Az örök optimista közösségépítő, akinek a mosolya a legnagyobb fegyvere

Az örök optimista közösségépítő, akinek a mosolya a legnagyobb fegyvere

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A cikk támogatója a Poli-Farbe
E

Erős nőkkel, példaértékű elhivatottsággal, a mindennapokban is találkozhatunk. Akik bár nem a reflektorfényben élik az életüket, mégis mindent megtesznek azért, hogy segítsenek és kiálljanak mások érdekeiért. Tökéletes példa erre Földesi Erzsébet, aki ugyan egy kis faluban látta meg a napvilágot, ám azóta hatalmas utat tett meg: a hazai és a nemzetközi fogyatékosságügyi mozgalom fontos alakjává vált, emellett a Mozgássérültek Egyesületének tiszteletbeli elnöke lett.

Szerinte annál hatékonyabb az üzenet, minél hitelesebb szereplő közvetíti azt. A szintén fogyatékossággal bíró asszony számára nincs akadály, erején felül küzd többek között azért, hogy bebizonyítsa, mindenki egyenértékű és csak az számít, hogy mit csinál. Nagyon büszke arra, hogy sikerült létrehoznia egy olyan intézményt, amelyet kevés országban találhatunk meg. Az Egyetemes Tervezés Központ megalapításával Erzsébet innovatív módon próbál hozzájárulni a társadalmi befogadáshoz.

Már gyerekkorában is érvelt, küzdött, tett a közösségért?

A Bakonyban nőttem fel egy kis faluban. Apukám vájároktató volt, fontosnak tartotta, hogy tanuljak. Hamar felismerte, hogy akinek a fizikai adottságai gyengébbek az átlagnál, annak máshol kell erősnek lenni. Az életünk során meghatározó, hogy milyen családból jövünk, mekkora önbizalommal és milyen tudatossággal éljük az életünket. Az ’50-es években az engem is elérő járványos gyermekbénulás érintettjeinek többnyire a bentlakásos intézetet kínálták megoldásként. A szüleim viszont meg voltak győződve arról, hogy nekem otthon van a helyem. Végül tényleg megoldottak mindent, az iskolában például földszinti osztálytermet kaptam, az osztályközösségem pedig szeretett, és mindig segítségemre volt. Itt éreztem meg először, hogy egyedül nem, de csoportos összefogással sok mindent el lehet érni, így lehet a jogainkat érvényesíteni.

Kép

Innen egyenes út vezetett az aktivista szerepvállaláshoz?

Nemzetközi példákon keresztül láttam, hogy mennyivel hatékonyabb egy üzenet, ha hiteles szereplők közvetítik: ha a fogyatékos emberek vezetik a fogyatékos emberek nemzetközi mozgalmát. Az 1980-as évek végén kezdtem el foglalkozni a mozgalmi munkával. Nemzetközi munkámat nagyban segítette az a hierarchiamentes, egymást egyenragúként kezelő, bizalmon alapuló sorstársi környezet, légkör, amelyet 2004 óta az Európai Fogyatékosügyi Fórumban végzett munkám során alelnökként és a mai napig elnökségi tagként megtapasztaltam. A megszerzett tudással gazdagítottam a hazai mozgalmat.

Női vezető, aki fogyatékossággal él. Ez a meghatározás sértő önnek?

Mondjuk inkább úgy, hogy felelős vezető. Valószínűleg van bennem egy erős vágy, szeretném bebizonyítani, hogy egyenértékű vagyok, és hogy az számít, amit csinálok, nem pedig az, hogy nő vagyok, aki történetesen fogyatékossággal él.

Kép

Az interjú teljes egészében elolvasható a Poli-Farbe festékgyár és a Marquard Media Content Studio összefogásából született a „25 tehetséges ember története” című kiadványban.

Tovább olvasok
Tizenkét idézet a takarításról, annak minden öröméről és nyűgéről

2019-ben szeptember 21-ére esik a takarítás világnapja. Már csak ezért is...

3 húsmentes meleg saláta az ősz jegyében

Az egyik kedvenc elfoglaltságunk őszi estékre: pokróccal és finomságokkal körbe véve magunkat sorozatot nézni a kanapén. Ilyenkor persze nem árt, ha nem csak finomak, de egészségesek is azok a harapnivalók.

Variációk bundáskenyérre: öt frappáns megoldás

Imádjuk reggelire, vacsorára, édesen és sósan, bő olajban kisütve és sütőben sülve, de próbáltad már megtöltve, rétegezve, vagy épp feltekerve?

Tanítsd meg a gyereked, hogyan nyugtathatja meg magát – 5 tipp

A gyerekeket ma rengeteg külső inger éri, sok irányban kell megfelelniük, ebbe pedig gyorsan belefáradnak. A relaxáció hatására képesek lesznek megnyugodni, energiával töltődnek fel, egészségesek maradnak, bónuszként pedig felnőttkori stresszhelyzetekben is előkaphatják majd ezt a megoldókulcsot. Íme, néhány egymásra épülő lépés a relaxáció felé:

Több hónapig küzdöttem a lefolyódugulással, végül négy hiperegyszerű, filléres ötlet oldotta meg

Duguláselhárító szakember, klór, nátriumhidroxid és még ki tudja, milyen vegyi összetevők – igen, én is jártam már itt. De hasztalanul: a mosdókagylómból több fordulónyi bolti vegyszer után sem volt hajlandó eltávozni a (meglehetősen koszos) víz. Egyre nagyobb bajban voltam, mert vendégek jöttek – ők mégsem láthatják ezt a förmedvényt a fürdőszobámban! Aztán kicsit beletúrtam az internetbe és megvilágosodtam.

Hamarabb is fel lehet dolgozni a szakítást, mint elsőre gondolnád

Mint oly sok minden más, ez is fejben dől el, még ha ez az érzelmek viharában először furcsán is hangzik.

Híres nőszemélyek 50 fölött, akikre vadítóan simul a bikini

„Igen, holnap 53 leszek. És?!” – posztolta néhány hete Salma Hayek, és a kijelentésébe nehezen tudnánk belekötni. Végtére is a legjobb esetben is 35-nek néz ki bikiniben!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem