Családi kiruccanás kompromisszumok nélkül: irány Karintia!

Borítókép: Családi kiruccanás kompromisszumok nélkül: irány Karintia!
Ha azt szeretnénk, hogy az egész család számára izgalmas és élvezetes legyen a közös utazás, olyan úticélt kell találni, ahol mindenki megtalálja a számításait. Lehet pihenni, csobbanni, sportolni, várost nézni, jókat enni és mindeközben szuperül szórakozni!

Nos igen, családilag nem mindig könnyű utazást szervezni, ha kicsik, azért, ha nagyok akkor meg azért. De remek választás, ha Ausztriába, azon belül is a legdélebbi tartományba, Karintiába vesszük az irányt, ráadásul itt kisebb vagy nagyobb gyerekkel is kényelmesen lehet programokat szervezni, hiszen a legtöbb hely nagyon családbarát, és úgy van kialakítva, hogy amiben lehet, megkönnyítsék a dolgunkat, nekünk csak élvezni kelljen az ízeket, panorámákat, programokat és a közös időtöltést!

Nemrég itt jártam egy különleges utazáson, és azóta minden gyerekes barátomnak szívből ajánlom, mert autóval és vonattal is könnyedén megközelíthető, kényelmes és nagyon izgalmas úticél!

WOW! Bocik a Dráva partján
Karintia-üdülőkártya

Családoknak érdemes kiváltani a Karintia-üdülőkártyát (felnőtteknek 52 eurótól), amellyel számos panorámautat, múzeumot, fürdőt, egyéb látványosságot lehet meglátogatni, de hegyi felvonót vagy a vonatot is igénybe vehetsz vele.

Aktív vs passzív pihenés

Ha már nagyobbak a csemeték, igazán izgalmas sportprogramokba is belevethetjük magunkat! A Dráván, és annak mentén ugyanis egy különleges lehetőség vár minket: evezhetünk, biciklizhetünk a vele párhuzamosan haladó bringaúton, és utazhatunk vonattal is, mindezt tehetjük úgy, hogy minden egyes nap máshol szállunk meg, a csomagjainkat pedig utánunk hozzák. A különböző tevékenységeket kedvünk szerint váltogathatjuk, és útközben számos helyen megállhatunk pihenni is. A folyónak vannak keskenyebb, ezáltal gyorsabb sodrású szakaszai, ezeket nem ajánljuk családoknak, de Villach környékén már sokkal szélesebb a folyó, ezáltal csendesebb és lassabb, kezdő kenusoknak is biztonságos választás. Ugyanakkor bringázni nagyon jól lehet együtt különböző edzettségi szintű családtagoknak is együtt, hiszen az e-bike-okkal elektromos rásegítéssel haladhatunk a nagyon biztonságos és jó minőségű bicikliutakon. Ha letérnénk a Dráva mentéről, akkor pedig a környező hegyekben kisebb-nagyobb túrákra indulhatunk, és az biztos, hogy ilyen aktív napok után senkit sem kell esténként altatni majd! Apróbb gyerekekkel természetesen a közös evezés és biciklizés egyelőre vágyálom, de akkor is remek lehetőségeket találunk a régióban, hiszen a hegyek, a folyó és bringautak mellett tavakban is bővelkedik Karintia, amelyek partján megpihenve tavasszal, nyáron és ősszel is kikapcsolódhatunk.

Amiben mindenki egyezik: együnk jókat!

Lehetetlen felsorolni az összes szuper helyet, amit Karintiában találsz, de legfrissebb személyes tapasztalataim alapján muszáj megemlítenem a Herkuleshof vendéglőt, ami egy többgenerációs családi étterem, klasszikus osztrák fogásokra specializálódva, csodálatos panorámával. Itt a kicsiket is szeretettel várják, és nem kell aggódni, ha gyerek hisztiroham közben a földre borítja a az ételt, a felszolgálók és tulajdonos is mosolyogva fog segíteni. Szintén rendkívül gyerekbarát hely a Milstatter Alpe gerincén húzódó Alpok-Adria túraútvonal egyik pontján fekvő Alexanderhütte is, ami egy úgynevezett slow food étterem. Minden alapanyag helyi termelőktől származik, családias a környezet, közvetlen és barátságos bánásmódban részesülhetünk, a kutyusokat, babákat és nagyobb gyerekeket is szeretettel várják, és kicsit olyan érzésünk lehet, mintha egy kedves rokonunkhoz tértünk volna be egy nagyon-nagyon jót enni.

Homokozó az Alexanderhütténél

Hol szálljunk meg?

Ausztria ezen régiójában is nagyon változatos szálláslehetőségek közül válogathatunk, a pénztárcánk és preferenciáink függvényében. Melegen ajánlott Draucamping Sachsenburg & Mobilhomes, ami egy kemping, de nem csak sátorozni lehet, különleges, nagyon jól felszerelt mobilházakban is megszállhatunk. A kempingben sportpálya is található, ahol az itt nyaraló gyerekek összegyűlnek és együtt játszanak, így mi addig bámulhatjuk a minket körülvevő hegyeket! Könnyed sétával elérhetünk kis vendéglőt, reggel felébredve is a hegyek lenyűgöző látványával kávézhatunk, és könnyedén elérhetünk számos túraútvonalat is. A Milstatti-tó környéke kihagyhatatlan célpont, ha ebben a régióban jársz - itt mi egy cuki butikhotelt teszteltünk, a Hotel Moserhofot, ami remek konyhával, kényelmes szobákkal és medencével is vár! Ha viszont egy kis városi hangulat is jól esne, akkor Villach-t nem érdemes kihagyni, a főtér környékén este a bárok és éttermekben nagy a nyüzsgés, egyszerre osztrák és mediterrán beütésű hangulatban. A mi szállásunk, a Goldenes Lamm a város közepén volt, innen kilépve az ajtón máris a sűrűjébe kerülhetünk.

Akár a természet, akár a mozgás, akár a pihenés szerelmesei vagytok, itt tutira megtaláljátok a számításaitokat, a karintia.com-ra kattintva pedig ki is nézhetitek, mit szeretnétek mindenképpen megnézni!