A krónikus halogatás problémája

halogatás,tennivaló
Forrás: onlinepszichologus.net

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az emberek nagy része gyakran halogatja teendőit. Szinte mindenkinél előfordulhat a halogatás bizonyos helyzetekben. Azonban vannak olyan emberek, akik nem csak néhány alkalommal, hanem rendszeresen halogatják a tennivalókat, ők a krónikus halogatók.

Mit is jelent ez pontosan?

Krónikus halogatóknak nevezzük azokat az embereket, akik szinte mindig mindent halogatnak. Bár maga a halogatás akár kreativitást fokozó hatású is lehet, ezt a krónikus halogatásról nem mondhatjuk el. Ugyanis ezek az emberek halogatják a döntéseiket, feladataikat, így a környezetük megbízhatatlannak fogja tartani. Ez pedig nyomasztani fogja őt. Ebből következik, hogy a halogató nyugtalan lesz, önmagát hibáztatja, gyötri magát, és ezzel akár önutálat is kialakulhat. Ez pedig mind ahhoz fog vezetni, hogy a halogató teljesítménye csökken, bármiről is legyen szó. Ugyanis így kevésbé fogja elhinni azt, hogy képes egyes feladatok megoldására. Fontos a probléma felismerése és a segítségkérés. Ha problémája van, és szeretne válaszokat kapni, keresse fel az Onlinepszichológus.net oldalát, ahol pszichológus válaszol kérdéseire.

Miben történhet halogatás?

A krónikus halogatók között vannak olyanok, akik csak bizonyos dolgokat halogatnak folyamatosan. Ez általában a saját munkájukhoz kapcsolódik, ugyanis az emberek a saját munkájuk feladatait nehezebbnek ítélik meg.

Az emberek általában három területen halogatnak leginkább. Ez a munka az iskola, a mindennapi rutin és az egészség. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a halogatás nagyrészt a különböző feladatok típusától függ. Gondoljon csak bele, például egy prezentáció készítése a munkahelyére stresszel járhat, hiszen meg akar felelni feletteseinek és kollégáinak, illetve maga a szereplés gondolata is szorongást válthat ki. Így érthető lehet, ha ezt valaki úgy szeretné elkerülni, hogy halogatja a prezentáció elkészítését.

De mi a helyzet az egészséggel? Azok, akik az egészségben halogatnak, általában nem táplálkoznak megfelelően és nem mozognak. Az ilyen emberek elhalasztják a főétkezéseket, és rendszeres testmozgást sem végeznek. Ennek hátterében valószínűleg az önkontroll hiánya állhat.

Mitől válhat valaki krónikus halogatóvá?

Elsősorban a lelkiismeretesség és az önkontroll alacsony szintje, valamint az impulzivitás az, ami miatt valaki krónikus halogatóvá válhat. Már gyermekkorban megkezdődhet a krónikus halogatás kialakulása, ha a szülők magas elvárásokat támasztanak a gyermek felé. Ugyanis így megfelelési kényszer fog a gyermekben kialakulni, amelynek következménye, hogy a kudarctól való félelem a feladatok halogatásához fog vezetni. Emellett a túlzott szülői kritizálás, a szigor, de az engedékenység is ide vezethet a későbbiekben. Tehát a krónikus halogatás a gyermekkorban történő traumákhoz vezethető vissza.

onlinepszichologus.net

Tovább olvasok
Kép
SJP ismét bebizonyította, hogy a karantén nem mentség a magas sarkú hanyagolására

Sarah Jessica Parker életteli, vibráló színekkel és csábos magas sarkúkkal dobja fel ezt a nyomasztóan sötét évet.

Kép
A szemem láttára pofozta fel a gyerekét – mit kéne tennem ilyenkor?

Menjek oda, avatkozzak be? Fogjam le a kezét és oktassam ki? Vagy inkább maradjak szép csendben, és álljak odébb? Ne tétlenkedj, cselekedj, ha megvédheted – bátorít az UNICEF, melynek szakemberei egy kisokost állítottak össze, hogy a gyermekbántalmazás kapcsán felmerülő, mindennapos kérdésekben segítsenek eligazodni. Azt is leírják, konkrétan mi mindent tehetsz, ha a környezetedben ilyesmit tapasztalsz.

Kép
5 ajándéktipp, amitől jövőre még ennél is szebbek lehetünk!

Virágot a virágnak, szépségápolási terméket a szép nőnek. Tökéletes karácsonyi ajándék lehet minden nő számára egy olyan dolog, amitől aztán a következő évben még szebbek lehetünk.

Kép
Pozitív lettem, aztán negatív, és végül megint pozitív – 100 százalék táppénz, na az nincs

Hogyan lettem pozitív, aztán negatív, aztán megint pozitív? Kacskaringós Covid-történet következik.

Kép
Egyhétvégés sorozatok, amik elviselhetőbbé teszik a karantént (is)

2020-ban a sorozatok rabjai lettünk. Összegyűjtöttünk néhányat közülük, melyeket semmiféleképpen nem érdemes kihagyni ebben az évben!

Kép
Álmomban már megint terhes voltam. Ez mégis mit jelent?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem