állati terméket, ahol az állatok nem szenvedtek, ahol jó körülmények között tartották őket, ha megnyugvással tölt el, hogy a pénztárnál csak olyan termékekért fizetsz, amivel rendes, megbízható cégeket támogatsz, akkor legyen az is fontos, hogy a pornófilmed szereplői – akár férfiak, akár nők – tisztességes és biztonságos munkakörülmények között dolgozzanak. Ahogy egyre nagyobb a nyomás a cégeken, hogy egyértelműen jelezzék, mennyire környezetbarátok, mennyire fenntartható az ő tevékenységük, a pornócégek elveit is megtalálod a honlapjukon, ha pedig nincs nekik olyan, akkor elég egyértelmű, hogy miért nincs.

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod!

22 dolog, ami csak a pornófilmekben igaz a nőkre