A krónikus halogatás problémája

halogatás,tennivaló
Forrás: onlinepszichologus.net

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az emberek nagy része gyakran halogatja teendőit. Szinte mindenkinél előfordulhat a halogatás bizonyos helyzetekben. Azonban vannak olyan emberek, akik nem csak néhány alkalommal, hanem rendszeresen halogatják a tennivalókat, ők a krónikus halogatók.

Mit is jelent ez pontosan?

Krónikus halogatóknak nevezzük azokat az embereket, akik szinte mindig mindent halogatnak. Bár maga a halogatás akár kreativitást fokozó hatású is lehet, ezt a krónikus halogatásról nem mondhatjuk el. Ugyanis ezek az emberek halogatják a döntéseiket, feladataikat, így a környezetük megbízhatatlannak fogja tartani. Ez pedig nyomasztani fogja őt. Ebből következik, hogy a halogató nyugtalan lesz, önmagát hibáztatja, gyötri magát, és ezzel akár önutálat is kialakulhat. Ez pedig mind ahhoz fog vezetni, hogy a halogató teljesítménye csökken, bármiről is legyen szó. Ugyanis így kevésbé fogja elhinni azt, hogy képes egyes feladatok megoldására. Fontos a probléma felismerése és a segítségkérés. Ha problémája van, és szeretne válaszokat kapni, keresse fel az Onlinepszichológus.net oldalát, ahol pszichológus válaszol kérdéseire.

Miben történhet halogatás?

A krónikus halogatók között vannak olyanok, akik csak bizonyos dolgokat halogatnak folyamatosan. Ez általában a saját munkájukhoz kapcsolódik, ugyanis az emberek a saját munkájuk feladatait nehezebbnek ítélik meg.

Az emberek általában három területen halogatnak leginkább. Ez a munka az iskola, a mindennapi rutin és az egészség. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a halogatás nagyrészt a különböző feladatok típusától függ. Gondoljon csak bele, például egy prezentáció készítése a munkahelyére stresszel járhat, hiszen meg akar felelni feletteseinek és kollégáinak, illetve maga a szereplés gondolata is szorongást válthat ki. Így érthető lehet, ha ezt valaki úgy szeretné elkerülni, hogy halogatja a prezentáció elkészítését.

De mi a helyzet az egészséggel? Azok, akik az egészségben halogatnak, általában nem táplálkoznak megfelelően és nem mozognak. Az ilyen emberek elhalasztják a főétkezéseket, és rendszeres testmozgást sem végeznek. Ennek hátterében valószínűleg az önkontroll hiánya állhat.

Mitől válhat valaki krónikus halogatóvá?

Elsősorban a lelkiismeretesség és az önkontroll alacsony szintje, valamint az impulzivitás az, ami miatt valaki krónikus halogatóvá válhat. Már gyermekkorban megkezdődhet a krónikus halogatás kialakulása, ha a szülők magas elvárásokat támasztanak a gyermek felé. Ugyanis így megfelelési kényszer fog a gyermekben kialakulni, amelynek következménye, hogy a kudarctól való félelem a feladatok halogatásához fog vezetni. Emellett a túlzott szülői kritizálás, a szigor, de az engedékenység is ide vezethet a későbbiekben. Tehát a krónikus halogatás a gyermekkorban történő traumákhoz vezethető vissza.

onlinepszichologus.net

Tovább olvasok
Kép
Napi horoszkóp július 12.: az Ikrek racionalitásukról híresek, a Szüzekre komoly kihívás vár

A hét utolsó napjára is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Kép
Hogyan válassz érett sárgadinnyét?

Mennyire vagy expert dinnyevásárlásban? Te is sokszor lutrinak érzed, hogy épp édeset vagy ízetlen gyümölcsöt sikerül hazavinned? Pedig nem az, csak érdemes kicsit több időt szánnod a dinnye kiválasztására.

Kép
Amit a 3 féle UV-sugárzásról tudnod kell

Melyik napsugárzás hatol át az üvegen? És a vízen? Már egyetlen leégés is kockázatos lehet a bőrrák szempontjából? (Igen.)

Kép
Akkor most elmondom, miért nem beszélek többé az anyámmal

„Kinek mit jelent a család? Fontos és értékes kapcsolatot, hátteret, támaszt, ölelő kart. Másoknak viszont igazi rémálom az anya, apa, gyerek szentháromsága, és én a második csoportba tartozom.” Judit története.

Kép
Hét film, amelyben állatszereplők lopják el a show-t

Mi kell a tutti sikerprodukcióhoz? Sztár, sztori, technika, és legalább egy állat.

Kép
Jó hír vízitúrázóknak: új lebegő kikötők. De mi is az?

„Palackorrú Lebegő Kikötőket” kapott három felső-tiszai település. Ha arra vízitúráztok, nagyon jól fognak jönni ezek a mesterséges folyami kijáratok-pihenőhelyek.

Kép
5 természetes kence napégés ellen

Ha beütött a baj, ezek a szuperhősök percek alatt segíthetnek enyhíteni a napégés utánis fájdalmat!

Kép
Napi 10 kilométert sétáltam – ez történt velem két hét alatt

A séta a legegyszerűbb és a legnépszerűtlenebb mozgásformák egyike. A járványhelyzet alatt sokan felfedezték maguknak. Emma mesélte el számára is meglepő tapasztalatait.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem