Nassolnál este, de kímélnéd a gyomrod? 5 egészséges harapnivaló, amit bátran fogyaszthatsz, ha rádtör az éhség

Borítókép: Nassolnál este, de kímélnéd a gyomrod? 5 egészséges harapnivaló, amit bátran fogyaszthatsz, ha rádtör az éhség Forrás: Getty Images/Demaerre
Talán már mindegyikőnkkel előfordult, hogy ránk jött az esti nassolási vágy, és bizony, ha az ember leküzdhetetlen falási rohammal harcol, általában a csatából a hűtőszekrény vagy a nasis fiók kerül ki győztesen. Előfordul, hogy olykor hiba csúszik a gépezetbe, de ilyenkor is érdemes inkább könnyed, egészséges és könnyen emészthető nasikhoz nyúlni.

Kutatók, táplálkozási szakértők és dietetikusok is mindig azt hajtogatják, hogy lefekvés előtt pár órával már nem ajánlatos semmit enni, mert a késői vacsorának és eszegetésnek csakis negatív hatása lehet az egészségünkre nézve. Hát még a késő esti nassolásnak! No persze, a szakembereknek igazuk van, hiszen ha jól betermel az ember egy nehéz ételből vacsira, vagy túl későn tépi fel a hűtőt néhány plusz falat vagy édes élmény reményében, csakis rossz történhet velünk, ugyanis az étel megüli a gyomrunkat. Ez pedig nyugtalan alváshoz, éjjeli forgolódáshoz és megterhelő emésztési folyamatokhoz vezethet. A hízásról és a felesleges plusz kalóriák beviteléről nem is beszélve.

Vannak esetek azonban, amikor egyszerűen muszáj valamit nassolni. Olykor magunk sem tudjuk, hogy miért, egyszerűen enni kell és kész. Frusztráló napot tudhatunk le magunk mögött, felidegesített a kollégánk, nem volt időnk vacsoraidőben enni, későn értünk haza, megjött a menstruációnk, vagy csak egyszerűen esik kint az eső. Egy szóval ezer meg egy okunk lehet az esti csipegetésre, és hogyha már nem tudunk megálljt parancsolni magunknak, annyit azért megtehetünk, hogy megpróbáljuk mindezt egészségesen csinálni.

Forrás: Unsplash/Jeshoots.com

Mit kerüljünk el mindenképpen az esti nassolásnál?

Egyértelmű, hogy a cukros ételeket-italokat, illetve a magas szénhidráttartalmú ételeket és a nehezen emészthető, zsíros dolgokat mindenképpen tiltólistára kell tennünk este. Nagy mennyiségben egyébként sincsenek jó hatással az egészségre, lefekvés előtt pedig pláne. Kerüljük az alkoholt, a kávét, a fekete teát és a csokit, mert ezek mind-mind tele vannak koffeinnel, melyek gátolják a pihentető minőségi alvást. A fűszeres és zsíros ételek nagyon megterhelhetik a gyomrot és lassíthatják az emésztést, mindemellett akár gyomorégést vagy savas refluxot is okozhatnak. Bár tudjuk, hogy sokszor a leghizlalóbb a legcsábítóbb, mégis, próbáljuk meg ne feltépni a hűtőszekrényt este egy megmaradt finom pizzaszeletért, olajban sült húsokért, és ne egészítsük ki az esti otthoni filmmaratont cukrászsüteményekkel, gumicukorral, olajban sült chipsekkel vagy egyéb rágcsálnivalókkal. Az édességek, bár a nassolás pillanatában örömet szerezhetnek, sajnos utána hamar lelkiismeretfurdalást okoznak, hiszen tápértékük szinte a nullával egyenlő, ám annál több cukrot tartalmaznak.

Tudd meg galériánkból, milyen finomságokat nassolhatsz, ha rádtör az esti éhség!