Lelkem
Családom
Hogyan?
Szépségem
Világom
Éva Utazó
2019. 06. 19. szerda Gyárfás

Valaki már biztosan tudni fogja, mit teszel idén nyáron – csak nem biztos, hogy akarod

utazó,belföld,turizmus törbény,turizmus,2019,magyarország
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A novemberben elfogadott turizmustörvény alapján, amely az idei évtől élesben működik, napra pontosan nyomon lehet majd követni: ki mikor, hol, kivel és milyen szálláshely-szolgáltatást vesz majd igénybe. Szeptembertől pedig már a rendőrség számára is elérhetőek lesznek ezek az adatok.

A decemberi kormányrendelet szerint a szállodáknak június 30-ig, a panzióknak szeptember 30-ig, míg a kempingeknek, üdülőházaknak, közösségi és magánszállásoknak december 31-ig kötelességük regisztráltatni magukat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál (NeTAK).

A Nagy testvér innentől mindent lát!

A turizmustörvény alapján a szállásadóknak a regisztráció mellett külön szálláshelykezelő szoftvert is telepíteniük kell gépeikre, majd meg kell kezdeniük a folyamatos adatszolgáltatást vendégeikről. Abban az esetben, ha nem jelentenek, illetve nem regisztrálják az adatokat, figyelmeztetést kapnak, majd pedig hatósági eljárás indul ellenük.

MIRE KELLHETNEK AZ ADATAINK?


A balatontipp.hu-n a következőket írják erről:

„A NeTAK számára automatikus gépi kommunikációval küldött adatok csak statisztikai, adózási, marketingtervezési célokra lesznek alkalmasak, mert oda szoftver csak a vendégek személyes adatokat nem tartalmazó adatait továbbíthatja. Ezekhez az adatokhoz az illetékességi területüknek megfelelően hozzáférhetnek majd az önkormányzatok jegyzői, a KSH és a NAV dolgozói is.

A NeTAK azonban csak az egyik célja lesz az adatok továbbításának, a Nagy Testvért egy másik rendelkezés engedi be a rendszerbe. Az érintett törvény szeptember 1-én hatályba lépő másik módosítása az eddigiekhez képest totálisan kitágítja a vendégekről a rendőrség számára folyamatosan és szabadon kereshetővé tett adatok körét.

Ahogy eddig is, a szálláshely-szolgáltatónak az igénybevétel kezdetekor rögzíteni kell a vendég családi és utónevét, születési családi és utónevét, születési helyét és idejét, nemét, anyja születési családi és utónevét, a személyazonosításra alkalmas okmányának, illetve úti okmányának azonosító adatait, valamint a szálláshely-szolgáltatás címét, a szálláshely igénybevételének kezdő és várható befejező időpontját. Ami igazán új a rendszerben, hogy a szállásadó által rögzített adatokat a NeTAK-hoz is használt szoftver automatikusan feltölti egy olyan tárhelyre, ahol nem csak a szállásadó, hanem a rendőrség is közvetlenül hozzáfér az információkhoz.”

belföld,utazás,turizmus törvény,2019,balaton
forrás: pinterest
Balaton

Nincs kibúvó és főleg nincs kamuzás!

A turizmustörvény jogszabályai teljes mértékben kizárják, hogy egy vendég kamuadatokkal, esetleg egy másik személy adataival jelentkezzen be az adott szálláshelyre, hiszen a törvény kimondja: a szálláshely-szolgáltató csak abban az esetben fogadhat valakit, ha az az előírt okmányokat bemutatta, ha pedig nem így tesz, a vendéglátónak meg kell tagadnia a szolgáltatást számára.

Tudtad?


A kínai állam napjainkra már eljutott ahhoz a rendszerfejlettséghez, amellyel képesek mindent és mindenkit megfigyelni, nyilvántartani és kiértékelni: kivel barátkozik, hova jár vásárolni, mit tesz épp a kosarába és még sorolhatnánk. Ugyan egyelőre még csak a tesztüzemként működik náluk a társadalmi kreditrendszer, állítólag 2020-ra mindenkire és mindenre kiterjed majd a megfigyelés, ami pontlevonásokkal is járhat, ha épp nem szabályszerűen éli valaki az életét vagy, ha nem azzal barátkozik, akivel kellene.

Jogosan merülhet fel bennünk a kérdés: vajon efelé halad a mi társadalmunk is, vagy csak az üldözési mániánk kongatja a vészharangokat? Nem elég, hogy a közösségi oldalaknak köszönhetően jóformán megszűnt a magánéletünk?

Olvasd el ezt is!

Ha kicsit is paranoiás vagy a személyes adataiddal és az életeddel kapcsolatban, akkor azt javasolnánk, mindig jól gondold át miket osztasz meg magadról a Facebookon és ha úgy érzed, senkinek semmi köze ahhoz, mikor, kivel és mit csinálsz, vonulj el, csekkolj ki és ne a telefonod nyomkodd, hanem utazz egy olyan helyre, ahol úgy gyűjthetsz élményeket, hogy arról csak te és a szeretteid tudjanak. Utazz külföldre, menj el a vidéki rokonaidhoz, sőt – bizonyos időkorlát alatt – vadkempingezhetsz is (ennek jogszabályairól itt olvashatsz bővebben!), ha pedig tényleg kiszakadnál a mindennapokból, akár egy kolostorba is elvonulhatsz egy-két hétre, ahol az adott atya vezetésével rendezheted és átgondolhatod az életedet. A bencések és a ciszterek monostorait állítólag érdemes felkeresni, ha ilyesmire szánnád el magad a belföldi nyaralás helyett.

Téged zavar az új turizmustörvény?

Nem, nincs semmi rejtegetnivalóm.
Igen, felháborítónak tartom.
Tovább olvasok
Airbrush smink: ha olyan tökéletes, miért nem ezt használja mindenki?

A smink, amit nem kenni, hanem fújni kell egy „retuspisztoly” segítségével – az airbrush technika a filmiparban terjedt el és számtalan előnye van. De akkor miért nem cseréltük le még erre az ecseteinket és az applikátorainkat?

Hírességek még híresebb keresztszülővel

A hónapokig vagy akár évekig tartó forgatások alatt sokszor igazi barátságok köttetnek, és úgy tűnik a kapcsolatok következő lépcsőfoka bizony a családi kötelék, amit a legjobb cimborák sokszor a keresztszülőséggel pipálnak ki.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem