Légy virtuális vadőr, buktasd le az orvvadászokat!

Borítókép: Légy virtuális vadőr, buktasd le az orvvadászokat! Forrás: Getty Images/byrdyak
Elkötelezett állatvédő vagy és nem csak felháborít az élőlényekkel szembeni erőszak, de tennél is ellene? Akkor most figyelj, mert egy olyan programban vehetsz részt, amellyel az afrikai Black Mamba Orvvadász-ellenes Egység munkáját támogathatod!

Technológia az állatvédelem szolgálatában

A technológia nem csak csetelésre, szórakozásra és tanulásra, de jótékony célok érdekében is bevethető. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a 2021-es első fázis után idén újra elindult a Wildlife Watch elnevezésű program, amely többek között a Samsung technológiáját alkalmazza megfigyelőrendszerként, hogy élő közvetítés segítségével bárki szemmel tarthassa a vadon élő állatokat a dél-afrikai Kruger Nemzeti Park Balule Természetvédelmi Területén. A kezdeményezés, mely lehetővé tette, hogy az önkéntes nézők virtuális vadőrként vigyázzanak a Samsunggal a szavannán élő orrszarvúakra, óriási népszerűségre tett szert, ráadásul kézzel fogható eredményeket is fel tudott mutatni. Ezért is döntött úgy a vállalat, hogy nem csak folytatja, de tovább bővíti a Wildlife Watch projektjét.

„A Wildlife Watch kezdeményezés bevezetése óta egyetlen orrszarvú engedély nélküli kilövésére irányuló kísérletet sem észleltünk a rezervátumban – mondta Leitah Mkhabela, Black Mamba vadőr. – Azonban a többi állat orvvadászata továbbra is jelentős probléma. A turizmus még mindig nem éri el a Covid-járvány előtti szintet, vagyis kevesebben őrzik a parkot; a megélhetési válság növelte a szegénység mértékét, így az alacsony fizetés és a kihívást jelentő munkakörülmények miatt nehéz új vadőröket toborozni.”

Forrás: Samsung

Okostelefonnal az állatok megmentéséért

A program továbbfejlesztésében a Samsung a Galaxy 21 Ultra és a legújabb Galaxy S23 Ultra készülékek technológiáját alkalmazza a vadon élő állatok egész napos szemmel tartására és folyamatos közvetítésére. Az Africammel és a Black Mamba Orvvadász-ellenes Egységgel együttműködve segítenek megvédeni a dél-afrikai szavanna veszélyeztetett állatait az orvvadászat állandó fenyegetésétől.

A vállalat legfejlettebb kamerarendszerével, a továbbfejlesztett Nightography, éjszakai felvételek funkcióval, továbbá 200 megapixeles adaptív pixelérzékelővel és tízszeres optikai zoomos telefotó kamerával felszerelt Samsung Galaxy S23 Ultra okostelefonok élő felvételeket készítenek a rezervátumról a nap 24 órájában. A készülékek a vadőrök munkáját azzal is támogatják, hogy javított minőségű felvételeket küldenek vissza a központba, amelyekre az orvvadászattal kapcsolatos nyomozások során bizonyítékként támaszkodhatnak. A Galaxy S23 Ultra IP68-as besorolású víz- és porállósággal rendelkezik, amely fokozza az ellenállóképességet olyan körülmények között is, mint a vadonban járőrözés.

A visszatérő programban a Galaxy SmartTag eszközök hatékonyságát is tesztelik, hogy miképp segítik a természetvédelmi feladatok koordinálását és milyen mértékben növelik a vadőrök biztonságát a rezervátumban. A SmartThings Find segítségével a Black Mamba központban nyomon követhető, hogy a tagok hol tartózkodnak éppen.

Mark Holloway, a Samsung Europe MX kategóriamenedzsment igazgatója elmondta: „A Samsung Wildlife Watch kísérleti projektje világszerte emberek ezreit ösztönözte arra, hogy az afrikai kontinensen zajló orvvadászat megelőzésében segítsenek. Ez is bizonyítja, hogy a technológia milyen pozitív szereppel bírhat valós kihívások kezelésében. A Samsung az Állatok Világnapján és azon túlmenően is hangsúlyozza a vadon élő állatok megóvásának fontosságát, és arra ösztönözni felhasználókat világszerte, hogy „vállalják az őrséget”, és támogassák a Black Mambákat a természet védelméért folytatott harcban”.

Forrás: Samsung

Hogyan csatlakozhatsz a programhoz?

A virtuális őrjárat mindenkit vár, hogy digitális vadőrként segítsen megvédeni a veszélyeztetett állatokat az orvvadászattól. A résztvevők valós időben figyelhetik meg a szavanna lenyűgöző élőlényeit a természetes élőhelyükön, mindezt online, otthonuk kényelméből.

A virtuális vadőrök a wildlife-watch.com honlapon bejelentkezve kezdhetik az őrjáratot, ahol az élő közvetítés aloldalának alján egy kattintással jelezhetik, ha veszélyben lévő állatokat vagy orrvadászat jeleit fedezik fel. A közösségi médiában is egyszerűen megoszthatják a látottakat, a posztjaikkal ismerőseiket is részvételre ösztönözve, valamint a weboldalon keresztül a Black Mamba Orvvadász-ellenes Egység munkáját adományokkal is támogathatják. A különböző kameranézeteknek köszönhetően minden alkalommal új élmény tárul az online parkőrök szeme elé, és a világon bárhonnan is jelentkeznek be, egy szempillantás alatt elefántok, oroszlánok vagy zsiráfok társaságába csöppenhetnek.

Azok a virtuális vadőrök, akik többet szeretnének megtudni az orvvadászat jeleiről, a Black Mambák Kiképzőtábora (The Black Mambas Boot Camp) című hatrészes sorozattal mélyíthetik ismereteiket. A videókban az egység vadőrei osztanak meg tippeket, hogy milyen jelenségekre és hangokra kell figyelniük, amikor járőröznek. Érdemes figyelni a Samsung YouTube-csatornáját, amelyen a sorozat hamarosan elérhető lesz!

Az élő közvetítés megtekintéséhez, a veszélyeztetett állatok védelmének segítéséhez és a Black Mambáknak történő adományozáshoz kattints a wildlife-watch.com oldalra!

Az Africam

Az Africam 1999-ben alakult azzal a céllal, hogy az afrikai vadon élő képét eljuttassa az állatvilág lelkes rajongóihoz. Ők a vadvilágkedvelők egy olyan szenvedélyes csoportja, akik közösen igyekeznek megvédeni csodálatos élővilágunkat és az érintetlen ökoszisztémát. Afrika legtávolabbi helyszínein elhelyezett kamerahálózatukkal több mint 200 országba közvetítenek élőben. További információ a szervezetről és csatlakozás a közösséghez ezen a weboldalon érhető el: https://www.africam.com/.

A Black Mamba Orvvadász-ellenes Egység

A Black Mamba Orvvadász-ellenes Egységet 2013-ban alapította a Transfrontier Africa NPC a Balule Természetvédelmi Terület Olifants West régiójának védelmére. A működés első évében az egységet felkérték, hogy terjeszkedjen más régiókba is, jelenleg a dél-afrikai Greater Kruger Area részét képező 62 ezer hektáros Balule Természetvédelmi Terület minden határát ők védik. A vadvilág és az orrszarvúak védelme iránti szenvedélyükkel ezek a nők a közösség megkerülhetetlen hangjaivá váltak.