Lelkem
Családom
Hogyan?
Szépségem
Világom
Konyhám
Vásárlás
Éva Utazó
2019. 09. 15. vasárnap Enikő

Valaki már biztosan tudni fogja, mit teszel idén nyáron – csak nem biztos, hogy akarod

utazó,belföld,turizmus törbény,turizmus,2019,magyarország
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A novemberben elfogadott turizmustörvény alapján, amely az idei évtől élesben működik, napra pontosan nyomon lehet majd követni: ki mikor, hol, kivel és milyen szálláshely-szolgáltatást vesz majd igénybe. Szeptembertől pedig már a rendőrség számára is elérhetőek lesznek ezek az adatok.

A decemberi kormányrendelet szerint a szállodáknak június 30-ig, a panzióknak szeptember 30-ig, míg a kempingeknek, üdülőházaknak, közösségi és magánszállásoknak december 31-ig kötelességük regisztráltatni magukat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál (NeTAK).

A Nagy testvér innentől mindent lát!

A turizmustörvény alapján a szállásadóknak a regisztráció mellett külön szálláshelykezelő szoftvert is telepíteniük kell gépeikre, majd meg kell kezdeniük a folyamatos adatszolgáltatást vendégeikről. Abban az esetben, ha nem jelentenek, illetve nem regisztrálják az adatokat, figyelmeztetést kapnak, majd pedig hatósági eljárás indul ellenük.

MIRE KELLHETNEK AZ ADATAINK?


A balatontipp.hu-n a következőket írják erről:

„A NeTAK számára automatikus gépi kommunikációval küldött adatok csak statisztikai, adózási, marketingtervezési célokra lesznek alkalmasak, mert oda szoftver csak a vendégek személyes adatokat nem tartalmazó adatait továbbíthatja. Ezekhez az adatokhoz az illetékességi területüknek megfelelően hozzáférhetnek majd az önkormányzatok jegyzői, a KSH és a NAV dolgozói is.

A NeTAK azonban csak az egyik célja lesz az adatok továbbításának, a Nagy Testvért egy másik rendelkezés engedi be a rendszerbe. Az érintett törvény szeptember 1-én hatályba lépő másik módosítása az eddigiekhez képest totálisan kitágítja a vendégekről a rendőrség számára folyamatosan és szabadon kereshetővé tett adatok körét.

Ahogy eddig is, a szálláshely-szolgáltatónak az igénybevétel kezdetekor rögzíteni kell a vendég családi és utónevét, születési családi és utónevét, születési helyét és idejét, nemét, anyja születési családi és utónevét, a személyazonosításra alkalmas okmányának, illetve úti okmányának azonosító adatait, valamint a szálláshely-szolgáltatás címét, a szálláshely igénybevételének kezdő és várható befejező időpontját. Ami igazán új a rendszerben, hogy a szállásadó által rögzített adatokat a NeTAK-hoz is használt szoftver automatikusan feltölti egy olyan tárhelyre, ahol nem csak a szállásadó, hanem a rendőrség is közvetlenül hozzáfér az információkhoz.”

belföld,utazás,turizmus törvény,2019,balaton
forrás: pinterest
Balaton

Nincs kibúvó és főleg nincs kamuzás!

A turizmustörvény jogszabályai teljes mértékben kizárják, hogy egy vendég kamuadatokkal, esetleg egy másik személy adataival jelentkezzen be az adott szálláshelyre, hiszen a törvény kimondja: a szálláshely-szolgáltató csak abban az esetben fogadhat valakit, ha az az előírt okmányokat bemutatta, ha pedig nem így tesz, a vendéglátónak meg kell tagadnia a szolgáltatást számára.

Tudtad?


A kínai állam napjainkra már eljutott ahhoz a rendszerfejlettséghez, amellyel képesek mindent és mindenkit megfigyelni, nyilvántartani és kiértékelni: kivel barátkozik, hova jár vásárolni, mit tesz épp a kosarába és még sorolhatnánk. Ugyan egyelőre még csak a tesztüzemként működik náluk a társadalmi kreditrendszer, állítólag 2020-ra mindenkire és mindenre kiterjed majd a megfigyelés, ami pontlevonásokkal is járhat, ha épp nem szabályszerűen éli valaki az életét vagy, ha nem azzal barátkozik, akivel kellene.

