A krónikus halogatás problémája

halogatás,tennivaló
Forrás: onlinepszichologus.net

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az emberek nagy része gyakran halogatja teendőit. Szinte mindenkinél előfordulhat a halogatás bizonyos helyzetekben. Azonban vannak olyan emberek, akik nem csak néhány alkalommal, hanem rendszeresen halogatják a tennivalókat, ők a krónikus halogatók.

Mit is jelent ez pontosan?

Krónikus halogatóknak nevezzük azokat az embereket, akik szinte mindig mindent halogatnak. Bár maga a halogatás akár kreativitást fokozó hatású is lehet, ezt a krónikus halogatásról nem mondhatjuk el. Ugyanis ezek az emberek halogatják a döntéseiket, feladataikat, így a környezetük megbízhatatlannak fogja tartani. Ez pedig nyomasztani fogja őt. Ebből következik, hogy a halogató nyugtalan lesz, önmagát hibáztatja, gyötri magát, és ezzel akár önutálat is kialakulhat. Ez pedig mind ahhoz fog vezetni, hogy a halogató teljesítménye csökken, bármiről is legyen szó. Ugyanis így kevésbé fogja elhinni azt, hogy képes egyes feladatok megoldására. Fontos a probléma felismerése és a segítségkérés. Ha problémája van, és szeretne válaszokat kapni, keresse fel az Onlinepszichológus.net oldalát, ahol pszichológus válaszol kérdéseire.

Miben történhet halogatás?

A krónikus halogatók között vannak olyanok, akik csak bizonyos dolgokat halogatnak folyamatosan. Ez általában a saját munkájukhoz kapcsolódik, ugyanis az emberek a saját munkájuk feladatait nehezebbnek ítélik meg.

Az emberek általában három területen halogatnak leginkább. Ez a munka az iskola, a mindennapi rutin és az egészség. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a halogatás nagyrészt a különböző feladatok típusától függ. Gondoljon csak bele, például egy prezentáció készítése a munkahelyére stresszel járhat, hiszen meg akar felelni feletteseinek és kollégáinak, illetve maga a szereplés gondolata is szorongást válthat ki. Így érthető lehet, ha ezt valaki úgy szeretné elkerülni, hogy halogatja a prezentáció elkészítését.

De mi a helyzet az egészséggel? Azok, akik az egészségben halogatnak, általában nem táplálkoznak megfelelően és nem mozognak. Az ilyen emberek elhalasztják a főétkezéseket, és rendszeres testmozgást sem végeznek. Ennek hátterében valószínűleg az önkontroll hiánya állhat.

Mitől válhat valaki krónikus halogatóvá?

Elsősorban a lelkiismeretesség és az önkontroll alacsony szintje, valamint az impulzivitás az, ami miatt valaki krónikus halogatóvá válhat. Már gyermekkorban megkezdődhet a krónikus halogatás kialakulása, ha a szülők magas elvárásokat támasztanak a gyermek felé. Ugyanis így megfelelési kényszer fog a gyermekben kialakulni, amelynek következménye, hogy a kudarctól való félelem a feladatok halogatásához fog vezetni. Emellett a túlzott szülői kritizálás, a szigor, de az engedékenység is ide vezethet a későbbiekben. Tehát a krónikus halogatás a gyermekkorban történő traumákhoz vezethető vissza.

onlinepszichologus.net

Tovább olvasok
Kép
5 szín az otthonodban, ami rossz hatással lehet az egészségedre

Otthonunk színeinek megválasztásakor a többségnek általában nem jut eszébe, hogy milyen hatásal tud lenni a szervezetünkre egy-egy szín.

Kép
Híres nők kedvenc szépségápolási szerei 7000 forint alatt

Gyakran irigykedünk a hírességeket elnézve, miközben azt mantrázzuk: oké, de nekik könnyű, van pénzük saját edzőre, plasztikai sebészre, fodrászra, sminkesre, na meg luxusmárkák szépségápolási termékeire. De vajon tényleg minden csak pénz kérdése?

Kép
A hét leggyakoribb hiba, amit egy szobanövény-tulajdonos elkövethet

Fonnyadt a növényed? Szívfacsaró látvány, főleg mostanában, amikor több időt töltünk otthon, mint valaha. Mondanom sem kell: nem érdemes feladni, van megoldás.

Kép
A férjem megmondja a tutit, pedig én csak egy ölelésre vágyom

Tegnap kiborultam egy apróság miatt. A férjem nem értette a reakciómat, és ezen még jobban kiborultam.

Kép
Nem menstruál és eredetileg legénybúcsúkra szánták – mennyi mindent nem tudtunk rólad, Barbie

Évtizedeken keresztül rengeteg vita és pereskedés tárgya volt, mégis közel 60 éve a játékpiac egyik legkelendőbb terméke. Barbie sokkal több annál, mint holmi csinos öntőformából kikerült műanyag. Elmondjuk, miért!

Kép
A férjem és én összejárunk az exférjemmel és a feleségével

Vasárnapi ebéd. „Ideadnád, kérlek, a salátát?” Idill. Tőlem balra a férjem, jobbra a volt férjem. Velem szemben a volt férjem új felesége.

Kép
A férfi, akibe Erzsébet királynő belezúgott Fülöp előtt

Nem Fülöp volt az egyetlen a királynő életében!

Kép
Őrizd meg a magad és a családtagjaid ép elméjét online családi meditációval – októberben indul, és ingyenes

Herczegh Tímea pszichológussal az elmúlt években számos témában készítettem már anyagokat. Tudom, hogy fáradhatatlanul pörög az agya, és biztos voltam benne, hogy az embert próbáló karanténos időszak is valami újra inspirálja majd. És íme: Forgács Eszter pszichológussal közösen kidolgozták a tízhetes online családi meditáció anyagát, amely tavasszal debütált, a siker (és a várhatóan közelgő újabb karantén) pedig ismétlésért kiált.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem