Datolyás-diós kenyér

Borítókép: Datolyás-diós kenyér
Ha egy kis igazi, házias édességre vágysz...

Előkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 45 perc

Hozzávalók egy rúdhoz:
•25 deka kimagozott, szárított datolya
• 2 és fél deci forró víz
• 10 deka vaj
•15 deka kristálycukor
• 1 kávéskanál vaníliaeszencia
•1tojás
• 25 deka liszt
• fél zacskó sütőpor
• 1 kávéskanál szódabikarbóna
• 1 kávéskanál fűszerkeverék (például fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, szegfűbors, gyömbér, ánizs, kardamom)
• 10 deka durvára aprított dió
• só

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Kenj ki vajjal egy hosszúkás sütőformát vagy őzgerincet.

2. A datolyát forrázd le, fedő alatt hagyd állni legalább 5 percig, hogy megpuhuljon.

3. A megolvasztott vajat és a cukrot keverd habosra, tedd bele a felvert tojást és a vaníliaaromát.

4.Alisztet, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket keverd össze, pici sót is adj hozzá, aztán elegyítsd a vajas krémmel, alecsöpögtetett datolyával és a dió nagy részével.

5. Kanalazd bele a tésztát a kikent sütőformába, szórd meg amaradék dióval és süsd 45 percig, amíg a beleszúrt tű tisztán jön ki belőle. Hagyd a sütőformában pár percig, aztán borítsd ki egy rácsra, hogy egyenletesen hűljön. Szeletelve kínáld, a szeleteket locsold meg még egy kis olvasztott vajjal.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: David Hahn/Acpsyndication.com