Gőzölgő patakon kajakoztunk – bőven van miről mesélni

hévízi-patak,kajak Forrás: Kajakszafari.hu
Világszám a hévízi tóból kifolyó patakon kajakozni télen.

TALÁLKOZÓ

A találkozó a Hévízi-tóból induló patak partján volt 10.30-kor – tehát kényelmesen ide lehetett érni messzebbről is –, majd az autókat a sofőrök el kellett vigyék a későbbi cél közelébe, ahonnan egy kisbusz visszahozott minket a gáthoz. Itt a többiek addigra már felvették a spiritzdecket* és bepakoltak a kajakok tároló részébe.

*A Spiritzdeck egy kis vízhatlan szoknya, (hullámkötény) amit a kajak beülőjére kell gumival illeszteni. Ez megakadályozza, hogy a kajakba befolyjon a víz, és picit szigetel is.

A gátnál hivatalosan nem lehet fürdeni, de sokan megteszik, hisz a víz tiszta, és még majdnem ugyanolyan meleg, mint a tóban. Nem buzdíthatunk senkit illegális dolgokra, de egy biztos: téli kajakozás előtt nem is érdemes itt pancsolni, macerás az átöltözés, átfázva nem szabad elindulni.

CSak szervezetten!

A Hévíz-patak szigorúan védett természeti terület, kizárólag szervezetten lehet rajta kajakozni, több kajakos-kenus túraszervező cég is foglalkozik ezzel, saját szervezésben, saját kajakkal nem lehet jönni. A beszállót (ahonnan indulunk) legkésőbb 12 óráig el kell hagynia a csapatoknak, és legkésőbb 16 órakor célba kell érkezni. Ennek több oka is van, leginkább hogy a patak élővilágát minél kevésbé bolygassuk fel, a csodálatos tavirózsákat senki se bántsa. Télen négy után sötétedik, nem is lenne biztonságos tovább maradni a vízen.

A legnagyobb hidegekben is érdemes jönni – sőt, ekkor a legszebb –, de ilyenkor inkább a kenus túrát válasszátok, valószínűleg kevésbé lesz nedves a ruhátok.

NEM, TUTIra NEM BORULSZ BE!

A patakon több cég is szervez túrákat, van köztük kenus és kajakos is (utóbbinál kb. a női XXL konfekcióméret a mérethatár, amin még beleférsz a “ka-lyukba” ahogy a kislányom nevezte el a beülőt. A tengeri kajakok nagyon stabilak, senki sem borult be, pedig bőven voltak a csapatban kajakot sosem látott emberek.
Akikkel mi voltunk (kajakszafari), több helyszínre is szerveznek túrákat. A Hévíz-patak nagy előnye, hogy egyáltalán nem hullámzik, csendes nyugodt kis víz.

A TÚRA kb. 10 km hosszú

Ez nekünk páros és hármas kajakokban lassan csorogva, sokat nézelődve, beszélgetve két és fél óra volt. Elvileg a csapatoknak együtt kéne maradniuk, esetünkben azért volt némi szétszóródás.

LÁTNIVALÓK

A tavirózsák mellett, ha szép csendben, türelmesen eveznénk (próbáld meg kiskamasz srácokkal :-), akkor nagy eséllyel lehetne látni jégmadarat, szürke gémet, kiskocsagot, és akár kormoránt is. A víz annyira tiszta, hogy sekélyebb részeken óvatosan haladva olyan trópusi színes halakat láthatunk (mesterségesen kerültek ide természetesen), melyeket sehol máshol az országban.

FÁZTUNK A VÉGÉN

Mázlink volt, plusz 3 fok, ragyogó napsütés, nulla szél. Ha csak egy paraméter nem lett volna ilyen ideális, biztos kevésbé lett volna jó élmény. A kislányom (7 éves) a túravezető kajakjában ült, ő alig evezett, de azért volt evezője, viszont technikai okokból egy másik kislánnyal közösen kiszálltak kb. a túra felénél. Nem unatkoztak, a parton dolgozó, a célnál minket forró csokival, teával, forralt borral váró csoportvezetőknek segítettek boldogan.
A fiam (14) viszont elég öntörvényűen evezett – hiába szóltam, hogy ne érjen bele a kabátja az eleinte még meleg vízbe, ne fröcsköljön –, így elég nedves volt a végére ruhája, és mivel a tótól távolodva hűl a patak, és felette a levegő is, ráadásul elfáradt fizikailag is, mert volt jó pár uszadék, amin elég nehéz volt átjutni (mintha nedves füvön kéne kajakozni a parton), így neki pont elég volt ez a két és fél óra.
Kiszállásnál mindenki szaladt a kocsijához átöltözni (ezért kellett még délelőtt ide lehozni a kocsikat) teljesen száraz ruhába. Szerencsére előre jelezték a szervezők, hogy váltóruha legyen nálunk, így hamarosan újra komfortosan éreztük magunkat, de azért a forró leves nagyon jólesett az étteremben.
Akinek a hátsó fele nem szokta a kajakozást, annak ekkora túra épp elég, jólesett kiszállás után megmozdítani a lábakat is.

ÁRAK – JELENTKEZÉS

Mi Facebook-eseményből értesültünk a lehetőségről, érdemes minél hamarabb foglalni, mert gyorsan fogynak a helyek, annak ellenére, hogy nem egy olcsó program.
Maga a túra fejenként 8500 Ft, de ehhez még jön a benzin és autópálya-matrica (kb. 20 000 Ft) és mi beugrottunk még egy általunk kedvelt hévízi étterembe is, így bőven 60 000 Ft-ba került ez az egynapos program. Az élmény miatt abszolút megérte, sőt talán okosabb lett volna egy napot megszállni a kedvenc gyerekbarát wellness szállodánkban, így kevésbé lett volna kimerítő a nap, és picit lazulhattunk volna vasárnap.