6 magyar vár érdekes legendával: romantika, árulás, apa- és testvérgyilkosság

Borítókép: 6 magyar vár érdekes legendával: romantika, árulás, apa- és testvérgyilkosság Forrás: Getty Images/ Janos Illesi
Ez a cikk útmutatást nyújt egy varázslatos és izgalmas utazáshoz Magyarország történelmének és legendáinak világába, ahol a várak mesébe illő történetekkel rendelkeznek. A magyar vidék tele van szebbnél szebb várakkal és sajnos még több lerombolt várrommal, azonban függetlenül attól, hogy mennyire maradtak meg épen, rengeteg történet és legenda fűződik hozzájuk. Ezekből válogattuk össze a legérdekesebbeket.

Ahogy bebarangolod a történetekkel átitatott várakat és városokat, felfedezheted a múlt rejtélyeit és a magyar nép történetének különleges szálait. Az egykori urak és várúrnők életét; hősiesség és tragédia, szerelem és a hűség örök emlékeit idézik fel a várfalak. A sűrű erdők és dombok között, a hegyek és folyók ölelésében elrejtőzve állnak ezek a várak, mindegyikük történettel rendelkezik.

Legyen szó a hősies védekezésről a török támadásokkal szemben, vagy a szerelem tragikus történeteiről, minden vár és város a maga módján hordozza a magyar nép múltjának és identitásának egy szeletét. Ahogy a falak között sétálsz és a szél suhogását hallgatod, képes leszel elképzelni azokat az embereket és eseményeket, amelyek hozzájárultak ezeknek a helyeknek a kialakulásához és történetéhez.

Így hát, ha készen állsz egy utazásra az időben és a térben, ahol a valóság és a fantázia határán egyensúlyozva felfedezheted Magyarország történelmének és legendáinak gazdag világát, ne habozz, és vágj bele ebbe az izgalmas kalandba!

Forrás: Getty Images/Janos Illesi
Salgó vára

Magyarország tele van szebbnél szebb várakkal és sajnos még több várrommal, azonban függetlenül attól, hogy mennyire maradtak meg épen, rengeteg történet és legenda fűződik hozzájuk. Ezekből válogattuk össze a legérdekesebbeket. Lesz itt romantika, árulás, apa- és testvérgyilkosság, szóval izgalmas utazásra invitálunk titeket.

A lenti történetek és legendák csak néhány példa arra, hogy mennyire gazdag és változatos a magyar várak körül szőtt mitológiák világa. Bármelyiket is választod, egy különleges és felejthetetlen utazásban lesz részed, ahol a múlt és a mese összefonódik, hogy megidézze a múlt titokzatos szépségét és izgalmait.

Salgó vára

Salgóbánya kicsiny településének közelében, a Medves-fennsík 625 méter magas vulkáni csúcsát koronázza meg Salgó vára.

Ehhez a várhoz egy meglehetősen tragikus és véres legenda fűződik. A várat az Árpád-ház kihalását követően Kompolty Péter uralta, és ahogy akkoriban a földesurak többsége, ő maga is kiskirályként a szomszédos földesurakat, nemeseket fosztogatta. Egyik alkalommal szemet vetett szomszédjának, Gedő Simonnak szép feleségére, így fiaival, Jóbbal és Dáviddal, valamint száz jó katonával az oldalán elrabolta a nőt, férjét pedig Jób megölte. A várban raboskodó nőre mindhárom Kompolty szemet vetett, de az apa kijelentette, hogy csakis az övé lehet Gedő Simon özvegye. Dávid, aki a legelszántabb volt, egyik éjjel megölte édesapját és testvérét, azután ebbe beleőrülve, az özveggyel a karjaiban leugrott a várfalról, hogy szerelmüket világi hatalmak már ne tudják hátráltatni.

Kattints a lenti galériánkba: 5 magyar vár érdekes legendával!