A boldogság tanulható, a dánok jelentik a bizonyítékot

dánok,boldogság Forrás: GettyImages
Az ENSZ éves felmérése szerint idén – már nem először – Dánia lett a világ legboldogabb országa. Hazánk általában a mezőny végén szerepel, ezért úgy gondoltuk, nem várhat tovább, hogy megfejtsük a dán titkot – hogy eltanuljunk és beépítsünk az életünkbe néhány hatásos boldogságtippet.

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg először.

Egyenlőség, amerre nézel

Zsólyomi Eszter (38) és dán férje, Anders Dyrup Lerbak (41) Magyarországon élnek gyermekeikkel, és mindketten jól ismerik a párjuk nemzetére jellemző vonásokat.

„Dániában például a férfiak is ugyanolyan részt vállalnak a házimunkából, mint a nők, és ezt örömmel teszik, a megosztott teher miatt pedig máris kevésbé stresszes a készülődés – kezdi Anders. – Ugyanúgy takarítunk, főzünk vagy ellátjuk a gyerekeket. Utóbbi egyrészt önmagában is örömforrás, a közös teherviseléstől ráadásul sokkal kipihentebbek, kiegyensúlyozottabbak a nők, ami az egész családra pozitívan hat. Ehhez persze nagy segítség, hogy a dán kultúrában nem elvárás az éjszakába nyúló, túlóráktól hemzsegő munkavégzés, sokkal inkább a »dolgozz okosan!« elv érvényesül.”

Az ügyes taktikával nyert szabadidőt is együtt igyekeznek eltölteni a családok. Mivel a fizetések között nincs nagy különbség, mindenki jól él, ezért mindenkiben van egyfajta »ha akarná, megtehetné«-érzés, így igazából nincsenek irreálisan nagy igényei az embereknek. Nem szeretnének például hatalmas házat vagy nagyobb autót.”

Eszter szerint ezt a hozzáállást nem csak a pénz befolyásolja, hiszen nagy jövedelem nélkül is el lehet érni az elégedettség állapotát, csak kicsit tudatosabban kell törekedni rá.

Ne panaszkodj!


Perjési Patrícia (24) egyetemre jár Dániában, így ő arról is be tud számolni, hogy vajon a fiatalabb generációnál is tetten érhető-e a dán pozitivizmus. A lány szerint egyértelmű igen a válasz.

„Kiemelkedő az életszínvonal, ennek érdekében viszont nagyon sok adót fizetnek az emberek – magyarázza Patrícia. – Emiatt azonban senki sem panaszkodik, a befizetett összeget ugyanis visszaforgatja az állam például a nagyon magas színvonalú oktatásba, amiért még fizetni sem kell. Sőt, mindent megtesznek annak érdekében, hogy maximálisan támogassák a diákokat, így mindenki, még mi, külföldiek is nagy összegű ösztöndíjat kapunk, így a szabadidőnket is ki tudjuk élvezni. A tanítás minősége és stílusa is eltér az otthonitól – folyamatosan arra biztatnak bennünket, hogy bátran kérdezzünk, fejezzük ki a véleményünket, mert rossz válasz nincs. Ez a hozzáállás nagyon sok önbizalmat ad és kihat az egész életünkre.

A másik jellegzetes dolog, hogy rengeteget dolgozunk csoportban, ami később, éles munkahelyi környezetben szintén nagy segítség lesz.” Bár a csapatszellem az iskolában kiemelt figyelmet kap, a hétköznapokon sincs hiány közösségi élményekből, hiszen a fiatalok nemcsak kedvesek és kiegyensúlyozottak, de elfogadók is. „Iszonyatosan befogadóak a helyiek, és mindent megtesznek, hogy otthon érezd magad – meséli a lány. – Rengeteg dán barátom van, és láthatóan nagyon élvezik, hogy mindent megmutathatnak, amitől rögtön jó kedve lesz az embernek. Alig várják, hogy közös programokat szervezzünk, amire bőven van lehetőség az ingyenes operától a bulikig. Illetve ami még sokat hozzátesz szerintem a boldogságukhoz, az az egészségtudatos gondolkodás. A sport központi szerepet játszik náluk, így egy Magyarországon is átlagosnak számító edzőtermi bérlet áráért olyan szolgáltatást kapsz, mint sehol máshol. Étkezés terén is lenne mit tanulnunk tőlük – minden sarkon van egészséges ételeket kínáló hely, saláta- vagy dzsúszbár, ami ráadásul nem számít luxusnak, teljesen elérhető bárkinek.”

Forrás: Photo by Oskar Yildiz on Unsplash
A boldogság tanulható, a dánok jelentik a bizonyítékot

A siker titka: hygge


A Koppenhágában élő dán Henriette Vabø (46) tördelőként dolgozik egy napilapnál, mi pedig kíváncsiak voltunk, hogy a legboldogabb nemzet tagjaként ő mit gondol, vajon mi ennek az egyértelmű kiegyensúlyozottságnak a titka.

Elsőre ő is megerősíti azt a tényt, amit a többiek is említettek: valószínűleg a dánok közti egyenlőség az egyik fő ok. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenki egyformán gazdag, hiszen ebben az országban is vannak kiugróan vagyonos vagy szegény családok, de a társadalom döntő többsége hasonlóan jó színvonalon tud élni.

„Ez az adottság természetesen nem egyik napról a másikra alakult ki, alapjai a régmúlt történelmében gyökereznek – magyarázza Henriette. – És éppen emiatt nagyon nehezen adaptálható más országokban, ezt a mintát sajnos nem lehet csak úgy lemásolni, mert nagyon sok összetevője van – például bízunk a politikusainkban. Nagyon alacsony a korrupció mértéke, ami azt jelenti, hogy nyugodtan hihetünk benne, hogy a kormány és a törvényhozó hatalmak őszinték, és mindig aszerint cselekednek, ahogy az az emberek és az ország érdekeit szolgálja. A saját életemet tekintve már az boldoggá tesz, hogy ebben a csodás városban élhetek. Koppenhága nyitott a tenger felé, ezért kristálytiszta víz áramlik a kikötőkbe, így gyakorlatilag a város közepén is lehet úszni, és fantasztikus az élet errefelé. Emiatt a fiatal, kisgyerekes családok, de még az idősebbek sem igazán költöznek kijjebb, mint ahogy az máshol szokás, szóval igazán barátságos és életteli a hangulat.

Személy szerint nagyon fontosnak tartom, hogy olyan emberekkel vegyem körül magam, akikkel mindennap jó együtt lenni – a munkám, a kollégáim és a főnököm például nagyon fontos szerepet játszanak a személyes boldogságomban. Van is erre egy dán kifejezés, a »hygge«. Nehéz pontosan elmagyarázni, hogy mit jelent, de valami olyasmit, amit akkor érzel, amikor egy egész estét átbeszélgettek a barátaiddal egy szuper vacsora mellett, vagy a férjeddel és gyerekeiddel otthon mozizol, játszol és fantasztikus időt töltötök együtt, esetleg veszel egy forró, pihentető fürdőt és feltöltődsz. Na, Dániában ezeket a hygge pillanatokat gyűjtjük, ami biztosan hozzájárul az elégedettségünkhöz.”

Boldogság a kutató szemével

Oláh Attila, az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének professzora szerint olyan feltételek között, amilyenekben a dánok élnek, mi, magyarok is nagyon boldognak éreznénk magunkat. Elégedettségük empirikusan igazolt „titka”, hogy magas az egy főre jutó GDP, az emberek jogosan reménykedhetnek a hosszú életben, kiemelkedően jó az egészségügyi ellátás, a szociális biztonság, erős a kormányba vetett bizalom, és általánosan megélt a szabadságérzet. Mindenki biztonságban érzi magát, a bizalom átitatja a társas kapcsolatok világát, és a munka optimális egyensúlyban van a magánélettel. Mivel a boldogságteremtő társadalmi és gazdasági körülményeket maguk a dánok alakították ki, méltán lehetnek büszkék, ami az elégedettség további fokozója. Ha pedig az emberek éppen nem találnak élvezhető forrásokat a természeti körülményekben (hosszabb éjszakák, hűvösebb nyár), intenzívebben fordulnak a társas világ felé, ahol a pozitív élmények kiapadhatatlan forrásából tölthetik fel boldogságháztartásukat. A kedvelt beszédtémákat kulturális hagyományok határozzák meg, és Dániában jellemző a pozitív élmények megosztása, más kultúrákban ugyanakkor dominánsan a panaszkodás, a szomorkodás, a frusztrációk felemlegetése a megszokott. A pozitív dán életérzés a családban gyökerezik – a békés pillanatok nyugalmával feltöltve, optimistán, a lehetőségekhez szabva, tudatos szolidaritásban teremtik meg azt a szintet, amellyel az országok boldogságrangsorának az élén állnak.

Csak pozitívan! – az utóbbi idők legboldogítóbb hírei bájos grafikákon