Terhes emberek - A kismama szó használata diszkriminatív és ódivatú!

Borítókép: Terhes emberek -  A kismama szó használata diszkriminatív és ódivatú! Forrás: Getty Images (Suriyapong)
Amerikában felmerült, hogy a terhességről és a születésről nemi szempontból semleges módon kellene beszélni. Ezt a nyelvváltást nem biztos, hogy olyan könnyű befogadni az ország számára, még akkor sem, ha az a szabadság földje. Hazánkban is fellángolni látszik a téma, de mi egyelőre még csak a felszínt kapargatjuk, azonban biztosra vehetjük, hogy néhány év múlva hasonló diskurzusok osztják majd meg a közvéleményt.

Tavaly egy vadonatúj szülészeti klinika nyílt New York City jómódú Upper East Side-jén. A neve, az Alexandra Cohen Nők és Újszülöttek Kórháza, a legtöbb ember számára ártalmatlannak vagy egyértelműnek tűnhet, azonban vannak olyanok, akik számára sértő az a felvetés, hogy egy olyan kórház, ahol csecsemők születnek, nőknek való, mivel a transzneműek és a nem binárisok, akik nem vallják magukat nőnek, is teherbe eshetnek és szülhetnek.

Csak a marginális csoportok törődnek azzal, hogy az amerikaiak hogyan vitatják meg a nemet és a terhességet – beleértve azt is, hogy jobb-e a terhes emberek kifejezést használni a terhes nők helyett. De ezek a csoportok nagyon is elszántak és hangosak. Cori Bush, Missouri állam képviselője a „szülő emberek” kifejezést használta egy meghallgatáson, ami kisebb felzúdulást váltott ki a közösségi médiában.

Amikor az emberek születéséről beszélünk, befogadóak vagyunk. Ilyen egyszerű.
üzente védelmében a NARAL abortuszpárti csoport.

Mások azonban kirekesztőnek tartják ezt a fajta nyelvezetet, mert kitörli a nőket és az anyákat, mint az identitás méltó kategóriáit. Ann Romney, Mitt Romney szenátor felesége dühösen Twitter-üzente júniusban: „A Biden-kormányzat, amely az anyaságot „szülővé” degradálta, minden anyára nézve sértő.

Louise Mellinggel, az American Civil Liberties Union jogi igazgatóhelyettese, a nők jogaival és az LMBTQ-jogokkal kapcsolatos projekteket vezeti.

Álláspontja szerint, ha a „várandós emberekről” beszélünk, az mindannyiunkat emlékeztet arra, hogy a nőgyógyász várótermében ülve ne bámuljuk az ott lévő férfit, ne rökönyödjünk meg.

Ennél is fontosabb, hogy ennek következtében nem fogunk úgy viselkedni, hogy az illető kényelmetlenül érezze magát – ami diszkriminációt és nemkívánatosságot jelez számára. És ez hihetetlenül fontos, ha arra gondolunk, hogy a transzneműek és a nem bináris emberek ellen továbbra is elterjedt a diszkrimináció.

"Szívszorító az egészségügyi ellátást igénylő transznemű emberek tapasztalatairól olvasni. Ha valaki ellenséges veled, nem fogsz visszamenni. Tehát valóban súlyos következményekkel jár a diszkrimináció a transznemű emberekre nézve – azokra az emberekre, akik már valóban egészségügyi ellátásra szorulnak, akik gyakran alacsonyabb jövedelműek az általuk tapasztalt diszkrimináció miatt.

A valóság az, hogy nem csak a nők végeztetnek abortuszt. Nem csak a nők szülnek. Nem csak a nők kérnek mammográfiát, méhnyak kenetet és egyéb ellátást. És ennek felismerése valóban fontos.

Nem hiszem, hogy az egyre terjedő nyelvhasználat például a terheseknél, azt jelenti, hogy ne tudnád magad anyaként meghatározni, vagy hogy nem mondhatnád, hogy ez egy olyan élmény, amelyet sok nő átél, vagy nem nemi szempontból ne tapasztalhatnád meg. A nemi sztereotípiák, a nemi szerepek és a nemi normák mindannyiunknak fájnak azáltal, hogy valamilyen skatulyába zárnak bennünket. A nők beszélhetnek a tapasztalatainkról, de ez nem zárja ki, hogy a férfiak is beszéljenek arról, hogy a nemük milyen hatással volt rájuk."

Forrás

Kíváncsi vagy kik voltak azok az LMBTQ ikonok, akik beírták magukat a divat nagykönyvébe? Nézd meg a galériánkat!