Jogosan merülhet fel bennünk a kérdés: vajon efelé halad a mi társadalmunk is, vagy csak az üldözési mániánk kongatja a vészharangokat? Nem elég, hogy a közösségi oldalaknak köszönhetően jóformán megszűnt a magánéletünk?

Olvasd el ezt is!

Ha kicsit is paranoiás vagy a személyes adataiddal és az életeddel kapcsolatban, akkor azt javasolnánk, mindig jól gondold át miket osztasz meg magadról a Facebookon és ha úgy érzed, senkinek semmi köze ahhoz, mikor, kivel és mit csinálsz, vonulj el, csekkolj ki és ne a telefonod nyomkodd, hanem utazz egy olyan helyre, ahol úgy gyűjthetsz élményeket, hogy arról csak te és a szeretteid tudjanak. Utazz külföldre, menj el a vidéki rokonaidhoz, sőt – bizonyos időkorlát alatt – vadkempingezhetsz is (ennek jogszabályairól itt olvashatsz bővebben!), ha pedig tényleg kiszakadnál a mindennapokból, akár egy kolostorba is elvonulhatsz egy-két hétre, ahol az adott atya vezetésével rendezheted és átgondolhatod az életedet. A bencések és a ciszterek monostorait állítólag érdemes felkeresni, ha ilyesmire szánnád el magad a belföldi nyaralás helyett.

Téged zavar az új turizmustörvény?

Nem, nincs semmi rejtegetnivalóm.
Igen, felháborítónak tartom.
Tovább olvasok
Tizenkét idézet a takarításról, annak minden öröméről és nyűgéről

2019-ben szeptember 21-ére esik a takarítás világnapja. Már csak ezért is...

3 húsmentes meleg saláta az ősz jegyében

Az egyik kedvenc elfoglaltságunk őszi estékre: pokróccal és finomságokkal körbe véve magunkat sorozatot nézni a kanapén. Ilyenkor persze nem árt, ha nem csak finomak, de egészségesek is azok a harapnivalók.

Variációk bundáskenyérre: öt frappáns megoldás

Imádjuk reggelire, vacsorára, édesen és sósan, bő olajban kisütve és sütőben sülve, de próbáltad már megtöltve, rétegezve, vagy épp feltekerve?

Tanítsd meg a gyereked, hogyan nyugtathatja meg magát – 5 tipp

A gyerekeket ma rengeteg külső inger éri, sok irányban kell megfelelniük, ebbe pedig gyorsan belefáradnak. A relaxáció hatására képesek lesznek megnyugodni, energiával töltődnek fel, egészségesek maradnak, bónuszként pedig felnőttkori stresszhelyzetekben is előkaphatják majd ezt a megoldókulcsot. Íme, néhány egymásra épülő lépés a relaxáció felé:

Több hónapig küzdöttem a lefolyódugulással, végül négy hiperegyszerű, filléres ötlet oldotta meg

Duguláselhárító szakember, klór, nátriumhidroxid és még ki tudja, milyen vegyi összetevők – igen, én is jártam már itt. De hasztalanul: a mosdókagylómból több fordulónyi bolti vegyszer után sem volt hajlandó eltávozni a (meglehetősen koszos) víz. Egyre nagyobb bajban voltam, mert vendégek jöttek – ők mégsem láthatják ezt a förmedvényt a fürdőszobámban! Aztán kicsit beletúrtam az internetbe és megvilágosodtam.

Hamarabb is fel lehet dolgozni a szakítást, mint elsőre gondolnád

Mint oly sok minden más, ez is fejben dől el, még ha ez az érzelmek viharában először furcsán is hangzik.

Híres nőszemélyek 50 fölött, akikre vadítóan simul a bikini

„Igen, holnap 53 leszek. És?!” – posztolta néhány hete Salma Hayek, és a kijelentésébe nehezen tudnánk belekötni. Végtére is a legjobb esetben is 35-nek néz ki bikiniben!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem