Putyin elképesztő búvárkalandja

Borítókép: Putyin elképesztő búvárkalandja
Ez a verőfényes augusztusi nap is úgy indult, mint a többi: tetőtől talpig búvárfelszerelésben lemerült egy öböl mélyére és diadalmasan felhozott két kerámiavázát.

Vlagyimir Putyin minden kétséget kizáróan maga az orosz Indiana Jones, a vakmerő kincsvadász, hiszen az ókori görög vázák, melyeket meglelt, legalább tényleg eredetiek voltak.


A kincsvadászatot természetesen megörökítette egy tévés stáb kamerája, és egész Oroszország láthatta a hős politikus legújabb merész vállalkozását, ami kétségtelenül pozitív hatással lehet e bátor ember egyre csökkenő népszerűségére.
Az oroszok láthattak már számtalan, ennél jóval veszélyesebb mutatványt is Vlagyimir Vlagyimorovicstól: szemtanúi lehettek, hogyan nyugtat meg egy vérszomjas fenevadat, milyen gyengéden eteti a lovát kockacukorral, vagy miként nyilaz le gumicsónakból egy bálnát a háborgó tengeren – az ilyen és ehhez hasonló képek ma már mindennapos látványok az orosz politikai életben.


Éppen ezért sokan gyanakszanak rá, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics James Bondot és egyéb szuperhősöket megszégyenítő kalandjai nem rögtönzött események. A közönséges mégis meglepte, amikor október első napjaiban a miniszterelnök szóvivője, Dimitrij Peskov, erősen szkeptikus újságírók gyűrűjében megpróbálta elmagyarázni – persze a lehető legfinomabban –, hogy hősünk augusztusi vázafogása bizony előre megrendezett színjáték volt.

„Nyilvánvaló – magyarázta Peskov jóindulatú türelemmel a kamerák előtt –, hogy Putyin úr nem olyan amforákat talált, melyek sok-sok évezred óta feküdtek ott az öböl mélyén.” Különösen az a váza volt gyanús, amelyet olyan tisztára pucoltak, mintha vadonatúj lett volna… „Ezeket a vázákat vagy otthagyták vagy odatették – folytatta a szóvivő. – Ami teljesen normális dolog, semmiképp nem ad okot kárörömre vagy rosszindulatra.”
Peskov magyarázkodó interjújából, mely a szókimondásáról elhíresült webalapú hírcsatornán, a Dozsgy tévén hangzott el, világossá vált, hogy Vlagyimir Putyin egy olyan országban készül visszatérni az elnöki székbe, amely 2008 óta – legutóbb ekkor töltötte be Putyin ezt a posztot – nagyon megváltozott.
Cirkuszba illő mutatványaival a nagy embernek sikerült átmenetileg megállítania népszerűségének lassú esését: a politikus most 68 százalékon áll, ami a közvélemény-kutatók szerint 2005 óta nem volt ilyen alacsony. Egyre kevésbé hihető azonban, hogy káprázatos mutatványaival képes lesz ezt a népszerűségi szintet tartani, hiszen az embereknek egyre inkább elegük van az állam irányította médiából. Nekik ma már nem egy önimádó, macsó, filmhősöket utánzó elnök kell, hanem olyasvalaki, aki hatékony, sikeres és megoldást talál a mindennapi problémáikra.

Szöveg:Pócsik Judit, fotó:Europress, Profimedia.hu. Ez a cikk az evamagazin.hu számára íródott. Minden jog fenntartva.